Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Čikāgas piecīši viesojas vērienīgā koncerttūrē Latvijā

Amerikas latviešu vokāli instrumentālais ansamblis Čikāgas piecīši piecdesmito dzimšanas dienu šī gada jūlijā un augustā svin kopā ar saviem skatītājiem Londonā un Latvijā.

Čikāgas piecīšu dziesmas šovasar skanēs Siguldā, Ventspilī, Jelgavā, Alūksnē, Bauskā, Baložos un Valmierā, portālam Diena.lv pastāstīja Rīgas Pašvaldības kultūras iestāžu apvienības Mediju un komunikācijas projektu vadītāja Ilona Brūvere. Bet pēc jubilejas koncertu turnejas noslēguma Latvijas Nacionālajā teātrī, Rīgā, Čikāgas piecīši aicina uz sadziedāšanos Rīgai 810 lielkoncerta MEISTARS. DZIESMA. LEĢENDA otrajā daļā, 20. augustā.

Čikāgas piecīšu koncerttūre Latvijā sāksies piektdien, 5. augustā Siguldas pilsdrupu estrādē. Sestdien, 6. augustā ansamblis viesosies Ventspilī, Ostas ielas promenādē, savukārt svētdien, 7.augustā Čikāgas piecīši uzstāsies Jelgavā, Uzvaras parkā. Piektdien, 12. augustā Čikāgas piecīši mēros ceļu uz Preiļiem, un koncerts notiks Parka estrādē, savukārt sestdien, 13. augustā ansamblis uzstāsies Alūksnes Pilssalas estrādē. Svētdien, 14. augustā Čikāgas piecīši koncertēs Bauskas Pilskalna estrādē. Trešdien, 17. augustā ansamblis uzstāsies Baložu kultūras namā, bet ceturtdien, 18. augustā- Valmieras estrādē.

Vērienīgais Rīgas svētku lielkoncerts MEISTARS. DZIESMA. LEĢENDA Mežaparka Lielajā estrādē pulcēs 8 tūkstošus dziedātāju, dejotāju un mūziķu no visas Latvijas, vienojot programmai deviņus komponistu un diriģentu  komponistu tandēmus, kuru repertuārā ir leģendāras un publikas  iemīļotas Imanta Kalniņa, Mārtiņa Brauna,  Jāņa Lūsēna, Zigmara Liepiņa, Ulda Marhilēviča, Artura Maskata, Uģa Prauliņa un Jura Kulakova dziesmas, kas kopkora izpildījumā būs dzirdamas pirmo reizi. Lielkoncertā svinamas vairākas jubilejas- tiks sumināti maestro Imants un Gido Kokari 90 dzimšanas dienā, Imants Kalniņš, Raimonds Pauls un Mārtiņš Brauns. Bet otrajā koncerta daļā Čikāgas piecīšu sadziedāšanās ar publiku būs ansambļa dzimšanas dienas kulminācija.

Pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados Latvijā Čikāgas piecīšu dziesmas ienāca ar lenšu magnetofona ierakstiem, kurus latvieši slepus klausījās tikai uzticamu draugu vai radu lokā. Čikāgas piecīši atskaņoja tolaik vēl aizliegto klaidu latviešu mūziku, to ballītēs un godos Latvijā sāka dungot un dziedāt tikai septiņdesmitajos gados.

Čikāgas piecīšu pirmie koncerti Latvijā deviņdesmito gadu sākumā kļuva par sensāciju. Vokālā ansambļa dziedātāju balsis ieguva atpazīstamību un popularitāti arī Latvijā. Par ansambļa daiļrades sākumu var uzskatīt 1961. gadu, kad Čikāgas latviešu jaunatnes sarīkojumā iepazinās Modris Avotiņš, Uldis Ievāns, Alberts Legzdiņš un Jānis Rinkušs. Viņus vienoja kopīga interese par mūziku un veselīga humora izjūta. Pēc neilga laika grupa kļuva par Amerikas latviešu jaunatnes ceļojošo muzikālo sūtni Amerikā un Kanādā. Sekoja ielūgumi uz Latviešu jaunatnes centriem arī Austrālijā, Dienvidamerikā un Eiropā. Laika gaitā mainījās ansambļa sastāvs, un to papildināja Janīna Ankipāns, Armands Birkens, Uldis Streips, Lorija Vuda un Alnis Cers.

Par priecīgāko un laimīgāko laiku mūziķu karjerā Čikāgas piecīši uzskata 1989. gadu, kad vokāli instrumentālā grupa pirmo reizi koncertēja Latvijā, Mežaparka Lielajā estrādē. Viņos klausījās vairāki desmiti tūkstoši skatītāju. Šogad Čikāgas piecīši Rīgas svētku lielkoncertā atkal būs Lielajā estrādē, lai kopā ar skatītājiem svinētu savu 50. dzimšanas dienu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja