Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Personiski un pašironiski. Mūzikas ierakstu gada balvas ceremonijā triumfē ansis ar Lielu mākslu

Otrdien, 16. martā, Rīgas Mākslas un mediju tehnikuma Mediju centrā norisinājās 25. Mūzikas ierakstu gada balvas Zelta mikrofons pasniegšanas ceremonija. Prestižākajā kategorijā Gada albums laurus plūca reperis ansis par darbu Liela māksla, kas ierakstīts kādā treilerī Rīgas nomalē Covid-19 pandēmijas laikā.

"Tas ir personisks un reizē pašironisks (izcelsmes) stāsts par mani un manu dzīvi Latvijā un hiphopā vienlaicīgi," albumu raksturo mākslinieks. Viņš bija vienīgais mūziķis, kas šajā vakarā tika pie divām Zelta mikrofona statuetēm. Pirmo no tām reperis ansis ieguva kategorijā Hip-hop mūzikas albums, kurā viņš saņēma balvu arī pirms trijiem gadiem par ierakstu Balzams.

Kopumā metālmākslinieka Armanda Jēkabsona izgatavotās Zelta mikrofona statuetes pasniegtas 22 kategorijās.

 

Latgales balss

Par labāko popmūzikas albumu nosaukts mūziķa Dona darbs Tūrists, kas ir viņa astotais studijas albums. Tajā iekļauta arī kompozīcija Es nāktu mājās, kuras videoklips pērn notikušajā balvas pasniegšanas ceremonijā tika atzīts par labāko. Šogad šajā kategorijā uzvarēja grupas Kautkaili skaņdarba Kaut kaili videoklips, kura režisori ir Pēteris Vīksna un Anna Politiko.

Par labāko dziesmu izvēlēts repera Ozola un mūziķa ZeBrenes kopdarbs Antidepresanti. Divās pārējās dziesmu kategorijās triumfēja grupu Astro’n’out un Sudden Lights kompozīcija Haosā (Radio hits) un grupas Carnival Youth izpildītais leģendārais skaņdarbs Dzeguzes balss (Elektrum Gada dziesma), ko noteica klausītāju balsojums.

Par spilgtāko debitanti kļuva repere Ūga ar albumu LG ir HH, kura nosaukums atšifrējas kā Latgalē ir hiphops. Iepriekš viņa par šo ierakstu bija izpelnījusies Latgaliešu kultūras gada balvu Boņuks, kuras vēl viens šā gada laureāts lasāms starp Zelta mikrofona saņēmējiem – tā ir muzikālā apvienība Tautumeitas ar darbu Dziesmas no Aulejas, kas izvēlēts kā labākais kategorijā Tautas vai pasaules mūzikas albums un ir veltījums un cieņas apliecinājums mūsu tradicionālajai mūzikai.

 

Ieraksti vēsturē

Jāatgādina, ka, vadoties pēc šajā gadā iesniegtajiem albumiem, tika izveidotas četras jaunas kategorijas: Indie mūzikas albums un Alternatīvās vai eksperimentālās mūzikas albums, Roka mūzikas albums un Metāla mūzikas albums, kas attīstījušās no divām kategorijām. Par labāko indie mūzikas albumu nodēvēts mūziķes Alises Jostes darbs Šākātā, kas ir viņas trešais studijas albums un kuru pirmoreiz mūziķes karjerā veido dziesmas vienīgi latviešu valodā.

Kategorijā Alternatīvās vai eksperimentālās mūzikas albums balvu ieguva mūziķis Jānis Ruņģis ar darbu Yggdrasil, kas ierakstīts Nurmes baznīcā un kurā tās akustika kalpo kā viens no instrumentiem viņa muzikālā vēstījuma veidošanā. Savukārt par labākajiem rokmūzikas un metāla mūzikas albumiem atzīti attiecīgi grupas Židrūns ieraksts Kovārņu mazbērniem un grupas Tesa darbs Control.

Jau iepriekšējos divos gados tika aizsākta tradīcija ar īpašām atzinībām izcelt albumus par to vizuālo noformējumu un šoreiz pat izveidota jauna, tam veltīta kategorija Labākais albuma dizains, kurā visaugstāk novērtēts grupas Triānas parks ieraksta Kompozīcijas vizuālais noformējums ar dalībnieku fotouzņēmumu uz melna fona (foto – Elizabete Džeina Rubene, dizains – Policy Production).

 

Skaņu mirdzums

Pārējo laureātu vidū ir Kārlis Vanags un Latvijas Radio bigbends ar darbu Identities (kategorija Džeza vai fanka mūzikas albums), sintpopa apvienība Kasetes ar ierakstu Dialogue (labākais elektroniskās mūzikas albums), mūziķi Igo un Aivars Hermanis ar savu kopdarbu igo/hermanis/dziesmas (kategorija Instrumentālās vai starpžanru mūzikas albums) un dziedātāja Laura Polence ar ierakstu Nu-ku-smalki-šiki-drū (labākais mūzikas albums bērniem).

Zelta mikrofonus savā īpašumā ieguva arī dziedošais aktieris Guntis Skrastiņš un komponists Raimonds Pauls ar kopdarbu Nopietni pa jociņam (kategorijā Šlāgera mūzikas albums) un Liepājas Simfoniskais orķestris, pianists Vestards Šimkus, diriģenti Gintars Rinkevičs un Atvars Lakstīgala par savu sadarbību ierakstā Vēja mirdzums (labākais klasiskās mūzikas albums).

Par labāko koncertierakstu videoformātā izraudzīta Dabas koncertzāles koncertfilma Geastrum. Basas kājas. Savukārt ar balvu par mūža ieguldījumu Latvijas mūzikas attīstībā šajā vakarā tika godināta bērnu vokālā studija Knīpas un knauķi, kas šogad svin savu piecdesmit gadu jubileju.

Vairāk informācijas var lasīt interneta vietnē Zeltamikrofons.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja