Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Kažoka: Gods kalpot Rīgai! pagaidām nav cerību, lai iekļūtu Rīgas domē

Topošajai partijai Gods kalpot Rīgai! pagaidām nav cerību 2013.gadā gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās pārvarēt 5% barjeru, lai iekļūtu Rīgas domē, aģentūrai LETA sacīja sabiedriskās politikas centra Providus pētniece Iveta Kažoka.

Jau ziņots, ka Rīgas vicemērs Andris Ameriks (LPP/LC) 27.janvārī paziņoja par organizācijas Gods kalpot Rīgai! izveidošanu, kas līdz martam pārtaps par partiju un 2013.gadā startēs pašvaldību vēlēšanās. Daļa organizācijas biedru apņēmušies Rīgas labā strādāt kā politiķi, bet ne mazāk svarīgs būšot organizācijas atbalstītāju loks, kas piedalīsies ar ierosinājumiem, idejām un noderīgiem padomiem.

"Pagaidām nav nekādu priekšnosacījumu, lai jaunveidojamais politiskais spēks Gods kalpot Rīgai! nākamajās pašvaldību vēlēšanās spētu pārvarēt 5% barjeru un iekļūtu Rīgas domē. Situācija mainītos, ja šajā partijā iestātos pilnīgi negaidītas personības vai notiktu citu partiju sabrukums," skaidroja Kažoka, šīs partijas izredzes uzrunāt vēlētāju dēvējot par utopiskām.

Viņa arī pieļāva teorētisku iespēju, ka topošo partiju ir paredzēts apvienot ar kādu citu politisko spēku, lai kopīgi kandidētu vēlēšanās. Tā varētu būt partiju apvienība Saskaņas centrs (SC), lai gan SC nevēlas zaudēt vietas deputātu kandidātu sarakstos. Ne vienmēr lielās partijas vēlas kooperēties ar mazāk ietekmīgiem spēkiem.

"Politiskā loģika saka, ka ir saprātīgi izveidot šādu partiju, taču prognozēt tās panākumus ir visai sarežģīti, jo tos ietekmēs no politiskā spēka neatkarīgi faktori," skaidroja Kažoka. Piemēram, ir jautājums, vai SC paliks monolīts, vai sašķelsies - pēdējā gadījumā kāda no SC daļām varētu būt gatava apvienoties ar Gods kalpot Rīgai!.

Pētniece apšaubīja Gods kalpot Rīgai! iespējas gūt vērā ņemamus panākumus ar labi apmaksātu priekšvēlēšanu kampaņu, jo iepriekšējās pašvaldību vēlēšanās 2009.gadā divas no trīs lielākajām kampaņu veicējām - Tautas partija un Tēvzemei un Brīvībai/LNNK - Rīgas domē neiekļuva.

No partijas politiskās programmas būs atkarīgs, kuri vēlētāji būs gatavi par viņiem balsot. Ameriks līdz šim vairāk ir uzrunājis krievvalodīgo auditoriju, bet tagad ir sācis vērsties pie latviski runājošās radio SWH auditorijas. Kažoku interesējot, kādā veidā notiek norēķināšanās par viņa uzstāšanos radio.

Pētniece apšauba, ka Amerika jaunviedojamā partija varētu gūt lielus panākumus, ja koncentrēsies uz kristiešu balsīm, jo Latvijā, iespējams, nav pat 1% balsotāju, kuru primārā izvēle būtu saistīta ar politiskā spēka atbalstu kristīgajām vai reliģiskajām vērtībām. "Latvijas politikā reliģijai nav gandrīz nekāda nozīme," uzsvēra pētniece.

LETA jau ziņoja, ka daļa organizācijas dibināšanas pasākuma dalībnieku piektdien parakstījās par kopīgiem principiem, kas paredz apvienot visu rīdzinieku enerģiju, zināšanas un entuziasmu, lai Rīga nostiprinātu savas pozīcijas kā sakārtota, uz kristīgām vērtībām balstīta, ekonomiski plaukstoša sabiedrības metropole, kurā cilvēki dzīvo drošībā, mierā un saticībā. Ameriks pastāstīja, ka vēlāk sazināsies ar šiem cilvēkiem, lai pārrunātu turpmāko sadarbību.

Ameriks uzsvēra, ka viņa mērķis nav masveidīga partija, bet gan neliela, spēcīga komanda, kas kopīgi strādās rīdzinieku labā. Viņš partijā vēlētos redzēt ap 350 cilvēku, taču norādīja, ka ne mazāk svarīgs būs plašs atbalstītāju loks - izglītības, kultūras, sporta un citu jomu darbinieki, kas nāks talkā ar idejām, padomiem un darbiem, neiesaistoties politikā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas