Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Iecavā zēnu smagi savaino sporta stundā

Iecavas vidusskolā noticis negadījums, kurā smagu traumu guvis 8. klases skolnieks. Valsts policijas Zemgales nodaļas pārstāve Ieva Sietniece Bauskas Dzīvei apstiprināja, ka par faktu ierosināts kriminālprocess, lai arī ikdienas hronikā, ko nosūta presei, šis gadījums nebija iekļauts.

Kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma 13. nodaļas "Noziedzīgi nodarījumi pret personas veselību". Patlaban rit ekspertīzes, un precīzāks formulējums, kā arī atbildīgās personas tiks noteiktas pēc liecību un izmeklēšanas rezultātu vērtēšanas, skaidro policijas pārstāve.

Stāsti par notikušo atšķiras. Cietušā puiša māte Anda Jašuka Bauskas Dzīvei pavēstīja, ka viņas dēls traumu guvis 27. marta rītā sporta stundas laikā. Par to tūlīt pēc ātrās palīdzības izsaukšanas informēti vecāki, un skolā ieradies zēna tēvs. Tur viņš uzzinājis, ka puiši skrējuši pa sporta zāli un Edvardam uzgāzies viens no sānu basketbola groziem.

Lai arī sporta skolotājs Voldemārs Pārums stundā bijis klāt, viņš sarunā ar A. Jašuku pēcāk apgalvojis, ka negadījuma brīdi nav redzējis. Skolas direktore Agra Zaķe Bauskas Dzīvei stāstīja, ka, pēc pedagogu teiktā, groza kritienu izraisījis Edvardam pa priekšu skrējušais klasesbiedrs, kurš iekāries groza stīpā. Skolēnu aculiecinieku atstāstā šis fakts nav īsti apstiprināts, vairāki teic, ka puisis tikai pieskāries vairogam.

A. Zaķe pārmet, ka jaunieši sporta stundās esot pārāk aktīvi, neievērojot drošības noteikumus, par kuriem visi parakstījušies mācību gada sākumā. "Sporta zāle pirms pusostra gada renovēta, bet nav tādas institūcijas, kas pārbaudītu iekārtu drošību," apgalvo skolas vadītāja. Viņa uzsver, ka pati ir viena no vadošajām ekspertēm valstī skolas risku vērtēšanā un skolēnu drošības garantēšanā.

Tajā pašā dienā Iecavas vidusskolas sporta zālē pārbaudīti pārējie grozi, viens noņemts, jo nedaudz šūpojies, stāsta direktore. Vairāki vecāki Bauskas Dzīvei stāsta, ka tūlīt pēc negadījuma, neievērojot acīmredzamo vajadzību apstākļus pārbaudīt, likvidētas tā sekas, proti, pēc direktores pavēles nokritušais grozs ar ripzāģi sagriezts gabalos un iznests no zāles, viss rūpīgi iztīrīts.

A. Zaķe skaidro, ka zāle bijusi vajadzīga tālākajai sporta stundu norisei pēc tam, kad Edvards nogādāts slimnīcā. Zēnam ir brūce pakausī, kas asiņoja vairākas dienas, smagi kreisā pleca, rokas un kājas sasitumi, smadzeņu satricinājums, stāsta māte. Ārsts vērtē, ka puiša atveseļošanās rit labi, nopietns veselības bojājums neesot paredzams. Uzreiz pēc negadījuma Edvards gan zaudējis daudz asiņu.

Pēc A. Jašukas domām, skolas vadība mēģina novelt atbildību uz audzēkņiem, kuru drošība parastā sporta stundā bija jāgarantē pedagogiem. Groza sazāģēšanu steigā viņa vērtē kā mēģinājumu slēpt iespējamās nolaidības pēdas. Policija šo faktu pagaidām nekomentē.

Vecāki apsver iespēju vērsties tiesā, pieprasot kompensāciju.

A. Jašuka situāciju lūgusi pārbaudīt Izglītības kvalitātes valsts dienestam. Skolas administrācijas attieksme pret ģimeni bijusi noraidoša, teju vai uzbrūkoša, toties lielu atbalstu viņi saņemot no Edvarda skolasbiedriem un viņu vecākiem.

Vairāki Iecavas vidusskolas skolēnu vecāki, gan lūdzot saglabāt anonimitāti, Bauskas Dzīvei pauda viedokli, ka šajā gadījumā skolas direktorei būtu jāuzņemas atbildība un jāatkāpjas no amata. A. Zaķe šādu iespēju neapsver.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kavējas vilcieni Saulkrastu virziena līnijā

Piektdienas pēcpusdienā signalizācijas sistēmas traucējumu dēļ kavējas vilcieni Saulkrastu virziena dzelzceļa līnijā, liecina VAS Latvijas dzelzceļš (LDz) publiskotā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas