Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Normunda Naumaņa balvai mākslas kritikā izvirzīti pieci kandidāti

Jaunajā Rīgas teātrī sarīkojumā NN NAKTS ,14. janvārī, plkst. 19 tiks pasniegta Normunda Naumaņa vārdā nosauktā Gada balva mākslas kritikā, kurai par darbu dažādu mākslas jomu kritikā žurija izvirzījusi piecus kandidātus: Undīni Adamaiti, Intu Balodi, Elīnu Reiteri, Uldi Rudaku un Līgu Ulberti, informēja balvas pārstāvis Krišs Ēlerts.

Žūrija vērtēja recenzijas, kas publicētas laika posmā no 2017. gada 1. decembra līdz 2018. gada 1. decembrim. Pie tam četri no pieciem balvas kanditātiem izvirzīti par recenzijām, kas publicētas Kultūras dienā.

Undīne Adamaite izvirzīta par teātra izrāžu recenzijām Kultūras Dienā un Teātra Vēstnesī. Žūrijas ieskatā Undīnes Adamaites kritiskie raksti paši ir māksla. Viņas secinājumi var būt negaidīti un metaforas pārsteidzošas, jo tā ir kritika no mākslas darba iekšpuses, analīze izriet no iejušanās, pat iemiesošanās izrādē.

Inta Balode nominēta par dejas mākslas vērtējumu Kultūras Dienā, viņa ir kompetenti vērtējoša autore, kura spēj trāpīgi un bez liekvārdības dejas mākslas mikrokosmosu pārtulkot literārā tekstā. Viņa savās recenzijās nebaidās būt tieša un saukt lietas īstajos vārdos, tā rosinot lasītāju vērtēt arī pašam.

Elīna Reitere nominēta par kino filmu recenzijām interneta žurnālā Kino Raksti, žūrija uzskatīja, ka Elīnas Reiteres rakstītās recenzijas raksturo analīzes dziļums, kino medija kontekstu un vēstures pārzināšana, kā arī prasme veidot tekstu kā intelektuālu piedzīvojumu, kurā apvienota gan korekta pieeja analizējamajam materiālam – filmai, gan atrasta saistoša dramaturģiska forma, kas ir atbilstoša katras analizējamās filmas specifikai. 

Žūrijas vērtējumā Latvijas rokkultūras pārzinātāja Ulda Rudaka raksti plūst kā dzīve, kurā sajūtu, atmiņu, vīziju mutulī savērpjas gan paša autora bagātīgā pieredze un erudīcija, gan viņa kompetentais skatījums uz pašmāju un pasaules pop un rokkultūras kultūras norisēm. Ulda Rudaka raksti nes pārliecinošu autorības zīmogu, kurā nereti esejai raksturīga izpausme  savijas ar precīzu racionālu analizējamā darba analīzi. Uldis Rudaks izvirzīts par populārās mūzikas vērtēšanu Kultūras Dienā.

Līga Ulberte nominēta par teātra izrāžu recenzijām interneta žurnālā Satori un Kultūras Dienā. Žūrijas ieskatā Līga Ulberte raugās uz skatuves mākslu ar teātra zinātnieces lietišķo interesi, katru novitāti skata no vēsturiskās perspektīvas, un tāpēc palaikam spēj ieraudzīt radošas uzvaras asnus jau tad, kad tie tik tikko izspraukušies. Viņas mīlestībā pret teātri nav sentimenta, toties ir jaunatklājējas azarts.

14. janvāra sarīkojuma NN NAKTS tiks cildināti Gada balvai izvirzītie kritiķi, paziņoti Gada balvas mākslas kritikā un Jaunā kritiķa/es veicināšanas balvu saņēmēju vārdi.

Šī gada NN NAKTS devīze ir Kur māksla ar kritiku spēlējas, to veido Ģirts Šolis, Jānis Skutelis, Monika Pormale, Juris Pīlēns, Mikus Frišfelds, u.c.

Galvenās balvas ieguvējs saņems arī naudas stipendiju EUR 1500, kuru atbalsta tehnoloģiju uzņēmums Tilde.

Gada balvas žūrijas priekšsēdētājs, rakstnieks, filozofs un interneta žurnāla Satori redaktors Ilmārs Šlāpins uzskata, ka kultūras kritika pilda svarīgu funkciju, kas dara dzīvu visu kultūras procesu, tā ne tikai skaidro, mēģina saprast un atspoguļoto, kas notiek dažādās mākslas sfērās, bet arī uztur nepieciešamo sarunu starp māksliniekiem, skatītājiem, klausītājiem un kultūras procesu veidotājiem, ļaujot pilnvērtīgāk apzināt un piepildīt notiekošo, saglabāt to vēsturei un veicināt kolektīvo līdzdalību."

Biļetes uz pasākumu pieejamas Jaunā Rīgas teātra kasē un internetā: www.biletes.jrt.lv, to cena:  EUR 7 un 10.

Normunda Naumaņa vārdā nosaukto Gada balvu mākslas kritikā 2015.gadā nodbināja Normunda Naumaņa biedrība. Lēmumu par šī gada nominantiem pieņēma biedrības izveidota žūrija: žūrijas priekšsēdētājs interneta žurnāla Satori galvenais redaktors Ilmārs Šlāpins, Nacionālā kino centra direktore Dita Rietuma, izdevniecības Neputns galvenā redaktore Laima Slava, teātra kritiķe Edīte Tišheizere, Valsts kamerorķestra Sinfonietta Rīga mākslinieciskā producente, muzikoloģe Baiba Kurpniece, literatūras kritiķe Anda Baklāne, publicists Valdis Ābols un Normunda Naumaņa biedrības valdes priekšsēdētāja Sarmīte Ēlerte.

Top komentāri

Inga Šteimane
I
Kaut kāds diletantu saraksts
Vecā, reti riebīgā bārdainā bāba,
V
kas bildē redzama, iespējams, atbilstu NN dvēseles mistērijām.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja