Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 28. jūnijs
Kitija, Viesturs, Viestards

Grūtups sarakstījis jaunu grāmatu - par maniaku Rogaļovu

Advokāts Andris Grūtups pabeidzis darbu pie savas sestās grāmatas Maniaks, kas šoreiz vēsta par padomju laika slepkavnieka Rogaļova briesmu darbiem un sarežģītajām peripetijām viņa noziegumu atklāšanā. Intervijā _Latvijas Avīzē _viņš klāsta, ka šī lieta bijusi lielākā neveiksme visā operatīvās darbības veikšanā, kāda tālaika Latvijā piedzīvota.

Grāmatas autors klāsta, ka avīzes tolaik par Rogaļovu neko nerakstīja, bet viņa meklēšanu izsludināja pa radio un Rīgā izlīmēja plakātus, tika pieliktas visas pūles, lai Rogaļovu noķertu. Viņš bija iekšlietu ministra vietnieka Anrija Kavaliera aģents, ar kuru ikdienā strādāja kriminālmeklēšanas pārvaldes aģentūras daļas priekšnieks Jurijs Kuzins un tobrīd pensionēts apakšpulkvedis Ivans Miļukovs, kurš "piehalturēja" par rezidentu. "Arī tagad diskutē, cik svarīga esot specdienestu neatkarība, bet Rogaļova epopeja skaidri iezīmē, pie kā noved šķietamā neatkarība un noslēpumainība, ko viņi vienmēr tik cieši sargā. Redzam, ka aiz šā vairoga notiek Dieva zīmes. Padomju laikā specdienestus kontrolēja ceka un čeka, bet ar visu to sekas Rogaļova gadījumā bija diezgan bēdīgas. Kriminālmeklēšanas slepenais aģents Rogaļovs faktiski bija ārpus kontroles. Viņš meklēja pats sevi," komentē A. Grūtups.

Tikai pēc Rogaļova notveršanas izveidoja grupu Jāņa Skrastiņa vadībā, kurai soli pa solim izdevās atklāt visu šo noziegumu ķēdi un savākt pierādījumus. Līdz tam notika slepkavības ar izvarošanu, visumā līdzīgas pēc rakstura, taču tās nesaistīja kopā. "Dažkārt lietas izmeklēja ļoti enerģiski un par vaininiekiem "atrada" pat pilnīgi nevainīgus cilvēkus, lai "sakārtotu statistiku". Reizumis viss notika itin pavirši, bet vēl citreiz bija pat falsifikācijas un lietu slēpšana," atstāsta grāmatas autors.

Beigu beigās lielākais izmeklētājs šajā lietā bijis Rogaļovs pats. "Viņam pat neticēja, Rogaļovam nācās stāstīt, pārliecināt, pierādīt, ka atsevišķu slepkavību "autors" ir viņš. Dakteris Kiršentāls slepkavam veikli iegalvoja, ka viņu netiesās, Rogaļovs bija pārņemts ar šo itin kā "necerēto" izeju un stāstīja, ko vien varēja. Bet vai visu izstāstīja?"

A. Grūtups nekādu pretimnākšanu nesaņēmu nedz Iekšlietu, nedz Tieslietu ministrijā. Viņš vēlējies redzēt cietuma operatīvos materiālus, pašu operatīvo lietu, taču to man nedeva, un "aizbildinājums bija diezgan dīvains". "Acīmredzot abi ministri grib sargāt padomju valsts noslēpumus, tāpēc man atteica apmēram tā, ka lietā iesaistītajiem darbiniekiem vēl esot dzīvi bērni un citi radinieki, viņi varētu "slikti justies". Tas neliecina par ministru vēstures izjūtu," kritisks ir A. Grūtups. Arīdzan A. Kavalieris bijis vienīgais, kurš atteicis sarunu par šo tēmu.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kas notiek

Būs nepatikšanas, taču zvaigznes iesaka tās neņemt tuvu pie sirds!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja