Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +2 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Plaša profila ministra palīgs

Visās ministrijās, izņemot Satiksmes ministriju, valdošās koalīcijas partijas ir izraudzījušās parlamentāros sekretārus, kas stājas amatā un to atstāj reizē ar ministru. Lai kompensētu salīdzinoši nelielo ietekmi Ministru kabinetā, Nacionālajai apvienībai _Visu Latvijai!-_TB/LNNK (NA) ir dota iespēja parlamentāros sekretārus deleģēt arī citu partiju pārstāvju vadītajās ministrijās. Pārsvarā parlamentārie sekretāri ir no tās pašas partijas, no kuras ministrs.

Seši parlamentārie sekretāri - Edmunds Demiters (ZRP), Einars Cilinskis (NA), Inga Vanaga (ZRP), Inese Laizāne (NA), Arvils Ašeradens un Edvards Smiltēns (abi Vienotība) - ir arī Saeimas deputāti. Šie amati ir savienojami, taču tādā gadījumā politiķis saņem atalgojumu tikai vienā vietā - ministrijā vai parlamentā. Kad amati tiek apvienoti, deputāti strādā ar savu jomu saistītā Saeimas komisijā, jo viens no parlamentāro sekretāru galvenajiem uzdevumiem ir aizstāvēt ministrijas iniciatīvas Saeimas komisijās, kā arī iesniegt priekšlikumus. Parlamentārie sekretāri, tāpat kā ministri, var uzstāties arī Saeimas sēdē un uzrunāt deputātus no tribīnes.

Parlamentāro sekretāru loma katrā ministrijā var būt atšķirīga, jo, piemēram, Zemkopības ministrijā var lieti noderēt E. Smiltēna franču valodas zināšanas, iestājoties par Latvijas lauksaimnieku interesēm Briselē, lai gan iepriekš viņš nav bijis saistīts ar šo ministriju. Savukārt E. Cilinskis, kurš ir strādājis Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā, varētu būt labs palīgs ministram Edmundam Sprūdžam (ZRP), kuram nav pieredzes šajā jomā. Par VL-TB/LNNK vadīto nozaru parlamentārajiem sekretāriem Tieslietu un Kultūras ministrijās kļuvuši cilvēki, kuri paši iepriekš bija nominēti kā ministru kandidāti, - Jānis Bordāns un I. Laizāne. Pieredzējusī Vienotība parlamentāros sekretārus nosauca uzreiz pēc valdības apstiprināšanas, turpretim Zatlera Reformu partijai šo cilvēku izvēlei bija nepieciešams vairāk laika. Satiksmes ministrijas parlamentārā sekretāra ieilgušie meklējumi varētu būt saistīti ar tās atrašanos divu politisko grupu -Vienotības un no ZRP aizgājušo deputātu - atbildībā, bet ministrs Aivis Ronis nav nevienā partijā. Neatkarīgais deputāts Klāvs Olšteins teica, ka viņu grupa nepretendē uz šo posteni ministrijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas