Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Ja valsts neko nedarīs, Liepāja ieviesīs savu dzimšanas un laulības apliecību dizainu

Ja valsts nemainīs nepievilcīgo dzimšanas un laulības apliecību vizuālo izskatu, Liepājas pašvaldība no saviem budžeta līdzekļiem tērēs vairāk nekā 5000 latu, lai Liepājā ieviestu savu un pievilcīgāku šo dokumentu noformējumu, Rietumu Radio informēja Liepājas domes priekšsēdētāja vietnieks Gunārs Ansiņš (Liepājas partija).

"Biju šokēts, ieraugot jaunās dzimšanas un laulības apliecības, kādas kopš šī gada sākuma izsniedz dzimtsarakstu nodaļās," sacīja Ansiņš. Viņš uzskata, ka dzimšanas un laulības apliecības ir būtiski dokumenti, ar kuriem lepojas un iedzīvotāji svinīgajā brīdī "nevēlas saņemt primitīvu papīra lapu".

"Izvērtējot likumdošanu, secinājām, ka pašvaldība var veidot savas, tikai Liepājai raksturīgas apliecības skaisti noformētos vākos," skaidroja Ansiņš, norādot, ka šādu priekšlikumu, kura īstenošanai nepieciešami vairāk nekā 5000 latu, bija plānots izskatīt Liepājas domes sēdē februārī, kurā lems par šī gada pašvaldības budžeta grozījumiem. "Ceru, ka pašvaldībai līdzekļi apliecību noformējumam tomēr nebūs jātērē," sacīja Ansiņš, norādot, ka vakar no Tieslietu ministrijas saņemtas labas ziņas par to, ka valsts varētu atgriezties pie iepriekšējā apliecību noformējuma.

Arī Liepājas Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Dzintra Mirdza Reisa pauda viedokli, ka būtu jāatgriežas pie iepriekšējā apliecību noformējuma, norādot, ka "tas neizmaksāja nemaz tik dārgi". Viņa gan pauda šaubas, vai tas notiks. Liepājas Dzimtsarakstu nodaļā situāciju ar nepievilcīgo apliecību izskatu pašlaik mēģinot risināt, tās ievietojot vākos.

Kā ziņots, jaunu bērnu dzimšanas apliecību izveidošanai ir nepieciešams rīkot iepirkuma konkursu un kopumā to izsniegšanai būtu nepieciešami apmēram 5000 latu.

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V) ir nosūtījusi vēstuli tieslietu ministram Jānim Bordānam (VL-TB/LNNK) par izmaiņām civilstāvokļa aktu reģistrāciju apliecinošajos dokumentos, jo saņēmusi daudzu iedzīvotāju emocionālas un sašutuma pilnas vēstules par pašreizējo bērnu dzimšanas apliecību noformējumu,  informēja Saeimas Preses dienestā.

Kā informēja Bordāna padomnieks Jānis Tomels, ministrs piekrīt, ka iedzīvotāju vēlme pēc ne tikai funkcionālām, bet arī estētiski pieņemamām dzimšanas apliecībām ir saprotama un akceptējama, bet no budžeta līdzekļiem Dzimtsarakstu departamentam nebija ieplānota attiecīga naudas summa citādu apliecību izdošanai.

Tomels norādīja, ka jaunu dzimšanas apliecību izsniegšanai vajadzēs meklēt līdzekļus, un kopumā tam būs nepieciešami aptuveni 5000 latu, kā arī vajadzēs izsludināt iepirkuma konkursu. Savukārt ātrākais periods, kurā "svinīgākas" apliecības varētu tikt izsniegtas, ir viens mēnesis.

Tāpat Tomels uzsvēra, ka katra apliecība varētu sadārdzināties par pāris santīmiem, kas līdz ar to tiešām varētu būt vairāki tūkstoši latu.

Ministra padomnieks piebilda, ka gadījumā, ja vecāki gribēs jaunu dzimšanas apliecību savam bērnam, tad to varēs apmainīt. "Dzimtsarakstu departaments ir ļoti noslogots, jo arvien tiek pieprasīta jaunu apliecību izdošana, tāpēc šāds A4 formāta baltas lapas formāts ir ļoti labs un racionāls," secināja Tomels, norādot, ka tomēr dzimšanas apliecība nav tas primārais dokuments, salīdzinot ar pasi vai personas apliecību.

Vēstulē tieslietu ministram Āboltiņa raksta: "No šī gada 1.janvāra ir mainīts līdzšinējais dzimšanas apliecību noformējums, un turpmāk, pēc Tieslietu ministrijas sniegtās informācijas, dzimšanas apliecības būs uz A4 formāta baltas lapas izdrukāta melnbalta informācija ar amatpersonas parakstu un manuālu apzīmogojumu, kā dēļ esmu vairākkārt no privātpersonām saņēmusi sūdzības un iebildumus par jauno kārtību."

Saeimas priekšsēdētāja vērš uzmanību uz sabiedrībai svarīgo jautājumu: "Tā kā šobrīd mūsu valstī joprojām ļoti aktuāls ir demogrāfiskās situācijas uzlabošanas jautājums, manuprāt, jaunizveidotās dzimšanas apliecību formas ir izraisījušas pamatotu sašutumu iedzīvotājos, it īpaši ņemot vērā to, ka par tādu faktu kā, piemēram, uzņēmuma reģistrāciju vai nekustamā īpašuma reģistrāciju zemesgrāmatā joprojām tiek izsniegta noteiktas formas - uz attiecīgas veidlapas izdrukāta - reģistrācijas apliecība."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas