Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Orķestris Rīga aicina uz Ziemassvētku koncertiem ar Andreju Osokinu un Evilenu Protektori

Orķestris Rīga diriģenta Valda Butāna vadībā 22. un 26. decembrī aicina uz Lielo ģildi, kur notiks koncerti Ziemassvētku rapsodija ar dziedātājas Evilenas Protektores un pianista Andreja Osokina piedalīšanos, informēja orķestra pārstāve Baiba Tilhena.

Koncertā Ziemassvētku rapsodija izskanēs komponista Ērvinga Berlina (Irving Berlin) populārā dziesma  White Christmas, kā arī Top Hat, White Tie and Tails, Putti’n On the Ritz, tiks atskaņotas arī populāras Džordža Geršvina vokālās kompozīcijas dziedātājas Evilenas Protektores sniegumā. 

Viņas balss īpašais tembrs profesionālo slīpejumu guvis Itālijā, Santa Cecilia konservatorijā pie profesores Maria Pia de Vito, un Hanoverē pie dziedātājas Romijas Kamerūnas (Romy Camerun). Evilena Protektore piedalījusies daudzos festivālos, kā Pori Jazz Somijā, Limassol Jazz Kiprā, un ir Grand Prix ieguvēja Starptautiskajā konkursā Jazz Voices 2014 Lietuvā.

Koncerta pirmās daļas programmā būs divi Džordža Geršvina (George Gershwin, 1888 – 1989) skaņdarbi: Amerikānis Parīzē un Rapsodija blūza stilā klavierēm ar orķestri Andreja Osokina un Orķestra Rīga sniegumā.  

Rapsodiju blūza stilā (Rhapsody in Blue) Geršvins sacerēja 1924. gadā un tās ceļi pasaules koncertzālēs ir bijuši spoži. Oriģinālais Geršvina skaņdarbs ir sacerēts solo klavierēm ar otro klavieru pavadījumu. Aranžētājs Ferde Grofe izveidoja pavadījuma versiju tieši Pola Vaitmena džeza orķestrim, tas ir aptuveni desmit mūziķiem, kuri pirmatskaņoja Rapsodiju blūza stilā ar paša Dž. Geršvina klavieru solo. Tikai 1942. gadā radās šobrīd populārā redakcija ar simfoniskā orķestra pavadījumu. Savukārt 1998. gadā amerikāņu komponists un diriģents Donalds Hansbergers izveidoja aranžējumu klavierēm un nelielam pūtēju orķestrim, ņemot par pamatu pirmo - 1924. gada instrumentāciju.  D. Hansbergeram ir izdevies izcelt daudzas interesantas džeza nianses un tembrus, kuri ir izzuduši skaņdarba simfoniskajā versijā.

Dažus gadus pēc Rapsodijas sacerētā simfoniskā poēma Amerikānis Parīzē (An American in Paris), kurai raksturīga franciska atmosfēra, un ietekmes meklējamas gan džeza mūzikā, gan franču impresionismā. To var uzskatīt par zināmā mērā autobiogrāfisku skaņdarbu, jo Geršvinam bija iespēja 1926. gadā skoloties Parīzē pie Morisa Ravēla un Nadjas Bulanžē. Parīzes ielu skaņas mūzikā ilustratīvi atveido īstas taksometru taurītes, kuras skaņdarba pirmatskaņojumam Ņujorkā pats Geršvins esot pārvedis no Francijas, bet kuras arī mūsdienās tiek izmantotas skaņdarba Amerikānis Parīzē atskaņojumos visā pasaulē.

Biļetes uz Orķestra Rīga Ziemassvētku koncertiem iespējams iegādāties Biļešu paradīzes kasēs un www.bilesuparadize.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja