Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +14 °C
Apmācies
Trešdiena, 3. jūlijs
Verita, Everita, Benita, Emerita

Latvijas Nacionālās operas sezonu atklās koncertuzvedums Spēlēju, dancoju

Ceturtdien, 15. septembrī ar koncertuzvedumu Spēlēju, dancoju tiks atklāta Latvijas Nacionālās operas sezona. Ar šo iestudējumu Latvijas Nacionālā opera godina komponistu Imantu Kalniņu 70 gadu jubilejā. Koncertuzvedums ar Imanta Kalniņa mūziku un Imanta Ziedoņa libretu pēc tāda paša nosaukuma Raiņa lugas veidots divās daļās.

Šogad koncertuzvedums Spēlēju dancoju Latvijas Nacionālajā operā būs skatāms 15. un 28. septembrī, kā arī 4. novembrī. Kopumā koncertuzvedums nospēlēts jau 55 reizes. Koncertuzveduma diriģents ir Aleksandrs Viļumanis, scenogrāfs Andris Freibergs, kostīmu māksliniece Kristīne Pasternaka, kormeistars Aigars Meri, horeogrāfe Elita Bukovska.Lomās: Tots - Andris Ludvigs, Lelde - Silga Tīruma, Trejgalvis - Jānis Apeinis, Kungs - Romāns Poļisadovs, Aklais - Armands Siliņš, Ragana - Ilona Bagele, Zemgus - Juris Ādamsons, Zemesvēzītis - Ieva Parša, Meitas māte - Aira Rūrāne, Dēla māte - Kristīne Zadovska, Vagars - Nauris Puntulis, Velnēns - Guntars Ruņģis, Bluķa kāja - Imants Erdmans, Klibais - Andris Lapiņš.Spēlēju, dancoju savu pirmizrādi piedzīvoja 1977. gada 30. decembrī Rīgā, Valsts Akadēmiskajā operas un baleta teātrī – pirmo iestudējumu veidoja un diriģēja A. Viļumanis. Preses konferencē par gaidāmo pirmizrādi A. Viļumamis pastāstīja, ka 1977. gada iestudējuma režisors bija Mihails Kublinskis, scenogrāfs Artūrs Lapiņš, kostīmu māksliniece – Biruta Goģe. Ar koriem toreiz strādāja Ilgvars Matrozis. Tota lomu atveidoja tenors Kārlis Zariņš, Leldes lomu – soprāns Lilija Greidāne.

„Tota lomu, kas ir ļoti apjomīga, jaunajā iestudējumā esam uzticējuši tenoram Andrim Ludvigam. Šī loma ir īpaši grūta – ir nepieciešams dramatisms un plašums kā Vāgnera operās. Ir precīzi jāpasniedz katrs vārds,” stāsta A. Viļumanis.

Jaunā iestudējuma Leldes lomas atveidotāja soprāns Silga Tīruma patlaban dzīvo Parīzē un Latvijā ieradīsies speciāli uz Spēlēju, dancoju izrādēm. „Man ir liels prieks, ka varu dziedāt Latvijā. Leldes loma ir skaista - viņa ir gaišuma, mīlestības un sievietes simbols. Lelde ir tāda, kādai, manuprāt, jābūt sievietei, lai gan šajos laikos tāda sieviete varētu šķist naiva,” stāsta S. Tīruma.

„Latviešu nacionālajā identitātē un simbolos spēcīgais Raiņa darbs meklē kosmiskos ritus, „Visuma temperamentu”, saka I. Ziedonis.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja