Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Dundagai dod laiku līdz pirmdienai

Sasaucot Dundagas novada domes ārkārtas sēdi, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (A/P) vēlējās panākt, lai dome ievēlē jaunu priekšsēdētāju un vietnieku, taču vakar tas nenotika un nebija arī plānots. Ministrs deputātiem, kuru skaits ir sarucis, uzdevis vēlēšanas sarīkot līdz pirmdienai, 26. aprīlim, pretējā gadījumā sola iniciēt domes atlaišanu.

Pirms ministra sasauktās sēdes notika vēl viena, kurā pieci pozīcijas deputāti nobalsoja par pārējo četru kolēģu, kas bija paziņojuši par mandāta nolikšanu, pilnvaru izbeigšanu. Tas ļauj secināt, ka kopš gada sākuma Dundagu piemeklējusī politiskā krīze nav mazinājusies, bet tikai gājusi plašumā un dziļumā. 

Krīze sākās janvārī, kad amatus pameta Dundagas novada domes priekšsēdētājs Aldis Felts un viņa vietnieks Jānis Mauriņš, abi no deputātu apvienības Mūsu cilvēkiem, kas domē pārstāvēta ar piecām vietām no deviņām. Pārējo divu vēlētāju apvienību pārstāvjiem kopā ir četras vietas, un centieni ievēlēt jaunu priekšsēdētāju līdz šim nav vainagojušies ar panākumiem, kaut gan 3. un 4. februārī tika sasauktas pat četras domes sēdes. Visu šo laiku domes sēdes notika ārkārtas režīmā, paraksta tiesības bija deleģētas domes izpilddirektorei Janitai Vandai Valterei. 16. martā dome nobalsoja par opozīcijas pārstāvju Madara Burnevica (Mūsu novadam) un Viļņa Skujas (Strādāsim kopā) deputātu pilnvaru nolikšanu pirms termiņa. 30. martā apstiprināja deputāta mandātu Guntim Pirvitam (Strādāsim kopā) un Guntai Abajai (Mūsu novadam). Tajā pašā datumā aģentūra LETA ziņoja, ka, lai arī Dundagas novada dome pārkāpj likumu, saskaņā ar kuru priekšsēdētājs bija jāievēlē līdz 28. martam, VARAM domes atlaišanu tomēr neprasīs, jo pārāk tuvu ir pašvaldību vēlēšanas. Taču jau 1. aprīlī VARAM tomēr izplatīja paziņojumu, kurā pausts: "Pašvaldības šobrīd īstenotās autonomās funkcijas atbilst normatīvo aktu prasībām, kā arī, neskatoties uz pašvaldības domes vadības neesamību, nav konstatējams iedzīvotāju interešu aizskārums. Tomēr atbilstoši likumam novada domei ir jāievēlē domes priekšsēdētājs, un Dundagas novadam, gluži kā jebkurai citai pašvaldībai, ir jāievēro normatīvais regulējums." 

Četri opozīcijas deputāti otrdien paziņoja, ka noliks savus mandātus un tos nepieņems arī abos sarakstos esošie pārējie deputātu kandidāti. "Šajā sarežģītajā laikā, kad valstī dienaskārtību nosaka vīrusu infekcija un tūlīt notiks administratīvi teritoriālā reforma, kad ir tik ārkārtīgi būtiski būt gataviem ātri un precīzi reaģēt un zināt katras amatpersonas pilnvaras un kompetenci, pašvaldībai turpināt strādāt domes vairākuma pašrocīgi radītā ārkārtas režīmā bez domes leģitīmas vadības un neatbilstoši valsts pārvaldes principiem mums nav pieņemams," teikts atklātajā vēstulē, kurā arī norādīts, ka "joprojām netiek izskatīts jautājums par amatpersonu atbildību finansiālu zaudējumu nodarīšanā Dundagas novada pašvaldības budžetam zaudētu tiesvedību rezultātā". 

Diena vēl pirms Dundagas domes vakardienas ārkārtas sēdēm sazinājās ar bijušo domes priekšsēdētāju Andri Feltu, kurš skaidroja, ka vispirms jāsasauc ārkārtas sēde par četru deputātu pilnvaru izbeigšanu, jo šāda jautājuma nebija ministra sasauktās ārkārtas sēdes darba kārtībā. Felts arī norādīja, ka ministra sasauktajā sēdē iespējama tikai saruna par esošo situāciju, jo tās darba kārtībā nav iekļauts jautājums par vēlēšanu sarīkošanu. Tā arī notika. Pleša sasauktajā sēdē, kā atreferē aģentūra LETA, VARAM valsts sekretāra vietniece reģionālās attīstības jautājumos Ilze Oša Dundagas novada deputātiem uzsvērusi, ka domes darbam ir jānotiek kārtējās domes sēdēs, nevis ārkārtas sēdēs, lai sabiedrībai laikus būtu iespēja iepazīties ar lēmumprojektiem. Jau pēc sēdes izplatītajā preses relīzē ministrs atgādinājis, ka "domes nevēlēšanās un nespēja sakārtot darbu atbilstoši likumā noteiktajam kā sekas izjūt nevis ierēdņi Rīgā, bet deputātu pašu kaimiņi un līdzcilvēki". Pašvaldības deputāti savukārt esot norādījuši, ka laikā, kad gaidāma deputātu nomaiņa, tiks sāktas sarunas par pašvaldības vadītāja ievēlēšanu. 

Tiesa, A. Felts Dienai teica, ka neviens uz diviem mēnešiem šo amatu ieņemt nevēloties, jo "visi saprot, kā tas ir, kad tiek provocēts uz kļūdām". Vaicāts par iemesliem, kāpēc Felts atkāpās no amata janvārī, viņš atbildēja: "Cilvēciski sakot, piegriezās. Nevarēju pieņemt to, kas notika pašvaldībā." Jāatgādina, ka Dundagas dome zaudēja tiesvedībā un 2020. gada sākumā atjaunoja amatā tās atlaisto Kolkas pagasta pārvaldes vadītāju Aldi Pinkenu, kam samaksāja arī 1500 eiro kompensāciju. Pinkens, līdzīgi kā vakar mandātus nolikušie deputāti Andra Grīvāne un Guntis Pirvits, kandidē Talsu novada domes vēlēšanās no Jaunās Vienotības saraksta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas