Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Jūk Zaļo un zemnieku savienība

Liepājas partijas pārstāvis, ekspremjers un Saeimas deputāts Māris Kučinskis Dienai apstiprināja informāciju, ka top jauna politiskā apvienība, ko veidos Liepājas partija, Latvijas Reģionu apvienība (LRA) un Latvijas Zaļā partija (LZP). Pēdējā līdz šim veidoja apvienību ar Latvijas Zemnieku savienību jeb ZZS. Savukārt Liepājas partijai bija sadarbības līgums ar ZZS. "Esam sarunu procesā, esmu pārliecināts, ka sarunas par šādu veidojumu būs sekmīgas. Otrdien uz visiem jautājumiem atbildēsim - būs preses konference," sacīja Kučinskis.

Apvienība startēs 14. Saeimas vēlēšanās. Tiesa, LZP vēl ir jāpieņem lēmums par izstāšanos ZZS, jo tā nevar pastāvēt divās apvienībās. "Tas ir tehnisks jautājums," piebilda M. Kučinskis. 

Sarunas esot sākušās līdz ar Kučinska publisko pausto pirms LZS kongresa, ka "šajos apstākļos cilvēkiem vajadzētu saprast, kurā pusē viņi ir - nevar lavierēt", ar to domājot sadarbību ar Aivaru Lembergu, kura partijai Latvijai un Ventspilij, tāpat kā liepājniekiem ir sadarbības līgums ar ZZS. "Izskatās, ka Latvijas Zemnieku savienība konsolidējas ap Aivaru Lembergu un paliek tur, kur viņi ir," paskaidroja Kučinskis.

Uz jautājumu par apvienības iespējamo premjera amata kandidātu, Kučinskis atbildēja, ka par to tiks lemts vēlāk, kad tiks veidoti kandidātu saraksti. Kongress tikšot sasaukts tuvākajā laikā, jūnijā.  "Mūsu prioritātes ir gan drošība, gan ekonomikas dzīve jaunajā realitātē. Nevar laipot - tas bija lielākais konflikta sākums," teica Kučinskis atbildot uz jautājumu, vai galvenais iemesls apvienības izveidē ir vēlme norobežoties no Lemberga.

Kučinskis arī apliecināja, ka jaunajai apvienībai nav nekāda nodoma jaukt valdības koalīciju. Tiesa, atklāts jautājums, vai deputāti netiek izslēgti no ZZS frakcijas.

LRA līderis Edvards Smiltēns, lūgts apstiprināt informāciju, ka top  šāds jauns politiskais spēks, Dienai norādīja, ka "iekšējā vienošanās" ir uz visiem jautājumiem atbildēt otrdien preses konferencē. Tās laiks un vieta vēl tiek precizēta. Uz jautājumiem, vai politisko spēku veido uzņēmējs Uldis Pīlēns, vai tā būs politiskā apvienība tikai uz Saeimas vēlēšanām, Smiltēns atbildēja ar jau ierasto frāzi: "Ne apstiprinu, ne noliedzu."

LZP līderi Edgaru Tavaru Dienai pagaidām neizdevās sazvanīt. Savukārt paziņojumā medijiem E. Tavars norādījis, ka "Krievijas izraisītais karš  Ukrainā ir radījis daudz izaicinājumu visai pasaulei, ne itkai militārajā jomā", bet arī citās sfērās tostarp tautsaimniecībā. "Jaunajos apstākļos ir jāpieņem izsvērti lēmumi visiem. Tas attiecas arī uz Latvijas Zaļo partiju, gatavojot piedāvājumu gaidāmajām Saeimas vēlēšanām, un domājot par iespējamajiem Valsts izaicinājumiem un to pārvarēšanu. Vienlaikus mums ir jābūt pilnīgai sapratnei, kāda ir reālā situācija pasaulē un skaidri, un nepārprotami jārāda priekšzīme, kurā pusē esam. Bez laipošanas un jebkādas šaubu ēnas." skaidro E.Tavars. Tuvojoties 14.Saeimas vēlēšanām,  Latvijas Zaļās partijas valde pieņēmusi lēmumu, ka esošā partnerība ar partiju “Latvijai un Ventspilij” ZZS ietvaros vairs nav iespējama.

"Vēl vakar mēs aicinājām arī Latvijas Zemnieku Savienību (LZS) sniegt skaidru atbildi, par to, ko LZS savā š.g. 2.aprīļa kongresā apņēmās - apvaicāt savus biedrus (vai nodaļas) par sadarbību ar partiju “Latvijai un Ventspilij”  . Ir pagājis vairāk kā mēnesis, bet no LZS oficiālā viedokļa nav aizvien, taisni otrādi - ir nepārprotami norādīts, ka LZS galvenais partneris būs partija “Latvijai un Ventspilij”, ko vada Lemberga kungs. Neraugoties pēc A.Lemberga paustās nostājas Ukrainas kara sakarā, kas ir pilnīgi pretējs ne tikai LZP, bet arī ZZS un Latvijas valsts oficiālajam viedoklim," pauž E. Tavars un piebilst ka lēmums startēt gaidāmajās 14.Saeimas vēlēšanās atsevišķi no partijas "Latvijai un Venstpilij" nav bijis viegls.  

"Labi saprotot, ka mūsu ilggadējo partneru - LZS valde nav gatava spert soli uz priekšu, man jūs jāinformē, ka Latvijas Zaļajai partijai jau nākamajā LZP kongresā, kas tiks sasaukts vistuvākajā laikā, var nākties pārskatīt savu dalību ZZS apvienībā. Mums jāizdara sava izvēle un jāiet uz priekšu, risinot ne tikai sarežģītus jautājumus par Latvijas drošību, ekonomisko stabilitāti, demokrātiju, bet galvenais - jānodrošina racionāla Valsts zaļā politika," pauž E. Tavars. 

"Šī gada 27.martā, Jaunmoku pilī, tiekoties Latvijas Zaļās partijas, Latvijas Zemnieku savienības, Liepājas partijas un partijas Latvijai un Ventspilij vadītājiem, Tavars aģitēja Aivaru Lembergu sadarboties un kopā startēt 14. Saeimas vēlēšanās. To pašu viņš darīja divreiz tiekoties ar Lembergu Rīgā un speciāli atbraucot uz Ventspili aprīlī. Lembergs Tavaram neko nelūdza, neko nepiedāvāja. Šobrīd, pēkšņi Tavars ir pamodies un paziņojis, ka nesadarbosies," norāda Latvija un Ventspilij vadītājs Aivars Lembergs.

"Kas mainījies? Ventspilī runā, ka Tavaru sasnieguši Rūdolfa Meroņa naudas vēji. Tad viss ir saprotams, tikai žēl izšķiestā laika. Vēl atgādināšu, ko Tavars nav pamanījis:

Partija Latvijai un Ventspilij neietilpst partiju apvienības Zaļo un Zemnieku svainības sastāvā; Zaļo un Zemnieku savienībai un partijai Latvijai un Ventspilij spēkā ir sadarbības līgums, kurš noslēgts ar Tavara ziņu un piekrišanu 2018.gada 22.oktobrī, un tā darbības termiņš noslēdzas šī gada 1.oktobrī. Par jauna līguma slēgšanu, pēc Saeimas vēlēšanām 1.oktobrī, vēlmi nav izteikusi ne partija Latvijai un Ventspilij, ne Zaļo un Zemnieku savienība. Savukārt ar Liepājas partiju Latvijai un Ventspilij nekad nav bijis sadarbības līgums. Jebkurā gadījumā, Latvijai nav vajadzīgs vājš premjers - Māris Kučinskis.

Tavars pilda Ostapa Bendera un viņa Bordāniešu stipendiātu pasūtījumu – izjaukt Zaļo un Zemnieku savienību, kā bīstamu politisko konkurentu.

Par karu Ukrainā – Tavars par A. Lemberga pozīciju melo. Es, Aivars Lembergs,  nosodu Krieviju kā iebrucēju. Bet atšķirībā no Tavara, es esmu par kara nekavējošu pārtraukšanu  un Ukrainas krīzes noregulēšanu sarunu ceļā. Esmu pārliecināts, ka, atšķirībā no Tavara, Ukraiņu tauta nevēlas karu uz savas zemes," skaidro bijušais Ventspils mērs.

Latvijas Zemnieku savienība un Latvijas Zaļā partija apvienību ZZS izveidoja 2002. gadā, tā ir bijusi pārstāvēta vairākās valdībās, tostarp arī vadījusi Ministru kabinetu (premjers Indulis Emsis un Māris Kučinskis). Kopš 2019. gada ZZS darbojas opozīcijā.  

ZZS Saeimas frakcijā pašlaik ir 10 deputātu, no tiem divi - Raimonds Bergmanis un Edgars Tavars - pārstāv LZP, M. Kučinskis - Liepājas partiju, bet Gundars Daudze un Jānis Vucāns - Latvijai un Ventspilij, bet Janīna Jalinska - Daugavpils novada partiju, kurai arī ir sadarbības līgums ar ZZS.

ziņa papildināta ar A.Lemberga komentāru
 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas