Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Nacionālajā teātrī iestudēta Svina garša ar Raimondu Celmu galvenajā lomā

"Es ik pa laikam dzirdu skatītāju čukstus: "Kas tas tāds? Kas tas tāds? Tas ir tas Ķeselis?" - "Nē, tas ir tas jaunais!"" stāsta Latvijas Nacionālā teātra aktieris Raimonds Celms, kurš atveidos galveno lomu režisora Valtera Sīļa iestudējumā _Svina garša _pēc rakstnieka Māra Bērziņa romāna motīviem. Nepilni trīs gadi (1939-1941) Torņakalna mālderzeļļa Matīsa Birkena dzīvi apmet kājām gaisā. Pirmizrāde - 4. februārī.

Mīlēt uz mūžu

"Es neesmu piedzīvojis pat padomju laikus," uzsver 1991. gadā dzimušais Raimonds Celms, kuram šis darbs palīdzējis saprast, ka pirms vairāk nekā 70 gadiem cilvēki dzīvojuši tāpat kā mūsdienās. "Tā nav putekļaina vēsture, bet gan ļoti dzīvs laikmets, kurā mīl, cieš, izdara pareizās izvēles, kļūdās," saka aktieris, kura varonis priecīgs remontē dzīvokļus un meklē īsto meiču, kuru mīlēt uz mūžu.

"Par to arī Māra Bērziņa romāns Svina garša - par varoņiem nepiedzimst. Bet gadās, ka par tādiem kļūst visikdienišķākie ļaudis," tika pieteikts sērijā Mēs. Latvija, XX gadsimts tapušais darbs, kura notikumu centrifūga Matīsu Birkenu ierauj pašā virpuļa serdē un nostāda radikālas izvēles priekšā. "Viņš neizvēlas kļūt par varoni, viņš izvēlas nekļūt par kretīnu," atzīst Raimonds Celms, kurš šo darbu nodēvē par humānisma saucienu.

Aktieris uzskata, ka romāns Svina garša ļauj ne tikai iegrimt vēstures notikumos, bet arī no malas paskatīties uz šodienas dzīvi, kur mūsu cilvēcīgumu galvenokārt izaicina vienīgi ziedojumu kastītes lielveikalos - mest vai nemest tajās naudiņu. "Mēs varam būt laimīgi, ka mums nav jāpieņem lēmumi, kuru likme ir mūsu pašu un citu dzīvība," piebilst Raimonds Celms, kura atveidoto mālderzelli Matīsu liktenis nesaudzē.

Hana Solo vaibsti

Šī ir jaunā aktiera pirmā sezona Latvijas Nacionālajā teātrī, kur vairākos iestudējumos viņš piedalījies studiju laikos (pagājušajā gadā pabeidzis Latvijas Kultūras akadēmiju dramatiskā teātra aktieru mākslas specialitātē). Viens no tiem bija režisores Indras Rogas uzvedums Kabarē. "Vēl pirms pirmizrādes saplēsu kādas trīs bikses," atceras Raimonds Celms, kurš toreiz ieguvis iesauku "bikšplēsis".

"Jūtīgums, intelekts un skatuviskais šarms Raimondam ir. Tālākais atkarīgs no paša un režisoriem," interneta vietnē www.teatris.lv tiek raksturots aktieris, kurš savu pirmo zvaigžņu stundu piedzīvojis Raimonda Paula jubilejas koncertā (maestro repertuārā viņu vēlreiz varēs dzirdēt 6. un 7. februārī). Viņš izpildīja dziesmu Ai, dundur, dundur, dun, dun, dun un ļoti atgādināja Cēzaru Kalniņu no filmas Elpojiet dziļi (1967).

"Ulda Pūcīša un Sanda Ozoliņa krustojums," ir lasāms komentāru sadaļā zem Latvijas Nacionālā teātra video, kas veltīts gaidāmajai izrādei Svina garša. "Es vēl izskatoties pēc Harisona Forda no Zvaigžņu kariem," atklāj Raimonds Celms, kurā patiešām var saskatīt Hana Solo sejas vaibstus, taču tieši vizuālā līdzība ar aktieri Uldi Pūcīti viņu likusi pamanīt starp 200 jauniešiem Latvijas Kultūras akadēmijas iestājeksāmenu laikā.

Ekskursijā pie Mērijas

Ar ko, ar ko? - pirms pievēršanās aktiermeistarībai Raimonda Celma zināšanas un interese par latviešu kino un teātri ir bijušas minimālas. "Man nebija sveša uzstāšanās pieredze," stāsta aktieris, kurš skolas laikā dziedājis korī, spēlējis orķestrī un dejojis tautas deju kolektīvā, taču alūksnieša atmiņas par teātri saistījušās vienīgi ar skolas ekskursijām uz Putnu operu Latvijas Nacionālajā operā un iestudējumu Mērija Popinsa Valmieras teātrī.

"Manas attiecības ar skatuves mākslu ilgst piecus gadus," atzīst Raimonds Celms, kurš savu pirmo izrādi apzinātā vecumā noskatījies pēc iestāšanās Latvijas Kultūras akadēmijā. Tas bija režisora Kirila Serebreņņikova iestudējums Mirušās dvēseles pēc rakstnieka Nikolaja Gogoļa romāna motīviem. Aktieris cer, ka kāda no Latvijas Nacionālā teātra izrādēm nākotnē varētu tikt izrādīta jaunajā Alūksnes Kultūras centrā.

"Mans darba grafiks ir zināms līdz Jāņiem," bilst Raimonds Celms un atklāj tā nianses. Aktieris piedalīsies tradicionālajā Teātra dienas koncertā un režisora Vladislava Nastavševa ietudējumā Asins kāzas pēc rakstnieka Federiko Garsijas Lorkas lugas motīviem. Savukārt sezonas noslēgumā viņš būs redzams režisores Indras Rogas brīvdabas izrādē Skroderdienas Silmačos, kas 23. jūnijā norisināsies Druvienas estrādē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja