Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

LNSO piedāvā trīs mūzikas laikmetus vienā koncertā

Ceturtdien, 5. maijā, plkst. 19 Mūzikas namā Daile ikviens aicināts izbaudīt triju dažādu mūzikas laikmetu saplūšanu Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) kamermūzikas koncertā Šūmanis. Hindemits. Dzenītis. Tajā uzstāsies izcilais klarnetists Guntis Kuzma un klavierkvartets Quadra, informēja LNSO pārstāve Anna Babre.

Koncertā būs dzirdams pasaulslavenā vācu komponista un ietekmīgā mūzikas kritiķa Roberta Šūmaņa Klavierkvartets mibemolmažorā op. 47. Tajā izgaismojas 19. gadsimta sākuma agrīnajai romantisma mūzikai raksturīgais gaišums, vienkāršība un atklātība. Interesanti, ka 1844. gada pirmatskaņojumā pie klavierēm sēdās Šūmaņa sieva – izcilā pianiste un komponiste Klāra Vīka-Šūmane.

Koncerta laikā mūziķi nodosies arī filozofiskai sarunai nošurakstā, atskaņojot vācu komponista Paula Hindemita Kvartetu klarnetei, vijolei, čellam un klavierēm. Hindemits ap 1928. gadu viesojās Rīgā, tomēr tobrīd Latvijas publika ar viņa skaņdarbiem nebija plaši pazīstama. Hindemits bija prasmīgs, atzīts altists, un, lai arī viņa mūzika ir intelektuāli piesātināta, tā pievilina klausītāju ar savām neparastajām krāsām un spilgtām izteiksmēm.

Koncerta apmeklētājus sagaida arī īpaša dāvana – LNSO rezidējošā komponista Andra Dzenīša jaunais opuss Pretim plašumam pulksteņi iemieg, kas papildinās Latvijas kamermūzikas dārgumu krātuvi. Jaundarbs tapis pēc muzikālās apvienības Quadra un Gunta Kuzmas ierosmes, iedvesmojoties no gariem pārgājieniem gar Baltijas jūras piekrasti, skaņās ietverot gan nepārredzamu bezgalību, gan siltu un pazīstamu patvēruma sajūtu.

"Jauno opusu var uzskatīt par mentālu radinieku manai otrajai simfonijai Silts vējš. Iedvesma šo abu darbu radīšanai smelta ilgos, garos pārgājienos gar Latvijas jūras piekrasti, piedzīvojot ainavu maiņu, noskaņu un faktūru pacietīgu pakāpeniskumu," saka Andris Dzenītis.

Koncerts notiks LNSO jaunajā kamermūzikas mājvietā – Mūzikas namā Daile –, ko klausītāji iemīļojuši intīmās gaisotnes un kamermūzikai piemērota mājīguma dēļ.

Biļetes var iegādāties Biļešu paradīzes tīklā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja