Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +25 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Jaunnedēļ baleta izrāde 4 pasaules. 4 stihijas

Nākamtrešdien, 7. novembrī, plkst.19 Latvijas Nacionālajā operā (LNO) būs iespējams noskatīties četrus baleta viencēlienus pasaules. 4 pasaules. 4 stihijas. Iestudējumā, kurā ir unikāla iespēja vienā vakarā redzēt gan klasisko, gan moderno baletu, piedalīsies gandrīz visi Latvijas Nacionālā baleta mākslinieki, informē operas pārstāve Signe Znotiņa-Znota.

"Šī ir īpaša baleta izrāde – aizraujošs ceļojums baleta vēsturē un negaidīts jaunatklājums vienlaikus. Turklāt, ja parasti laikmetīgā baleta iestudējumos uz skatuves atrodas vien salīdzinoši nelielas trupas, tad šajā izrādē iesaistīti gandrīz visi mūsu mākslinieki," iestudējumu raksturo Latvijas Nacionālā baleta trupas vadītājs Aivars Leimanis.Divos no četriem baleta viencēlieniem skan latviešu komponistu – Artura Maskata un Pētera Vaska – mūzika. Pirmais no 4 pasaules. 4 stihijas baleta viencēlieniem ir Tango, kuru poļu horeogrāfs Kšištofs  Pastors iestudējis ar Artura Maskata mūziku. "Tango vienmēr ir dramatisks, bet tam nevajag būt traģiskam. Tam jāaicina dzīvot skaistāk un mīlošāk," savu pasaulē pazīstamāko skaņdarbu raksturo Arturs Maskats. Šim darbam Kšištofs Pastors horeogrāfiju sacerējis, lai vienlaikus uz skatuves parādītu sešus Latvijas Nacionālā baleta vadošos solistus, kas citādi uz skatuves vienā izrādē nesatiktos.

Viencēlienā Tango galvenās lomas izpilda Jūlija Gurviča, Margarita Demjanoka, Viktorija Jansone, Sergejs Neikšins, Viktors Seiko un Zigmārs Kirilko.

Otrais viencēliens ir pasaulē iemīļotais, klasiskais horeogrāfa Žila Pero Pas de Quatre ar Čezares Punji mūziku. Tas tika radīts četrām 19. gadsimta pirmās puses dižākajām balerīnām, ko LNO iestudējusi Inese Dumpe.
Viencēlienā Pas de Quatre galvenās lomas izpilda Iļana Puhova, Sabīne Guravska, Alise Prudāne un Evelīna Godunova.

Trešo baleta viencēlienu - Marijas sapnis - iestudējis čehu horoegrāfs Petrs Zuska. Viņš atzīst, ka viens  no iedvesmas avotiem parodijai Marijas sapnis bijis iestudējums Pas de Quatre. Tādējādi 4 pasaules. 4 stihijas skatītājiem būs interesanti salīdzināt un izvērtēt abus viencēlienus, kas skatāmi secīgi viens aiz otra.
Viencēlienā Marijas sapnis galvenās lomas izpilda Viktorija Jansone, Andris Pudāns, Ringolds Žigis, Arturs Sokolovs  un Pāvels Bartuls.

Ceturtā baleta viencēliena - Erda - horeogrāfs ir ungārs Jurijs Vamošs, kura radošais rokraksts Latvijas skatītājiem pazīstams arī no baleta Sapnis vasaras naktī.

Erda ir ģermāņu leģendās balstīts balets, un tajā skan komponista Pētera Vaska Otrā simfonija. "Jurijam Vamošam ir izdevies radīt īstu enerģētiku un augstspriegumu, dramatisku spriedzi, kas baletā notiek reti. Svarīgi, lai horeogrāfs dedzinātu sevi un dejotājus, citādi maz cerību, ka skatītāji kaut drusku aizdegsies," atzīst komponists Pēteris Vasks. Viencēlienā Erda galvenās lomas izpilda Viktorija Jansone, Arturs Sokolovs, Nataļja Lipska un Aleksandrs Osadčijs.

Viktorija Jansone par Nornas lomas atveidojumu baletā Erda nominēta ikgadējai Latvijas teātra balvai Spēlmaņu nakts 2012, savukārt par Vīrieša lomu Arturs Sokolovs saņēma Latvijas Gāzes Gada balvu operai kā pagājušās sezonas labākais baleta solists.

Kostīmu mākslinieki – Kristīne Pasternaka un Romāns Šolcs. Diriģents – Mārtiņš Ozoliņš.






Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja