Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +15 °C
Apmācies
Trešdiena, 3. jūlijs
Verita, Everita, Benita, Emerita

Latvijas Nacionālā baleta trupa dodas nozīmīgās viesizrādēs

21. martā Latvijas Nacionālā baleta trupa dosies viesizrādēs uz Itāliju, kur tiks rādīts Feliksa Mendelsona balets Sapnis vasaras naktī. Izrādes notiks trīs Itālijas pilsētās – 22. martā Fraschini teātrī Pavijas pilsētā, 24. martā Comunale G. Verdi  teātrī Gorīcijā un 25. martā - Sociale teātrī Rovigo pilsētā.

Sapnis vasaras naktī ir leģendārā angļu dramaturga Viljama Šekspīra (1564-1616) komēdija, par kuras tapšanas laiku Šekspīra daiļrades pētnieki uzskata laika posmu starp 1594. un 1596. gadu. Lugā atainoti notikumi, kas apvij Atēnu valdnieka Tēseja un amazoņu pavēlnieces Hipolitas laulības: četri jauni atēnieši bauda mīlas saldmi un mokas, bet bariņu amatnieku, kuri vēlā nakts stundā meža biezoknī cer netraucēti samēģināt valdnieku kāzām paredzēto izrādi, diezgan neganti izjoko tur mītošās fejas. Tas ir viens no populārākajiem Šekspīra darbiem, kuru iestudē visā pasaulē un dažādos veidos - sākot no bērnu skolas ludziņām līdz profesionālajam teātrim, no operas un baleta līdz kino žanram.Horeogrāfs Jurijs Vamošs stāsta: "Literatūra un mūzika mani iedrošina un dāvā radošo enerģiju. Tas, ka esmu iedvesmojies no Šekspīra lugas Sapnis vasaras naktī, nav pārsteigums. Tā ir sarežģīta, daudzslāņaina, ironiska komēdija ar noteiktu skatījumu uz cilvēku mīlas dzīves problēmām, un to visu kopā saista orķestra romantiskais skanējums. Aizraujoši un pretrunīgi: Elizabetes laika Anglijas godīgā brīvība (pat daži visai drosmīgi simboli kā Titānijas aizraušanās ar ēzeli) līdzās 19. gadsimta sākuma romantiskajai partitūrai. To, ko saprotu ar šo darbu, esmu centies parādīt uz skatuves tikai ar ķermeņa valodas iespējām. Tāpēc ir ļoti svarīgi, lai dejotāji ne tikai dejotu, bet kļūtu par aktieriem, kas prot dejot. Kad man tas izdodas, varbūt skatītāji, kas nav lasījuši Šekspīru, gūst tikpat daudz prieka, kā esmu guvis es. Viegli pateikt: es vēlos, lai mani saprot."

Latvijas Nacionālā baleta izrādes Sapnis vasaras naktī horeogrāfs ir Jurijs Vamošs, diriģents - Mārtiņš Ozoliņš, scenogrāfe - Dinka Jeričeviča, kostīmu māksliniece - Sonja Obradoviča, gaismu mākslinieks - Klauss Gerdics. Lomas baleta izrādē atveido Raimonds Martinovs, Jūlija Gurviča, Intars Kleinhofs, Andris Pudāns, Elvijs Fedukovičs, Jolanta Lubēja, Elza Leimane-Martinova un citi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja