Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 26. jūnijs
Inguna, Inguns, Ausma, Ausmis, Ingūna

Filmas Stīvs Džobss recenzija. Vizionāra panākumu blaknes

Meistarības paraugstunda. Filma _Stīvs Džobss _ir gadījums, kad komanda – režisors Denijs Boils, aktieri Maikls Fasbenders un Keita Vinsleta – nosaka visu

Stīvs Džobss nenoliedzami ir vērienīga un gana dēmoniska personība, lai kino ļaudis ķertos pie viņa mūža gājuma. Kopš Apple radītāja Stīva Džobsa (1955–2011) nāves ir pagājuši četri gadi, bet šīs nedēļas jaunums – drāma Stīvs Džobss – nebūt nav pirmais Džobsa dzīvesstāsts, kas radīts ekrānam. Pat liekot mierā dokumentālās filmas, piemēram, šogad tapušo darbu Steve Jobs: The Man in the Machine, ir jau ielikti vairāki ķieģelīši Stīva Džobsa kinematogrāfiskajā piemineklī – tapušas vismaz divas spēlfilmas.

Pirms diviem gadiem tika uzņemta filma Džobss/Jobs (2013), kurā ar titullomu cīnījās glītais Eštons Kačers: viņa pūliņi būtu uzskatāmi pat par gana veiksmīgiem, ja vien filma (režisors Džošua Maikls Šterns) nebūtu veidota pēc vidējas biogrāfiskās filmas standartiem – mazliet no varoņa jaunības, tās svarīgākajiem brīžiem, teiksim, Džobsa un domubiedru darbošanās garāžā, kurā tika likts pamats Apple un tā produktu fenomenam, nedaudz no brieduma gadiem un karjeras nozīmīgākajiem pieturpunktiem, nedaudz konflikta zonu un liegs ģēnija neciešamā rakstura ieskicējums. Tas viss vairāk vai mazāk hronoloģiskā un biogrāfiskā secībā, lai skatītājs, dies pasarg, neapmaldās Stīva Džobsa karjeras kāpumos un kritumos, kuri, kā mēs labi zinām, summējās vizionāra un datortehnoloģiju ģēnija statusā.

Savukārt režisora Denija Boila filmā, kurai scenāriju rakstījis viens no Holivudas veiksmīgākajiem scenāristiem Ārons Sorkins, ir daudz rafinētāks piedāvājums. Par to nav jābrīnās, jo Denijs Boils ir viens no mūsdienās pazīstamākajiem britu režisoriem, kura radošo uzvaru kontā ir gan Graustu miljonārs/Slumdog Millionaire (astoņi Oskari 2009. gadā), gan 127 stundas/ 127 Hours (2010), gan viena no būtiskākajām 90. gadu britu filmām Trainspotting (1997) u.c. Ar tikpat cienīgu radošo CV var lepoties arī Maikls Fasbenders, viens no daudzpusīgākajiem mūsdienu aktieriem, kura lomu amplitūda ir ļoti plaša – no seksa apsēsta japīša filmā Kauns/ Shame (2011) līdz ļaunuma ģēnijam Makbetam izcilajā 2015. gadā tapušajā Šekspīra drāmas ekranizācijā.

Džobsa lomu Fasbenders veidojis uz karstām pēdām pēc Makbeta, taču ne tāpēc vien viņš šajā tēlā neiztiek bez dēmoniskām šķautnēm, kurām šķietami labāk būtu likt mieru – galu galā par mirušajiem un ģēnijiem arī labāk runāt labu vai neko... Filmā Stīvs Džobss nav ne smakas no politkorektuma – filmas dramaturģiskais materiāls ir izstrādāts precīzi, teju monumentāli, tajā nav nekā lieka, nekādas niekošanās ar nebūtiskiem Džobsa biogrāfijas fragmentiem un detaļām, kas varētu ietonēt viņu mīlīgā tonalitātē. Filmas darbība pamatā notiek telpās – tās ir nemājīgas pieskatuves telpas un milzīgas zāles, lielas auditorijas, teātra skatuves, kurās Džobss rīkoja savu produktu prezentācijas. Kā izrādes galvenais aktieris viņš iznirst skatītāju acu priekšā, īsti uztraukdamies tikai par vienu lietu, kāpēc, velns parāvis, nevar šīs lielās cilvēku piepildītās zāles aptumšot līdz galam, izslēdzot arī mazās, nodevīgās gaismiņas ar uzrakstu "Exit".

Pirms katras Džobsam tik nozīmīgās prezentācijas – vispirms Apple Macintosh 1984. gadā, Džobsa izveidotā un nu jau piemirstā datora NeXT Computer prezentācija 1988. gadā (tobrīd Džobss bija atlaists no Apple) un iMac prezentācija 1998. gadā, kas restaurēja kompānijas Apple spožumu, – viņš piedzīvo vētrainus konfliktus, stresa brīžus, kaismīgu izskaidrošanos, konfrontāciju un konfliktus gan ar tuviniekiem, gan bijušo kolēģi Stīvu Vozņaku (Sets Rougens), kura ieguldījums Apple ir milzīgs.

Filma apspēlē būtisku Stīva Džobsa karjeras uzvaru un zaudējumu brīžus, laiku pa laikam iesviežot pa kādai atmiņu drumslai vai atsaucei uz Džobsa pagātni. Ļoti svarīga filmā ir Džobsa un viņa meitas attiecību līnija: meitu viņš ilgu laiku neatzina, publiski, presē paziņojot, ka viņas māte varētu būt bijusi attiecībās ar daudziem citiem vīriešiem. Arī pēc attiecību noregulēšanas ar meitu, bet ne ar viņas māti šī Džobsa privātās dzīves teritorija ir viena no dramatiskākajām un neizprotamākajām – sev (kādreiz) tuvos cilvēkus Džobss pakļāva dažādiem pazemojumiem.

Protams, mākslas darbs, pat ja tā ir biogrāfiska filma, rada versiju par realitāti, kādas dzīves dramaturģiju, sablīvējot un koncentrējot dzīves esenci un varoņa rakstura īpatnības ļoti ierobežotā laika posmā. Taču filmas divās stundās, pateicoties prasmīgam konfliktu un norišu blīvējumam, tiek sasniegts gan pamatīgs dramatisks piesātinājums, gan arī kompakti aptverts laika posms, kas ir bijis viena cilvēka mūžs. Vismaz tā mūža daļa, kas Džobsu uz visiem laikiem ir ierakstījusi mūsdienu tehnoloģiju vēsturē.

Tandēmā ar Maiklu Fasbenderu lieliski strādā Keita Vinsleta, kuras atveidotā varone Džoana Hofmane ir ne tikai Džobsa galvenais mārketinga speciālists, bet arī tas retais cilvēks viņa tuvumā, kurš spēj kaut nedaudz mīkstināt sava priekšnieka visai monstrozās ģenialitātes blaknes.

Stīvs Džobss/Steve Jobs ****
Drāma. ASV. 2015.
Režisors Denijs Boils
Lomās Maikls Fasbenders, Keita Vinsleta, Sets Rougens 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Labs starts. Intervija ar dziedātāju Etīnu Saulīti

"Mans vislielākais ieguvums ir Latvijas kontekstā – esmu pamanīta, par mani sāk interesēties. Tas nozīmē, ka aktīvāk varēšu sākt piedalīties Latvijas koncertdzīvē," pēc veiksmīgās dalības...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja