Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Konflikti koalīcijā vairo Reģionu apvienības cerības

Jaunās valdības pamatos ieliktais konflikts starp valdošajām partijām vairo Saeimas opozīcijā esošās Latvijas Reģionu apvienības (LRA) cerības nākamajās pašvaldību un Saeimas vēlēšanās palielināt savu ietekmi. "Es ceru, ka mūsu rindas kuplinās tie, kuri grūtā brīdī pirms iepriekšējām vēlēšanām mums pagrieza muguru," sestdien Latvijas Reģionu apvienības forumā sacīja viens no LRA līderiem, Rūjienas domes priekšsēdis Guntis Gladkins. Apvienības dalīborganizācijas pašvaldību vēlēšanās 2017. gadā plāno startēt ar kopīgu sarakstu.

Kad pirms 12. Saeimas vēlēšanām reģionālās partijas nolēma pieteikt sevi lielajā politikā, vietējie līderi no Reģionu alianses un Vidzemes partijas, kuras dibināja LRA, cerēja izveidot daudz plašāku apvienību. Taču tobrīd reti kurš prognozēja LRA iespējas pārvarēt 5% barjeru un iekļūt Saeimā, kurā tā ieguva astoņus mandātus. Pēc Artusa Kaimiņa izstāšanās frakcijā palikuši septiņi deputāti. Pirms vēlēšanām lokālās partijas no Jēkabpils, Talsiem, Kuldīgas un arī Latgales partija izšķīrās pieslieties stiprākajam, kāda tolaik bija Vienotība. Ja šī politiskā spēka svars Latvijas politikā mazināsies, LRA cer atgūt agrāk zaudētos sabiedrotos.

Politologs Ivars Ījabs, vērtējot LRA vietu Latvijas politikā, atzina: "Lielās un stabilās partijas, kas veido koalīciju, īpašas rīcībspējas pazīmes neizrāda. Tās strīdas, un valdībā ir ielikti konflikti. Uz tā fona veselā saprāta balss, kas nāk no pašvaldībām, ir pat vēlama." Ījabs norādīja, ka arī Eiropā "politika virzās laukā no galvaspilsētām" un reģionu partijas gūst ietekmi. Politologs uzskata, ka LRA ir valsts līmeņa politikā uz palikšanu, taču tai ir jāielāgo, ka politikā liela nozīme ir cilvēkiem, - LRA ir pazīstami politiķi, taču nav līderu komandas, tāpēc pirms vēlēšanām jādomā, "kas būs jūsu sejas". Kā problēmu eksperts minēja arī to, ka jauniem politiskajiem spēkiem nav viegli pievērst sev mediju uzmanību, kā arī neskaidro LRA ideoloģiju. "Reģionu attīstība nav jūsu monopols. Jūsu tiešais konkurents Zaļo un Zemnieku savienība arī ir spējīgs kaut ko par to pateikt," teica Ījabs.

Kā opozīcijas frakcijai pieklājas, tās līderi kritizēja valdošos politiskos spēkus. LRA priekšsēdis Mārtiņš Bondars ar nožēlu secināja, ka valdības partijām "nav ne ideoloģijas, ne vērtību, ja no rīta tu vari būt ar Sorosu, bet vakarā - ar Lembergu". Taču forumā izskanēja arī racionāli priekšlikumi, kā vajadzētu pārvaldīt valsti. Liepājas uzņēmējs Jānis Vilnītis uzskata, ka ir jābūt prognozējamai nodokļu sistēmai, lai biznesa vide varētu būt droša, ka vismaz četru gadu laikā tie nemainīsies.

Visu rakstu lasiet pirmdienas, 1.februāra, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas