Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Daudziem nepilni saraksti

Mārupes novada domes vēlēšanās būs jūtamas Babītes varas maiņas atbalsis.

Gatavojoties pašvaldību vēlēšanām, Mārupes novadā pieteikti 11 saraksti, kas ir vairāk nekā gan Mārupē, gan Babītē pirms četriem gadiem. Intriga, kā nobalsos vēlētāji, varētu būt gana liela, īpaši jau Babītē, kur šā sasaukuma laikā notika šķelšanās vēlēšanu uzvarētāju – Latvijas Reģionu apvienības (LRA) – sarakstā, daļai pārejot uz partiju Latvijas attīstībai (LA).

LA saraksta galvgalī Mārupē ir tieši Babītes mērs Aivars Osītis, tāpat Saskaņas Mārupes saraksta priekšgalā ir Babītes novada domes priekšsēdētāja vietniece Darja Cvetkova. Vairākos citos sarakstos pirmie numuri uzticēti mārupiešiem, ieskaitot Zaļo un Zemnieku savienību (ZZS), kuras saraksta līderis ir Mārupes domes priekšsēdētājs Mārtiņš Bojārs.

Būs arī no Babītes

Iepriekšējās vēlēšanās M. Bojārs izveidoja koalīciju ar LRA, jo ZZS ieguva 36,77% balsu un septiņas vietas no 17, kas novadā bija labākais sasniegums, turklāt ietekmes pieaugums pret 2013. gadu, kad ZZS ieguva 28,05% balsu. Babītē savukārt Andreja Ences vadītais LRA saraksts ieguva 10 vietas no 15, taču jaunajos apstākļos, kad šā saraksta pārstāvji kļuvuši viens otram par pretiniekiem, ir pagrūti prognozēt, kam par labu noslieksies Babītes vēlētāji. Jāatgādina, ka 2017. gadā Mārupē aktivitāte bija visai augsta – pie urnām devās 55,18% balsstiesīgo, kamēr Babītē – 48,78%.

M. Bojārs Dienai saka, ka abi novadi, kas tagad apvienosies, ir pietiekami spēcīgi. Līdz šim ZZS Babītē nav pārstāvēti (vēlēšanās piedalījās Latvijas Zemnieku savienība, kas mandātus neieguva), taču ZZS Mārupes sarakstā esot septiņi ar Babīti saistīti kandidāti, un kopumā sarakstā esot daudz jaunpienācēju. Vērtējot konkurenci, M. Bojārs saka, ka vēlēšanās piedalās tādi saraksti, kas var uzrādīt darbus, un arī tādi, kas pašlaik tikai sola, jo nav pie varas. Viņš uzsver nepieciešamību strādāt ar izglītības jautājumiem, sporta aktivitāšu paplašināšanu, sadarbību ar ģimenēm, izvērtējot arī papildu materiālo palīdzību. Mārupē jau pašlaik darbojas vairākas konsultatīvās padomes, kas tikšot ieviestas arī Babītes teritorijā. 

Kuru izvēlēsies

Pašlaik ir gluži neiespējami pateikt, cik daudzi no iepriekšējās vēlēšanās par LRA sarakstu Babītē nobalsojušajiem atbalstīs LRA sarakstu Mārupē, kur bijušais Babītes domes priekšsēdētājs Andrejs Ence startē ar otro numuru, bet cik nobalsos par LA. "To var atbildēt tikai vēlētāji. Tie, ar kuriem es runāju, pauž man atbalstu, taču neesmu runājis ar visiem," atzīst A. Ence. Viņš pieļauj, ka politiskās cīņas saasināšanās vēlētājus varētu mobilizēt, jo iepriekš daļa nenobalsojušo varbūt paļāvusies, ka iztiks arī bez viņu līdzdalības. Mārupes un Babītes situāciju A. Ence raksturo kā piespiedu laulības, jo abu novadu struktūra esot ļoti atšķirīga. "Mārupe vairāk ir urbānā teritorija, Babītē ir mozaīkveida attīstība, kur attīstās vairākas mazas teritorijas. Atšķirības ir ļoti lielas, bet – ko darīsi, būs jāpielāgojas," vērtē A. Ence. Vērtējot to, ka vēlēšanās piedalās 11 saraksti, A. Ence izteicās, ka "kumoss ir trekns", tāpēc daudzi mēģinās. 

Arī A. Osītis nesteidz prognozēt, cik no LRA atbalstītājiem iepriekšējās vēlēšanās ir tādu, kuri tagad ir gatavi balsot par LA sarakstu. Viņš norāda, ka LA pievienojies jau pērn, drīz pēc tam, kad tika ievēlēts par Babītes novada domes priekšsēdētāju. Ar LA viņam sakrītot ideoloģija un neesot jāmeklē kompromisi, īpaši uzsverot svaigu skatu uz pārvaldi kopumā. "Eiropas valstis gadiem meklē definīciju, kas ir moderna pārvalde. Es teiktu, ka tā ir pārvalde, kas pati iet pie iedzīvotājiem," spriež A. Osītis. Veidojot sarakstu, viņš ar komandu neesot dalījuši kandidātus Mārupes un Babītes pārstāvjos, lai nebūtu "lielo un mazo brāļu", bet raudzījušies uz jauno novadu kopumā. Tomēr matemātiski mārupiešiem ir pārsvars – 13 pret deviņiem. Lūgts komentēt M. Bojāra teikto, ka Babītē līdz šim nav konsultatīvo padomju, A. Osītis izteicās, ka gada laikā viņš neesot varējis paveikt to, kas 20 gadu nav darīts, vienlaikus uzsverot, ka konsultatīvās padomes nedrīkst būt formālas un tām jāsekmē konkrētu lēmumu pieņemšana.

Puse uz pusi

Saskaņa ir viena no partijām, kuras šogad startē ar visai mazskaitlīgu sarakstu – septiņiem kandidātiem, turklāt tā jau ir ierasta prakse. 2017. gadā Mārupes domē ievēlēja divus kandidātus no sešu cilvēku saraksta, bet Babītes sarakstā Saskaņu pārstāvēja tikai trīs cilvēki un divus ievēlēja par deputātiem, ieskaitot D. Cvetkovu. Viņa atzīst, ka prognozes izteikt ir grūti, jo Babītes iedzīvotāji balsos par Babītes kandidātiem un tāpat notiks Mārupē, tāpēc sarežģīti pateikt, kurus ievēlēs, bet uz apmēram divām vietām Saskaņa cer, un abu līdzšinējo pašvaldību pārstāvji sarakstā pārstāvēti līdzvērtīgi. Visi esot arī vietējie iedzīvotāji, tāpēc labi pārzina problēmas. Īpaši D. Cvetkova uzsver komunālo jomu, kur Babītē konstatētas daudzas nepilnības, bet problēmas esot arī Mārupē, tāpat arī veselības un sociālo jomu, kurā darbojusies pati. Viņa lepojas ar to, ka Babītē veiksmīgi notiek vakcinēšana pret Covid-19.

Saskaņas elektorātam varētu būt arī citi vilinājumi, jo šogad vēlēšanās startē gan Latvijas Krievu savienība, gan partija Alternative – tiesa, arī šīm partijām ir ļoti maz kandidātu. D. Cvetkova tieši Alternative uzskata par reālākiem konkurentiem, jo saraksta priekšgalā ir bijušais Rīgas domes deputāts no Saskaņas Vadims Baraņņiks. Tiesa, viņam neesot pieredzes Mārupes pašvaldībā, bet ir atpazīstamība, vērtē D. Cvetkova.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas