Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Nekas viņas neapturēs. Latvijas operdziedātājas aktīvi strādā pandēmijas apstākļos

Marina Rebeka uzstāsies skatītāju priekšā Montekarlo, Kristīne Opolais piedalīsies ierakstā Boloņā

Teātra un koncertdzīve gandrīz visā Eiropā joprojām ir paralizēta. Pašlaik koncerti un izrādes publikas klātbūtnē notiek Spānijā un Krievijā, tur ir atvērti arī kinoteātri. Citās lielvalstīs koncertzāles un teātri piedāvā notikumus tikai digitālajā vidē un dara to ļoti aktīvi, bet koncerti un pirmizrādes notiek bez skatītājiem.

Marinas Rebekas kredo – radīt 

Janvāra beigās apmeklētājus uzņems Montekarlo opera – tur notiks Žila Masnē Taīdas pirmizrāde, ko iestudējis diriģents Žans Īvs Osonss un režisors Žans Luijs Grinda. Titullomu atveidos Latvijas soprāns Marina Rebeka. Atanaēlu dziedās ievērojamais franču baritons Ludoviks Tezjē. Taīda skanēs 22., 24., 26. un 28. janvārī. Izrāde sāksies plkst. 14, lai publika laikus varētu atgriezties mājās. 

Pandēmijas periodā Marina Rebeka ir bijusi viena no visvairāk noslogotajām māksliniecēm. Jūlijā viņa piedalījās Madrides Teatro Real teatralizētajā Verdi Traviatas koncertiestudējumā – tas ir viens no pirmajiem skatuves darbiem, kas tapis jaunajā realitātē atbilstoši stingrajiem sociālās distancēšanās noteikumiem.

Jūlija beigās Marina Rebeka pianistes Lailas Holbergas pavadījumā sniedza koncertu Rundāles pilī, kas bija pieejams gan klātienē, gan tiešsaistē. 

Septembrī Milānas Teatro alla Scala viņa dziedāja Violetu Traviatā maestro Zubina Metas vadībā, oktobrī La Scala notika Marinas Rebekas solokoncerts (pie klavierēm – Džūlio Zapa). Novembra beigās Florences Teatro del Maggio Musicale viņa debitēja Dezdemonas lomā Verdi Otello Zubina Metas vadībā (pirmizrāde, kas notika bez skatītāju klātbūtnes, tika pārraidīta Itālijas Televīzijā). Decembrī Marina Rebeka bija dzirdama tiešsaistē demonstrētajā La Scala sezonas atklāšanas galā koncertā, un pirms Ziemassvētkiem viņa atkal satikās ar publiku solokoncertā Maskavā. 

Decembra sākumā dziedātājas dibinātā ierakstu kompānija Prima Classic laida klajā Marinas Rebekas jauno soloalbumu Credo. Garīgās un opermūzikas izlase tika ierakstīta pērn augustā Rīgas Reformātu baznīcā kopā ar orķestri Sinfonietta Rīga, Latvijas Radio kori un diriģentu Modestu Pitrenu. 

Karantīnas laikā Marina Rebeka īstenoja vēl vienu vērienīgu ieraksta projektu – kopā ar spožiem partneriem (viņu vidū – tenors Havjers Kamarena un baritons Franko Vasallo), diriģentu Fabricio Karminati un Katānijas Teatro Massimo Bellini orķestri un kori Itālijā tika iemūžināta Vinčenco Bellīni opera Pirāts. Šo albumu Prima Classic izdos pavasarī. 

Informācija: marinarebeka.com

Kristīne Opolais franču prīmas lomā

Vēl viena pašmāju operzvaigzne Kristīne Opolais pašlaik intensīvi strādā Boloņā – Teatro Comunale top Frančesko Čileas Adriānas Lekuvrēras jauniestudējums. Publikas apmeklējumam Itālijas teātri ir slēgti, tāpēc diriģenta Ašera Fiša un režisores Rozetas Kuči veidotā pirmizrāde tiks filmēta un 11. martā pārraidīta Itālijas Televīzijas kanālā Rai 5. Šī būs Kristīnes Opolais ilgi gaidītā debija franču aktrises, XVIII gadsimta sākuma Parīzes teātra Comédie-Française prīmas Adriānas Lekuvrēras lomā. Šis tēls pieprasa ne tikai vokālo mestarību, bet arī dramatisko izteiksmīgumu, kura latviešu dīvai netrūkst. 

Uz Boloņas Teatro Comunale skatuves Kristīne Opolais uzstāsies pirmo reizi. Adriānas Lekuvrēras partiju šajā teātrī ir dziedājušas daudzas XX gadsimta leģendas – Magda Olivero (1956), Raina Kabaivanska (1982) un Mirella Freni (1988, 1993). 

Pērn Kristīne Opolais piedalījās vairākos tiešsaistes projektos: jūlijā digitālajā platformā Idagio bija skatāms viņas kamermūzikas koncerts (pie klavierēm – Aleksandra Dariesku), septembrī viņa dziedāja Nāras āriju un Toskas fragmentu Londonas Karaliskās operas galā koncertā maestro Antonio Papāno vadībā.

 

Publikas priekšā Kristīne Opolais stājās oktobrī Drēzdenes Zempera operā, kur iejutās Toskas tēlā, un Grieķijas Nacionālajā operā Atēnās, kur izpildīja vienu no savām iecienītākajām Pučīni lomām – Čo-Čo-sanu traģēdijā Madama Butterfly. Ar Čo-Čo-sanas āriju Kristīne Opolais žilbināja arī decembrī izskanējušajā La Scala sezonas atklāšanas galā koncertā. 

Informācija: kristineopolais.com

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja