Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 27. maijs
Loreta, Dzidra, Gunita, Dzidris

Rīgā viesosies Alēns Platels un les ballets C de la B

8. un 9. novembrī Rīgā pirmo reizi viesosies ievērojamais flāmu mākslinieks Alēns Platels un viņa kolektīvs _les ballets C de la B, _informēja Latvijas Jaunā teātra institūta pārstāve Gundega Laiviņa.

Rīgā skatītāji varēs noskatīties vienu no jaunākajām Platela izrādēm tauberbach, kas tapusi sadarbībā ar Minhenes Kamerteātri un tiks izrādīta Ķīpsalas Izstāžu centrā 8. un 9. novembrī plkst. 19, kā arī bezmaksas dokumentālo filmu programmu kinoteātrī KSuns 8. un 9. novembrī. Pēc izrādes 8. novembra vakarā notiks mākslinieku saruna ar skatītājiem.

Flāmu mākslinieks Alēns Platels jau 30 gadus vada kolektīvu les ballets C de la B, kas tiek uzskatīts par laikmetīgās skatuves mākslas fenomenu gan unikālās māksliniecisko vīziju kombinācijas dēļ, gan neparastās, nepareizās, anarhistiskās kustību valodas dēļ. les ballets C de la B strādā dejotāji un horeogrāfi ar klasiskās un laikmetīgās dejas izglītību, mūziķi, cirka mākslinieki, neprofesionāļi. Platela izrāžu pamatā ir kompānijas mākslinieku individuālā pieredze, spējas un īpatnības, jo viņu līdzīgi kā Pīnu Baušu mākslinieks interesē kā personība. Platels nepaguris meklē, kā kustībā iemiesot tik plašas jūtas kā mīlestību, kaisli, alkas, naidu, depresiju, spriedzi, kas valda indivīda un grupas starpā. Viņš atrod skaistumu visā, ko pieņemts uzskatīt par neglītu, nenormālu, pretrunīgu. Kustības, kas imitē spazmas, konvulsijas, krampjus, viņa dejotāju izpildījumā kļūst trauslas un brīnišķīgas. Vairākās izrādēs šī ķermeņu valoda saplūst ar Baha, Persela, Monteverdi pārpasaulīgo mūziku, radot īpaši spēcīgu efektu.

Izrādes tauberbach (divu šķietami nesavienojamu vārdu – "kurls" un "Bahs" apvienojums) centrā ir kāda sieviete un piecas hibrīdas būtnes, kurās ir kaut kas no amēbas, dzīvnieka, bērna. Sieviete visu laiku runā, jo tas ir veids, kā izdzīvot. Viņa sarunājas ar balsīm sevī un ārpusē, un ar pašu dzīvi, pret kuru viņai ir fundamentāli iebildumi, bet kuru viņa panes ar cieņu. Pamazām dīvainās radības liek viņai atklāt citas maņas – pārstāt runāt, lai sajustu, ieraudzītu, izdzirdētu. Izrādes iedvesmas avoti ir Markosa Prado dokumentālā filma Estamira un poļu mākslinieka Artura Žmijevska ieraksts, kurā Baha mūziku interpretē nedzirdīgu cilvēku koris. 

Filmu programmā kinoteātrī KSuns iekļauta paša Platela veidota dokumentālā filmas par les balets C de la B māksliniekiem Les ballets de ci de la (seanss 9. novembrī plkst. 14), vācu režisoru Jorga Jeshela un Brigites Krāmeres filma Pasija – pēdējā pietura Kinšasa par izrādes vsprs pasaules turneju un tās noslēgumu Kongo galvaspilsētā Kinšasā (seanss 9. novembrī plkst. 16), kā arī brazīliešu režisora Markosa Prado godalgoto filmu Estamira par kādu sievieti, kura sirgst ar šizofrēniju un vairāk nekā divdesmit gadus dzīvo un strādā izgāztuvē Riodežaneiro pievārtē (seansi 8. un 9. novembrī plkst. 18).

Alēns Platels ir saņēmis Eiropas Teātra jaunās realitātes balvu 2001. gadā, virkne festivālu, izdevumu un laikmetīgās skatuves mākslas institūciju dažādās valstīs ir atzinušas Platēla un les ballets C de la B izrādes par gada un pat desmitgades labākajiem iestudējumiem, bet tauberbach ir ierindota starp 10 izcilākajām izrādēm, kas pagājušajā sezonā tapušas Vācijā, Austrijā un Šveicē.

Biļetes Biļešu Paradīzes kasēs un internetā, kā arī Latvijas Jaunā teātra institūtā (Miera ielā 39-2). Filmu programma – bez maksas. Laikmetīgā teātra programmu forte forte rīko Latvijas Jaunā teātra institūts un šogad tajā jau izrādīti Alvja Hermaņa, Jana Lauversa un Needcompany un Rimini Protokoll darbi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja