Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Uz Kino Citadele ekrāna – mūsdienu amerikāņu komponista Terensa Blanšāra opera Uguns, ieslēgta manos kaulos

Sestdien, 19. februārī, plkst. 19.30 Rīgas kinoteātrī Kino Citadele tiks demonstrēts komponista Terensa Blanšāra operas Uguns, ieslēgta manos kaulos/Fire Shut Up in My Bones jauniestudējums, kas tapis Ņujorkas Metropoles operā

Šis būs pagājušā gada 23. oktobrī notikušās izrādes ieraksts – toreiz tiešraide Rīgā nevarēja notikt, jo kinoteātri šeit bija slēgti. Tagad mūsdienu mūzikas teātra cienītājiem šis parāds tiks atdots.

Operas Uguns, ieslēgta manos kaulos iestudējums tiek raksturots kā vēsturisks notikums – Ņujorkas Metropoles operas 138 gadu vēsturē pirmo reizi skan tumšādainā komponista darbs. Pēc pandēmijas izraisītā 18 mēnešu pārtraukuma Metropoles opera 2021. gada 27. septembrī atklāja jauno sezonu ar mūsdienu afroamerikāņu komponista Terensa Blanšāra operas Uguns, ieslēgta manos kaulos pirmizrādi.

Operas autors komponists un trompetists Terenss Blanšārs. Publicitātes foto

Piecdesmit deviņus gadus vecais Terenss Blanšārs ir piecu balvu Grammy ieguvējs, viņš ir prominents džeza trompetists un komponists, kura mūzika skan režisora Spaika Lī filmās (kopumā Terenss Blanšārs ir sacerējis mūziku vairāk nekā sešdesmit filmām). Operas libreta autore ir rakstniece, režisore un aktrise Kesi Lemonsa. Viņa ir kļuvusi par pirmo tumšādaino libretisti, kuras darbs ir sasniedzis ASV lielākā un prestižākā teātra – Metropoles operas – skatuvi. Izrādē dominē tumšādainie solisti, kora mākslinieki un dejotāji. Recenzijās tiek norādīts, ka pirmizrādē Metropoles operas zālē, kuras ietilpība ir 3700 vietu, bija vērojama daudz plašāka etniskā daudzveidība nekā parasti. 

Terensa Blanšāra darba Uguns, ieslēgta manos kaulos pasaules pirmizrāde notika 2019. gada Sentluisas operas teātrī. Smeldzīgā, poētiskā, vietām uzjautrinošā un viscaur dramatiski iedarbīgā libreta pamatā ir laikraksta The New York Times komentāru nodaļas autora un televīzijas kanāla raidījumu vadītāja Čārlza M. Blova 2014. gadā izdotie memuāri, kuros viņš stāsta par savu trauksmaino bērnības un jaunības pieredzi Luiziānā 70. gados, emocionālo apjukumu, centieniem piesaistīt savas mātes uzmanību un tikt galā ar piedzīvotās seksuālās vardarbības sekām. Grāmatā uz savu pieredzi rakstnieks lūkojas no pieauguša cilvēka pozīcijām un tajā pašā laikā par pagātni vēsta tā, it kā visu būtu izdzīvojis tieši tagad.

Galveno lomu atveido baritons Vils Livermens, Čārlzu bērnībā dzied zēns soprāns Volters Rasels III. Likteņa un vientulības lomu, kā arī varoņa mīļoto tēlo soprāns Endžela Blū. Čārlza mātes Bilijas lomu izpilda soprāns Latonija Mūra. Partitūrā atbalsojas Pučīni un Bizē mūzika, kā arī jūtama džeza, blūza, gospeļu un bigbenda skanējuma ietekme; līdzās orķestrim spēlē arī džeza kvartets. 

Izrādes režisori ir Džeimss Robinsons un Kamilla Brauna (viņa ir pirmā afroamerikāņu māksliniece, kura iestudējusi izrādi uz Metropoles operas lielās skatuves). Pie diriģenta pults – teātra muzikālais līderis Janiks Nezē-Segēns.

Turpmākajos gados Metropoles operas repertuāru papildinās vēl vairāki tumšādaino komponistu darbi. Lielākās Rietumu kultūras institūcijas pēdējā laikā pārskata savas darbības principus, lai padarītu to iekļaujošāku un daudzveidīgāku. Tam ir vairāki mākslinieciski, sociāli un kultūrpolitiski iemesli. Tas tiek darīts, lai novērstu etnisko diskrimināciju un nostiprināt idejas un vērtības, kuras izgaismojusi kustība Black Lives Matter.

Informācija un biļetes: www.forumcinemas.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja