Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Festivāls Māksla un ekonomika rosinās kritiski domāt par ilgtspējīgu nākotni

No 8. līdz 10.novembrim Dirty Deal Teatro Spīķeros, LKA Zirgu pastā un Kaņepes kultūras centrā notiks ideju festivāls Māksla un ekonomika, informēja Latvijas Jaunā teātra institūta (LJTI) pārstāve Zane Kreicberga. Festivāla laikā norisināsies lekcijas, diskusijas, izrādes, filmas, spēles un politiskā karaoke, lai rosinātu kritisku domāšanu ilgtspējīgas nākotnes vārdā.

Viens no festivāla iedvesmas avotiem ir britu Jaunās ekonomikas fonda (nef) pētījums Lielās pārmaiņas/The Great Transition (2010), kurā fiksēta pasaules ekonomiskā, politiskā un sociālā situācija pēc piedzīvotās finanšu krīzes un apkopotas atziņas alternatīvam attīstības modelim, ņemot vērā vides apdraudējumu, dabas resursu izsīkšanu un sociālo nevienlīdzību. Pētījums apliecina, ka nepārtrauktā patēriņa pieaugumā balstītie biznesa modeļi ir sevi izsmēluši, un piedāvā septiņas idejas, kas varētu padarīt pasaules sabiedrību vienlīdzīgu un taisnīgu, vienlaikus rēķinoties ar ekonomikas sarukšanu.

Ideju festivāls Māksla un ekonomika būs diskusiju un domu apmaiņas platfoma, kurā, kritiski raugoties uz dominējošo neoliberālisma ideoloģiju, izspēlēt jaunas idejas un alternatīvus modeļus ilgtspējīgai attīstībai. Viens no festivāla māksliniekiem Amunds Šjēlie Svēns par savu izrādi saka: "Šī izrāde ir neliels ieguldījums sabiedrības vajadzībā atgūt ietekmi ekonomikas sfērā. Lai būtu viedoklis, mums ekonomika ir jāsaprot. Mums jāprot atšķirt politiku no dabas likumiem. Mums jāspēj aptvert sakarības starp ekonomiku un ekoloģiju. Mums noderētu intensīvais kurss ekonomikā."

Festivāls sāksies 8. novembrī ar LJTI producētu Latvijas mākslinieku pirmizrādi Pārmaiņu pārbaude. Tas būs stāsts par šovasar veiktu eksperimentu, kad, atstājuši mājās naudu, maksājumu kartes un mobilos telefonus, aktrise Anta Aizupe, dramaturgs Jānis Balodis, scenogrāfe Sintija Jēkabsone, video operators Dainis Juraga un režisors Kārlis Krūmiņš desmit dienas pavadīja laukos Dzelzavas pagastā, simulējot finanšu apokalipses situāciju, kurā naudai būtu zudusi vērtība. Eksperimenta dalībnieki kā vienīgo maiņas līdzekli naudas vietā lietoja savus mākslinieciskos talantus, kurus piedāvāja vietējiem iedzīvotājiem apmaiņā pret pārtiku un citām pirmās nepieciešamības precēm. Kā viņiem veicās un kādi ir mākslinieku secinājumi - par to izrādē.

Jaunie režisori Paula Prozoroviča un Viesturs Roziņš 9. un 10. novembrī pirmo reizi izmēģinās sadarbībā ar teksta grupu Orbīta veidoto interaktīvo spēli Diena pēc naftas, kurā simulēs iespējamo nākotnes situāciju, kad pasaulē beigusies nafta. Skatītājiem jeb spēlētājiem būs iespēja praktiski piedalīties pasaules kārtības veidošanā pēc naftas ēras beigām, sekojot spēles noteikumiem, kas prasīs taupīt vai izcīnīt jaunus resursus.

9. novembrī ar priekšlasījumu par pārmaiņām ekonomikā uzstāsies nef vecākais pētnieks Džeimss Mīdvejs, kura darbība ir saistīta ar ekonomisko lejupslīdi un taupības politikas kritiku. Viņa uzrunai sekos diskusija ar vairākiem Latvijas ekonomistiem, lai analizētu nef idejas Latvijas kontekstā.

Festivāla viesizrādes no Beļģijas, Igaunijas, Lielbritānijas, Nīderlandes un Norvēģijas lielākoties veidotas izrādes-lekcijas žanrā. Norvēģu mākslinieks Amunds Šjēlie Svēns, kurš pazīstams Rīgas skatītājiem pēc 2012. gada festivāla Homo Alibi: recycled (izrādes Norvēģu ceļš un Brīvības skaņa), jaunajā izrādē Ekonomikas teorija nejēgām pēta ekonomikas teorētiskos, vēsturiskos, filozofiskos un psiholoģiskos aspektus un to, kā ekonomikas sistēmas retorika atspoguļojas mūsu prātos un medijos.

Nīderlandiešu aktrise un režisore Dete Glashuvera uz Rīgu atvedīs divas solo izrādes, kuras stāsta par naudas izcelsmi un ekonomikas funkcionēšanu Rietumu pasaulē un Āfrikā - NaudaNaudaNauda un Dete dodas uz Āfriku.

Igauņu multimāksliniece Maike Londa savā izrādē Desmit ceļojumi uz vietu, kur nekas nenotiek dalīsies pusotra gadu ilguša subjektīva pētījuma rezultātos par mākslinieka finansiālas sadarbības (ne)iespējamību ar privāto sektoru.

Beļģu rakstnieks un teātra mākslinieks Pīters Debuisers izrādē Mīts par lielajām pārmaiņām piedāvās savu un islandiešu antropologa Dr. Halgrimvijalmsona skatījumu uz to, kādi jauni mīti nepieciešami mūsu apziņai, lai sabiedrība mainītos.

Britu režisors un dzejnieks Harijs Džailss pieņems skatītājus individuālos 20 minūšu parādu konsultāciju seansos Mūsu parādi, kuros veiks asprātīgu klienta parādu auditu, runājot ne tikai par finansēm, bet arī par to, ko esam parādā emocionāli, sociāli un ekoloģiski.

Festivāla vakara programma veidota sadarbībā ar Kaņepes kultūras centru un Kinobizi, un tajā tiks piedāvātas divas dokumentālas filmas un Politiskā karaoke, kuru veido Ģirts Šolis un Andris Kalnozols no apvienības umka.lv.

Festivāla programma, norises laiki un vietas - www.theatre.lv

Ieejas biļetes un festivāla abonements - Biļešu paradīzē un Latvijas Jaunā teātra institūtā, Lekcijas, diskusijas, filmas, spēle un karaoke ir bez maksas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja