Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ģenerālprokuratūra atjaunojusi izmeklēšanu pret aktīvistu Sondaru par žurnālistu vajāšanu

Ģenerālprokuratūra atjaunojusi izmeklēšanu par aktīvista Jāņa Sondara veikto vairāku mediju žurnālistu vajāšanu, noskaidroja aģentūra LETA.

Pētnieciskās žurnālistikas centra "Re:Baltica" žurnālistes 2019.gadā vērsās policijā par to, ka ar rupjiem zvaniem žurnālistēm un viņu tuviniekiem, kā arī draudošiem ierakstiem sociālajos medijos Sondars ilgstoši vērsies pret  "Re:Baltica" redakciju, līdz kādu dienu ieradies redakcijā ar sēru vainagu un nenoskaidrotu šķidrumu, ko pats savā "Facebook" profilā saucis par svēto ūdeni. Ierašanos birojā viņš translējis "Facebook".

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Brasas iecirknis sāka kriminālprocesu, bet vēlāk to izbeidza.

Savukārt Rīgas Latgales iecirknī šogad saņemts SIA "Tvnet Grupa", "Re:Baltica" un Latvijas Žurnālistu asociācijas kolektīvais iesniegums par iespējamo vajāšanu un draudu izteikšanu "Re:Baltica" žurnālistei Ingai Spriņģei, portāla "Tvnet" darbiniekiem un "TV24" žurnālistam Aivim Ceriņam. Tāpat tika saņemts pašas Spriņģes iesniegums.

Iesniegumos minēts, ka Sondars 2020.gada rudenī nosūtījis vairākas īsziņas, kur rupji apvainojis Spriņģi un viņas kolēģes. Īsziņu saturs bijis draudošs, turklāt tika izteikts brīdinājums, ka viņš atnesīs dāvanu. Arī šī gada pavasarī viņš zvanījis un sūtījis aizvainojošas un draudošas īsziņas Spriņģei. 

Tāpat šī gada pavasarī Sondars vērsies pie "Tvnet" darbiniekiem, no kuriem vēlējies uzzināt citu "Tvnet" darbinieku telefona numurus. Lūguma nepamierināšanas gadījumā Sondars solījis ierasties "Tvnet" birojā un sarīkot "lielu šovu".

Šī gada septembrī policija nolēma atteikt kriminālprocesa sākšanu.

Aģentūras LETA rīcībā esošais Ģenerālprokuratūras novembra beigās pieņemtais lēmums liecina, ka saskaņā ar prokuratūras secinājumiem policijas lēmums par kriminālprocesa izbeigšanu pieņemts bez likumīga pamata.

Tāpat prokuratūra konstatēja, ka arī policijas lēmums par atteikšanos sākt kriminālprocesu pieņemts nepamatoti, dodot nepareizu vērtējumu materiālā esošajām ziņām.

Ģenerālprokuratūra atcēlusi policijas lēmumus un apvienojusi abus kriminālprocesus vienā, kas tagad nosūtīts Rīgas Latgales iecirknim pirmstiesas izmeklēšanai.

Tikmēr Saeimas deputāts Andrejs Judins (JV) sociālajā tīklā "Facebook" raksta, ka nosūtījis lūgumu policijai atļaut iepazīties ar lēmumiem par atteikšanos sākt kriminālprocesus gadījumos, kad cilvēkiem draudēts un notikusi vajāšana.

Policijas sniegtā atbilde liecina, ka no šī gada sākuma līdz 30.oktobrim sākti 129 kriminālprocesi par draudiem izdarīt slepkavību un nodarīt smagu miesas bojājumu. Tāpat sākti 43 kriminālprocesi par vajāšanu.

Statistiku par atteikumiem sākt kriminālprocesu policija Saeimas deputātam nav sniegusi, norādot, ka automātiski šādi dati neesot iegūstami.

Ņemot vērā minēto Judins vēl vienā vēstulē policijai centies izskaidrot, ka nespēja automātiskā režīmā iegūt informāciju, nedrīkst būt šķērslis tādas informācijas iegūšanai, kas ir nepieciešama Saeimai efektīvai un uz faktiem balstītai likumdošanas procesa nodrošināšanai.

Jau ziņots, ka policija Sondaru nesen aizturēja par agresīvu vēršanos arī pret Saeimas deputātu Juri Pūci (AP). Kriminālprocess pret viņu sākts par huligānismu, turklāt kratīšanas laikā pie vīrieša atrasts maisiņš ar zaļganbrūnu augu izcelsmes vielu, iespējams, marihuānu.

Sondars 2019.gadā jau notiesāts ar nosacītu brīvības atņemšanu par aptuveni 22 gramu marihuānas glabāšanu.

Vīrietis savā "Facebook" profilā regulāri publicējis pret politiķiem un medijiem vērstus ierakstus, kritizējis vakcināciju pret Covid-19 un dalījies ar citiem tamlīdzīgiem ierakstiem. Viņš bijis regulārs pret vakcināciju vērsto piketu dalībnieks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas