Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ēksanprovansas festivāla digitālajā skatuvē – labākās izrādes un oriģinālais saturs

Ēksanprovansas festivāls – viens no interesantākajiem, radoši drosmīgākajiem ikgadējiem operas forumiem Eiropā, kam Francijas dienvidos šogad bija jānotiek 72. reizi no 30. jūnija līdz 18. jūlijam, – ir pārcēlies uz virtuālo vidi un līdz 15. jūlijam katru dienu no rīta līdz vakaram nodrošinās piesātinātu notikumu programmu tiešsaistē

Visi pasākumi skatītājiem internetā ir pieejami bez maksas. Festivāla mājaslapā ir izveidota digitālā skatuve, un aktualitātēm var sekot līdzi sociālajos tīklos. Publikai tiek piedāvāti ne tikai iepriekšējos gados tapušo operas izrāžu ieraksti, bet arī speciāli digitālajam festivālam sarūpētas intervijas, diskusijas un šajās dienās Ēksanprovansā iemūžinātie koncerti.

Šovasar paredzētās izrādes festivālā nenotiek, taču dažas radošās komandas turpina mēģinājumus (publika šos iestudējumus ieraudzīs nākotnē), jaunie mūziķi attālināti piedalās festivāla akadēmijas meistarklasēs un Vidusjūras reģiona jauniešu orķestra mēģinājumos.

Festivāla mehānisms šoreiz darbojas bez skatītāju klātbūtnes – māksliniekiem šī ir iespēja iedziļināties radošajā procesā, kopīgi domāt par kultūras pieejamību un izplatību, kā arī par festivāla nozīmi un formātu jaunajā realitātē. Nostiprinot savu māksliniecisko un konceptuālo pamatu atbilstoši laika prasībām, Ēksanprovansas festivāls cer labāk sagatavoties nākamajiem gadiem. 

Katras dienas programma digitālajā platformā ir veltīta kādai tēmai. No rīta var skatīties intervijas ar mūziķiem un režisoriem, kuri pieteiks operu, kas tiks demonstrēta tās pašas dienas vakarā. Pusdienlaikā – aktuālas diskusijas ar mūzikas, teātra, dramaturģijas un mākslas profesionāļiem, kuri ir iesaistīti festivāla satura veidošanā. Viņi dalīsies pārdomās par savu darbu pandēmijas apstākļos, jaunradi, izglītību, vienlīdzību, mākslinieku mobilitāti, jaunajām tehnoloģijām, ekoloģiju un nākotnes scenārijiem. Dalībnieku vidū – Ēksanprovansas festivāla mākslinieciskais vadītājs Pjērs Audi, komponiste Kaija Sāriaho, diriģenti Susanna Melki, Saimons Retls, Tomass Hengelbroks un Leonardo Garsija Alarkons, režisori Keitija Mičela, Saimons Stouns, Berijs Koskis, Saimons Makbērnijs un Pīters Selarss, rakstnieki Sofi Oksanena un Amins Mālufs.

Vakara programmu atklās speciāli virtuālajam festivālam ierakstītie koncerti, kurus Ēksanprovansā tikko snieguši mecosoprāns Magdalēna Kožena, kontrtenors Jakubs Jozefs Orliņskis, baritons Kristiāns Gerhāers, soprāns Sabīne Devjela, soprāns Veronika Žansa un tenors Stanislass de Barbeiraks, kā arī citi mākslinieki un kolektīvi. 

Dienu noslēgs operas izrādes pārraide no festivāla arhīva. Katra no tām ir pērle – Kloda Debisī Peleass un Melizande (2016; diriģents Esa Peka Salonens, režisore Keitija Mičela), Filipa Busmansa Pinokio (2017; diriģents Emīlio Pomariko, režisors Žoels Pomrā), Bendžamina Britena Sapnis vasaras naktī (2015; diriģents Kazusi Ono, režisors Roberts Kārsens), Volfganga Amadeja Mocarta Dons Žuans (2010; diriģents Luijs Langrē, režisors Dmitrijs Čerņakovs), Igora Stravinska Dīkdieņa piedzīvojumi (2017; diriģents Eivinns Gullbergs-Jensens, režisors Saimons Makbērnijs), Džakomo Pučīni Toska (2019; diriģents Daniēle Rustioni, režisors Kristofs Onorē), Kurta Veila Mahagonijas pilsētas spožums un posts (2019; diriģents Esa Peka Salonens, režisors Ivo van Hove), Žorža Bizē Karmena (2017; diriģents Pablo Erass-Kasado, režisors Dmitrijs Čerņakovs), Mocarta Rekviēms (2019; diriģents Rafaels Pišons, režisors Romeo Kastelluči) un Riharda Štrausa Elektra (2013; diriģents Esa Peka Salonens, režisors Patriss Šero).

Interviju, diskusiju un koncertu ieraksti festivāla digitālajā platformā būs skatāmi līdz 2021. gada 1. janvārim, savukārt operas izrāžu ieraksti būs pieejami īsāku laiku (termiņi ir norādīti mājaslapā). 

Informācija: festival-aix.comlascenenumerique.festival-aix.com

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja