Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

ENAP nodevusi prokuratūrai trīs vērienīgus kriminālprocesus

Valsts policijas (VP) Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde (ENAP) 2018. gada izskaņā pabeigusi izmeklēšanu un nosūtījusi prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai trīs savstarpēji nesaistītus kriminālprocesus, kuros izmeklēta noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana. Kā norāda policija, pabeidzot izmeklēšanu iepriekš uzsāktajos kriminālprocesos, veicināts progress cīņā ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, kuri kā labās prakses piemēri bija norādīti ekspertiem arī Moneyvall novērtēšanas laikā. Pret vairākām personām lūgts uzsākt kriminālvajāšanu, portālam Diena.lv paziņoja VP pārstāvji.

“Nosūtītie kriminālprocesi uzskatāmi par labu piemēru savstarpējā institūciju sadarbībā un vienotā noziedzīga nodarījuma izpratnē, apkarojot noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju. Būtiski, ka attiecīgās izmeklēšanas tika norādītas kā labās prakses piemēri Moneyval novērtēšanas laikā un to nosūtīšana kriminālvajāšanas uzsākšanai būs uzskatāma par veiksmīgu progresu, lai sasniegtu nepieciešamos rezultātus Moneyval sniegto rekomendāciju izpildē un izmeklēšanas efektivitātes novērtēšanā,” skaidrojot izmeklēšanu nozīmīgumu arī Latvijas reputācijas kontekstā, sacīja Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins. 

Viena no tādām izmeklēšanām tika uzsākta 2016. gada oktobrī, kad tika ierosināts kriminālprocess par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, personām iegādājoties luksuss klases automašīnas. 

Veiktās izmeklēšanas laikā konstatēts, ka luksuss klases automašīnas tika piesavinātas no kādas Latvijā reģistrētas līzinga kompānijas, pēc kā automašīnas prettiesiski izvestas no valsts un ar viltotu dokumentu palīdzību realizētas trešajām personām, tādā veidā veicot noziedzīgi iegūto naudas līdzekļu legalizāciju.

VP veiktās izmeklēšanas laikā divām luksuss klases automašīnām, kuru kopējā vērtība pārsniedza 200 tūkstošus eiro, tika uzlikti aresti. Par minēto noziedzīgo nodarījumu 2018.gada beigās Valsts policija pabeidza izmeklēšanu kriminālprocesā un nodeva to prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai pret trīs personām pēc Krimināllikuma 179.panta trešās daļas par piesavināšanos, ja tā izdarīta lielā apmērā un pēc Krimināllikuma 195.panta trešās daļas par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, ja tas izdarīts lielā apmērā vai organizētā grupā.

Savukārt 2016. gada maijā uzsāktajā kriminālprocesā notika izmeklēšana par organizētu starptautisku grupu vairāku personu sastāvā gan no Latvijas, gan ārvalstīm, kas nodarbojās ar tā saucamās “čaulas bankas” pakalpojumu nodrošināšanu. Uzsākot kriminālprocesu, 2016. gadā veiktas virkne kratīšanas, kuru laikā tika izņemts liels apmērs izmeklēšanai nozīmīgu priekšmetu – vairāki datu nesēji, kodu kartes, kodu kalkulatori, tālruņi u.c. priekšmeti ar pierādījumu nozīmi.

Noskaidrots, ka organizētā noziedzīgā grupa, izmantojot fiktīvus uzņēmumus un deklarējot līgumus par faktiski nenotikušiem darījumiem, veica bezskaidras naudas līdzekļu pārskaitījumus trešo personu uzdevumā, tādējādi veicot noziedzīgi iegūtu naudas līdzekļu legalizāciju lielos apmēros.

Arī šis kriminālprocess pabeigts 2018. gada beigās un nodots prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai pēc Krimināllikuma 195.panta trešās daļas par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, ja tas izdarīts lielā apmērā vai organizētā grupā.

Tāpat pabeigta izmeklēšana 2017.gada septembrī uzsāktajā kriminālprocesā, kas guva plašu sabiedrisko rezonansi – par iespējamu naudas līdzekļu izkrāpšanu lielā apmērā no kāda Ogres pašvaldības uzņēmuma. Pabeidzot izmeklēšanu kriminālprocesā, Valsts policija to nosūtīja prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai pret četrām personām aizdomās par noziedzīgiem nodarījumiem pēc Krimināllikuma 177.panta trešās daļas par krāpšanu, ja tā izdarīta lielā apmērā vai organizētā grupā, pēc 195.panta trešās daļas par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, ja tas izdarīts lielā apmērā vai organizētā grupā un pēc 1931.panta pirmās un otrās daļas – par tādu datu izmantošanu, kas dod iespēju nelikumīgi izmantot finanšu instrumentu vai maksāšanas līdzekli, ja to izdarījusi organizēta grupa.

"Dažādu ekonomisko noziegumu, tostarp noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas apkarošana, ir viena no Valsts policijas iepriekš nospraustajām prioritātēm, uz ko arī turpmāk tiks vērsta pastiprināta uzmanība un turpināts aktīvs darbs," informēja VP pārstāvji.

Top komentāri

Tauta
T
runā, ka enap ir jurasha un strīķes kabatas policija. Bauska shiem klanās un lien uz vēdera.
lai būtu ordnungs
l
šitos noziedzniekus vajag piesaukt vārdos , citādi domas velk uz politiķiem pietuvinātajiem , sauktiem par partju sponzoriem , vēl var padomāt Rīgas satiksme , amēriks , ušakovs , nu kaukā tā...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas