Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kritērijs ir kvalitāte, nevis dzimums. Oksana Liņiva – pirmā diriģente Baireitas festivālā

Pirmo reizi Baireitas festivāla 145 gadu vēsturē operas izrādi Vāgnera mekā diriģē sieviete – ukrainiete Oksana Liņiva ir iestudējusi Klīstošo holandieti

Diriģentes Oksanas Liņivas un režisora Dmitrija Čerņakova veidotais Riharda Vāgnera Klīstošā holandieša jauniestudējums svētdien, 25. jūlijā, svinīgi atklāja Baireitas festivālu Bavārijā. Šo festivālu izveidojis pats Vāgners, lai tajā izrādītu savas operas. Festivāls notiek kopš 1876. gada. 43 gadus vecā ukrainiete Oksana Liņiva ir pirmā sieviete, kurai ir uzticēta operas diriģēšana Baireitā. Pēdējos gados viņa ir kļuvusi par vienu no pieprasītākajām diriģentēm Eiropā, kura izpaužas gan operā, gan simfoniskajā repertuārā. Oksana Liņiva ir guvusi izglītību Ukrainā un Drēzdenē, strādājusi Odesas un Ļvovas Operas un baleta teātrī. Viņa ir slīpējusi savu tehniku un meistarību, būdama Bavārijas Valsts operas galvenā diriģenta Kirila Petrenko asistente Minhenē. No 2017. līdz 2020. gadam Oksana Liņiva bija Grācas operas un Grācas filharmonijas orķestra galvenā diriģente. 

Nākamajā sezonā Oksana Liņiva debitēs Londonas Karaliskajā operā (Džakomo Pučīni Toska) un pirmo reizi stāsies pie Berlīnes filharmonijas orķestra pults (Igora Stravinska programma). Romas operā viņa iestudēs Pučīni Turandotu kopā ar mākslinieku un režisoru Aju Veiveju. Oksana Liņiva jau ir diriģējusi 48 skatuves darbus. Viņa dzīvo Diseldorfā, taču regulāri atgriežas Ukrainā – Oksana Liņiva ir Ļvovā notiekošā festivāla LvivMozArt dibinātāja un mākslinieciskā vadītāja. Festivāla vadmotīvs ir Ļvovas vēsturiskā saikne ar Volfganga Amadeja Mocarta jaunāko dēlu Franci Ksaveru Mocartu, kurš strādājis par mūzikas skolotāju Ļvovā un citur Galīcijā no 1808. līdz 1838. gadam. Šogad LvivMozArt notiks no 26. līdz 29. augustam, un tajā tiks svinēta Franča Ksavera Mocarta 230 gadu jubileja.

Gaidot Klīstošā holandieša pirmizrādi, plašsaziņas līdzekļi visā pasaulē skaļi vēsta par "pirmo sievieti Baireitā". "Mums vienmēr tiek piešķirts kāds kārtas numurs. Bavārijas Valsts operā biju trešā sieviete pie diriģenta pults. Spānijā biju pirmā sieviete, kas diriģē Vāgneru. Īstenībā mums nav izvēles – mēs vienkārši gribam diriģēt, bet visi šie raksturojumi nāk no teātru un orķestru mārketinga nodaļas un preses," saka Oksana Liņiva. "Galvenais kritērijs ir kvalitāte, nevis dzimums. Ar spēku neko nevar mainīt. Kad publika un profesionālā kopiena apjēgs, ka strādāt ar diriģentēm ir interesanti, forši un darba rezultāts ir kvalitatīvs, situācija mainīsies pati no sevis," ir pārliecināta Oksana Liņiva. Viņa uzskata, ka aptuveni pēc desmit gadiem situācija normalizēsies: "Ceru, ka neviens vairs nebrīnīsies, kad diriģentei maksās tikpat, cik diriģentam."

"No manis Baireitā tiek gaidīts kvalitatīvs muzikālais sniegums. Šeit tiek darīts viss, lai tas būtu iespējams. Es palūdzu atļauju aplūkot Klīstošā holandieša manuskriptu, kas glabājas Vāgnera arhīvā villā Wahnfried, un man to izsniedza – pirmo redakciju, jo otrā nav saglabājusies," stāsta Oksana Liņiva.

Dziedātāji Jons Lundgrēns, Marina Prudenska, Georgs Cepenfelds un Asmika Grigorjana operas Klīstošais holandietis jauniestudējumā Baireitā. Foto – Enriko Navrats 

Titullomu Klīstošā holandieša jauniestudējumā atveido baritons Jons Lundgrēns, Zentu dzied soprāns Asmika Grigorjana, Ēriku – tenors Ēriks Katlers, Dālandu – bass Georgs Cepenfelds. 25. jūlijā tapušo ierakstu līdz 2. augustam varēs noskatīties digitālajā platformā DG Stage (www.dg-premium.com), biļete maksā 9,90 eiro.

Režisors Dmitrijs Čerņakovs, kurš ir slavens ar psiholoģiski niansētām un laikmetīgām klasiskā repertuāra interpretācijām, iestudē Klīstošo holandieti kā vardarbīgas atriebības drāmu, kas risinās kādā mazpilsētā (izrādē nav ne kuģa, ne jūras skatu).

Baireitas festivāls turpināsies līdz 25. augustam. Tā programmā šogad ir Nirnbergas meistardziedoņi, Tanheizers un Valkīra, kā arī Parsifāla koncertiestudējums un divas maestro Andra Nelsona diriģētās koncertprogrammas. 

Informācija: bayreuther-festspiele.de

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja