Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

papildināts (15:05) - ZZS pozīcijas stiprina ar reģionu līderiem

Smiltenes novada domes priekšsēdētājam Aināram Mežulim, kurš vēl nesen bija Reģionu aliansē, neesot izdevies pārliecināt kolēģus apvienot labējo partiju spēkus un nesadrumstalot politisko spektru nelielās partijās. Tāpēc viņš pārgājis uz valdībā pārstāvēto Zaļo un Zemnieku savienību (ZZS), no kuras saraksta startēs arī Saeimas vēlēšanās. ZZS ir vēl viens politiskais spēks līdzās Vienotībai un Latvijas Reģionu apvienībai (LRA), kas plāno pieteikt vēlēšanās vairākus vietējos līderus.

"Es par viņiem galvu nelauzu," atbildēja Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis uz vaicāto, vai nebaida LRA radītā konkurence vēlēšanās. Brigmanis uzticas sociologiem, kas pašlaik jaunpienācējiem neko nesolot. Arī par bijušo politikas smagsvaru Aināra Šlesera un Aigara Kalvīša veidoto sarakstu no partijas Vienoti Latvijai! viens no ZZS līderiem attrauca, ka "tur ir bez variantiem". Konkurenti esot nākuši un gājuši, bet ZZS palikusi kā stabilizējošais spēks ikvienā valdībā, piebilda A. Brigmanis.

Viņš pats būs saraksta līderis Zemgalē, kurā kandidē arī Zaļo un Zemnieku savienības valdes priekšsēdētājs, labklājības ministrs Uldis Augulis, bet tikai ar 4. numuru aiz Gunta Belēviča un Saeimas deputāta Andra Bērziņa. Augulis pašlaik atrodas atvaļinājumā. Jautāts, vai viņš nav kritis nežēlastībā, politiķis atbildēja, ka ir startējis arī ar astoto numuru un ticis ievēlēts. ZZS līderis arī pieļāva, ka sarakstā vēl var būt izmaiņas, - viņaprāt, Zemgalē tā galvgalī jābūt Zemnieku savienības pārstāvjiem. ZZS sarakstu apstiprinās jūlija vidū, kad nosauks arī premjera kandidātu. Pagaidām uz šo godu ir trīs pretendenti - ministri Raimonds Vējonis un Jānis Dūklavs, kā arī Saeimas deputāte Dana Reizniece-Ozola, kura būs pirmā Kurzemes apgabalā. Aiz viņas startēs Aija Barča. Kurzemes ZZS sarakstu pamatā veidos Liepājas partijas un Latvijai un Ventspilij izraudzītie kandidāti. Viņu vidū būs arī Valsts prezidenta kancelejas vadītājs Gundars Daudze, kurš līdz ar saraksta iesniegšanu varētu atstāt amatu Valsts prezidenta kancelejā.

Vidzemē pirmais būs zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, bet Latgalē - aizsardzības ministrs Raimdonds Vējonis. No šī apgabala kandidēs arī bijušais Latvijas ceļa priekšsēdētājs, Aizsardzības ministrijas parlamentārais sekretārs Andrejs Panteļējevs. Rīgas saraksta pirmo trijnieku varētu veidot Saeimas deputāts Kārlis Seržants, televīzijas raidījuma Četras istabas vadītājs Jānis Rāzna un Saeimas deputāts Māris Kučinskis no Liepājas partijas. Vēlēšanās plāno startēt visi tagadējie Saeimas deputāti, izņemot Jāni Strazdiņu.

ZZS ir pašvaldībās plaši pārstāvēts politiskais spēks, kas vietējos līderus iekļaus arī sarakstā. Tajā būs Durbes novada domes priekšsēdētāja vietnieks un novadā pazīstams zemnieks Edgars Putra, Madonas novada priekšsēža vietnieks Agris Lungevičs, Gulbenes novada domnieks Gunārs Ciglis, Limbažu novada mēra vietnieks Didzis Zemmers, kurš jau ir bijis Saeimas deputāts. "Zaļo un Zemnieku savienībā man ir daudzi labi kolēģi," sacīja Mežulis, kurš apzinās, ka ievēlēšanas gadījumā vietējie līderi automātiski zaudē mandātu pašvaldībā. "Mēs esam gatavi upurēties, jo pašvaldību lietas parlamentā nav gadiem risinātas," teica Smiltenes mērs, kuram ir padomā arī nākamais novada vadītājs, ja pašam amats būtu jāatstāj. Zīmīgi, ka nesen Smiltenē viesojās Valsts prezidents Andris Bērziņš, kura saknes arī ir ZZS. Pēc tam prezidents visādi cildināja novadu. Mežulis iepriekš vēlēšanās ir kandidējis arī no Latvijas ceļa, bijis Jaunajā laikā un LPP/LC.

ZZS vadība iepriekš informēja, ka Saeimas vēlēšanās kandidēs arī Pārgaujas novada domes priekšsēdētājs Hārdijs Vents. Taču otrdien Vidzemes vēlēšanu apgabala saraksta veidotāji Dienai sacīja, ka Vents tomēr nolēmis vēlēšanās nestartēt, izšķiroties par labu darbam pašvaldībā un arī Vidzemes plānošanas reģionā, kur viņš ir attīstības padomes priekšsēdētājs.

Labota priekšpēdējā un pievienota pēdējā rindkopa 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas