Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Festivāla Windstream noslēgumā skanēs leģendārās rokgrupas Katedrāle mūzika

Svētdien, 10. oktobrī, Lielajā ģildē gaidāms jaudīgs festivāla Windstream noslēgums koncertā Katedrāle un roks. Tajā orķestrim Rīga pievienosies rokmūzikas sastāvs, lai kopā atskaņotu latviešu rokgrupas Katedrāle pirms vairāk nekā 50 gadiem rakstīto mūziku un britu komponista Džona Lorda (Deep Purple) leģendāro Koncertu grupai ar orķestri, informēja orķestra Rīga mārketinga un sabiedrisko attiecību speciāliste Lana Kazlauskiene.

Koncertā piedalīsies vokālisti Atis Ieviņš un Atis Zviedris, Mārcis Auziņš (ģitāra), Toms Poišs (basģitāra), Jānis Miltiņš (taustiņinstrumenti) un Mārtiņš Miļevskis (sitaminstrumenti). Pie diriģenta pults būs Valdis Butāns. Pirmatskaņojumu piedzīvos latviešu rokgrupas Katedrāle dibinātāju Gunāra Šimkus (1945) un Viļņa Šmīdberga (1944) radītais jaundarbs Katedrāle, veidojot simbolisku tiltu uz Latvijas rokmūzikas žanra pirmsākumiem pērnā gadsimta 60., 70 gadu mijā. Vairākdaļu skaņdarba pamatā ir Gunāra Šimkus privātajā arhīvā glabātās rokgrupas Katedrāle oriģinālkompozīciju skices un piezīmes. Koncerts sniegs iespēju atsaukt atmiņā, savukārt citiem – pirmoreiz iepazīt Katedrāles savdabīgo muzikālo stilistiku, par kuru liecības audio formātā nav saglabājušās.

Gunārs Šimkus stāsta: "Katedrāle tā laika kontekstā bija provokatīvs avantūrisms – rokmūzikā izteikt protestu pret padomju dzīves realitāti, izpaust savu nepiedalīšanos tajā, bet arī misijas apziņu, ka jāraksta savas oriģinālkompozīcijas, jādzied latviešu valodā, iedvesmu gūstot labā dzejā – gan klasiķu, gan laikabiedru radītajā. Atgriešanās vairāk nekā pusgadsimtu tālajā Katedrāles pagātnē nozīmē bijušu sajūtu neiespējamo restaurāciju, kas tomēr notiek tagad, jau pavisam citā laikā, bet ar pārliecību, ka būtiskais dzejā, mūzikā un cilvēkos ir pāri laika ierobežojumiem, vienmēr klātesošs."

Grupā Katedrāle dažādos periodos muzicējuši arī: basģitārists Aļģirds Utira, ievērojamais džeza bundzinieks Einārs Raibais un viņa skolnieks Vladimirs Smirnovs, kā arī basģitārists Ingvars Leitis, dēvēts arī par grupas idejisko tēvu.

Koncerta otrs smagsvars būs Džona Lorda (1941 – 2012) komponētais Koncerts grupai ar orķestri Josa van de Brāka aranžējuma pūtēju orķestrim. Britu rokgrupa Deep Purple un Karaliskais filharmoniskais orķestris diriģenta Melkolma Ārnolda vadībā to pirmatskaņoja 1969. gadā Karaliskajā Albertholā, Londonā. Trīsdaļu skaņdarbs bija novatorisks centienos apvienot rokmūzikas grupas un simfoniskā orķestra skanējumu, paverot ceļu citiem līdzīgiem projektiem, piemēram, Rodžera Votersa koncertam Siena (The Wall; 1990) Berlīnē, grupas Metallica koncertam S&M (1999) un citiem.

Festivāls Windstream tradicionāli ieskandina astronomisko pavasari Rīgā. Šogad, pielāgojoties apstākļiem valstī, tā norises tika sadalītas divos – pavasara un rudens cēlienos. Festivāls piedāvā gan akadēmiskas, gan arī neakadēmiskas latviešu un ārvalstu komponistu mūzikas koncertprogrammas orķestra Rīga un citu mūziķu sniegumā.

Biļetes pieejamas Biļešu paradīzes tirdzniecības tīklā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja