Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Skolu tīkla sakārtošanai Daugavpilī izmaiņas piedzīvos 23 izglītības iestādes

Lai sakārtotu skolu tīklu, Daugavpilī izmaiņas piedzīvos 23 izglītības iestādes, šodien pašvaldības preses konferencē informēja Daugavpils domes priekšsēdētāja pirmais vietnieks Aleksejs Vasiļjevs (LKS).

Patlaban no 12 vidusskolām tikai septiņās skolēnu skaits pārsniedz Ministru kabineta (MK) noteikumos, kas stāsies spēkā šā gada 1.septembrī, paredzēto 120 skolēnu skaitu vidusskolas klasēs. Turklāt jāņem vērā arī kvalitātes kritēriji, kurus nesasniedzot, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) sākumā izteiks brīdinājumu, bet vēlāk pārtrauks mērķdotāciju izmaksu pedagogu algām.

"Mēs vairs nevarēsim uzņemt vidusskolā skolēnus ar vidējo vērtējumu piecas balles, tam būs jābūt vismaz sešas balles," uzsvēra Vasiļjevs.

Viņš atgādināja, ka Izglītības pārvalde jau trīs gadus vēršas domē ar priekšlikumiem pilsētas izglītības iestāžu tīkla sakārtošanai, taču pašvaldībā lēmuma pieņemšana allaž atlikta. Ņemot vērā, ka šogad stāsies spēkā MK noteikumi par klašu piepildījumu, pašvaldībai lēmums šogad ir jāpieņem.

Vasiļjevs informēja, ka Izglītības pārvalde piedāvāja četrām izglītības iestādēm pazemināt izglītības pakāpi no vidusskolas uz pamatskolu. Pašvaldību šāds priekšlikums neapmierināja, tādēļ ir izstrādāta jauna pieeja, par kuru notiek sarunas ar Izglītības pārvaldi un iesaistītajām izglītības iestādēm, kā arī saņemts konceptuāls atbalsts iecerei.

Pašvaldība plāno apvienot kaimiņu skolas ar skaitliski mazākajām izglītības iestādēm. Kā skaidroja Vasiļjevs, bērnudārzus skolām plānots pievienot, lai bērniem notiktu vieglāka pāreja no vienas izglītības pakāpes uz nākamo.

Turklāt izglītības iestādes paudušas neapmierinātību par bērnu sagatavotības līmeni mācībām skolā 27 pirmsskolas izglītības iestādēs. Savukārt pamatizglītības zemā kvalitāte ir cēlonis visām problēmām nākamajās izglītības pakāpēs, secināts pašvaldībā.

Pašlaik izstrādātais izglītības iestāžu apvienošanas plāns paredz apvienot Daugavpils 3. un 9.vidusskolu, kam pievienotos arī 1.bērnudārzs, 13.vidusskolu plāno apvienot ar 15.vidusskolu un 28. un 30.bērnudārzu, 12.vidusskola apvienosies ar 10.vidusskolu un 10. un 13.pirmsskolas izglītības iestādi.

Tāpat plānots apvienot 16. un 17.vidusskolu ar 3., 5. un 7.pirmsskolas izglītības iestādi. Daugavpils Centra vidusskolai plāno pievienot 17. un 32.pirmsskolas izglītības iestādi, attīstot vēsturiski spēcīgās sporta virziena programmas.

Arī J.Pilsudska Daugavpils valsts poļu ģimnāzija darbotos kopā ar Daugavpils pilsētas 29.poļu pirmsskolas izglītības iestādi, savukārt Raiņa Daugavpils 6.pamatskolai pievienotu 11.bērnudārzu.

Gan Vasiļjevs, gan Daugavpils Izglītības pārvaldes vadītāja Marina Isupova uzsvēra, ka šāda izglītības iestāžu apvienošana būs pilotprojekts. Turklāt tas nenozīmēs, ka kāda no izglītības iestādēm tiks slēgta, tās darbosies kā iepriekš, taču tām pavērsies plašākas iespējas attīstīt vairākas izglītības programmas. Turklāt pēc bērnudārza pabeigšanas bērni varēs izvēlēties turpmāk mācīties jebkurā no skolām.

Strādājot skaitliski lielākās izglītības iestādēs, pedagogiem būs iespēja nopelnīt lielākas algas, uzsvēra Vasiļjevs. Arī vecākiem būs drošība par nākotni, ka bērni varēs iegūt izglītību vienā iestādē.

Kā vēstīts, ņemot vērā valsts prasības par minimālo obligāto skolēnu skaitu vidusskolas klasēs, skolēnu skaita nepietiekamības dēļ Daugavpilī norit diskusijas par iespējamām izmaiņām izglītības iestāžu tīklā. Domes priekšsēdētāja pirmais vietnieks norāda, ka vēl nav pieņemti lēmumi par izglītības iestāžu apvienošanu un izmaiņām, taču noris aktīva diskusija ar Izglītības pārvaldi un skolām.

pari

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas