Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Rīdziniekiem plāno veikt būtiskas izmaiņas siltuma piegādē

Rīgas pašvaldība nākamajos gados iecerējusi būtiski mainīt siltuma piegādes sistēmu - pašreizējās sistēmas vietā siltumenerģiju no AS "Rīgas siltums" (RS) plānots piegādāt bez apsaimniekotāja palīdzības pa tiešo patērētājam.

Pašlaik RS piegādā siltumenerģiju tikai līdz mājai, bet par tālāko rūpējas apsaimniekotājs, kuram ir arī jāiekasē maksa par patērēto siltumu. Šai sistēmai ir savas "ēnas puses", jo dažu nemaksātāju dēļ var ciest visi mājas iedzīvotāji - par parādiem siltums tiek atslēgts visai mājai, nevis tikai vainīgajiem.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Vjačeslavs Stepaņenko (LPP/LC), kurš nesen iecelts par RS padomes priekšsēdētāju, pašvaldība iecerējusi veikt pasākumus, lai personificētu attiecības starp RS un gala patērētāju.

Pēc Stepaņenko domām, par siltumu vajadzētu norēķināties tāpat, kā patlaban notiek norēķini par gāzi un elektrību - tieši starp piegādātāju un gala patērētāju.

"Siltums ir izmērāms daudzums, un to ir iespējams piegādāt individuāli un arī maksu iekasēt individuāli," norādīja komitejas priekšsēdētājs.

Tiesa gan, šādas sistēmas ieviešana prasīs ievērojamas investīcijas, atzina Stepaņenko. Bet arī šī problēma nav neatrisināma, jo lieli plāni tiek saistīti ar kompānijas "Dalkia" iesaistīšanu šī projekta realizācijā.

"Pašvaldība plāno ciešāk sadarboties ar "Dalkia" un iegūt kontroli RS. "Dalkia" ir pasaules mēroga uzņēmums, kas darbojas daudzās valstīs. Tam ir laba reputācija un kredītiespējas, tādēļ būs iespējas piesaistīt finansējumu," sacīja Stepaņenko.

RS padomes priekšsēdētājs norādīja, ka par konkrētām darbībām vēl runāt esot pāragri un pašvaldībā šīs idejas tiek apspriestas.

LETA jau ziņoja, ka RS padomē pārsvaru ieguvuši pašvaldības pārstāvji. Lai varētu labāk rūpēties par rīdzinieku interesēm, pašvaldība plāno palielināt savu ietekmi RS, aģentūrai LETA pastāstīja Rīgas vicemērs Ainārs Šlesers (LPP/LC).

Latvijas valstij, kuras intereses uzņēmumā pārstāv Ekonomikas ministrija (EM), pieder 48,995% "Rīgas siltuma" akciju, Rīgas domei - 49%, enerģētikas kompānijai "Dalkia City Heat" - 2%, bet valsts enerģētikas kompānijai "Latvenergo" - 0,005%.

Šlesers norādīja, ka pašvaldība piedāvājusi EM pārņemt valstij piederošās daļas uzņēmumā, bet saņemts stingrs atteikums.

Tomēr pašvaldība tagad plāno vienoties ar kompāniju "Dalkia City Heat", kurai pieder 2% daļu, un palielināt savu ietekmi "Rīgas siltumā", lai varētu labāk darboties pilsētnieku interesēs, norādīja Šlesers.

"Svarīgi ir tikt skaidrībā, kā sadarboties ar šiem mazajiem akcionāriem. Runāsim un mēģināsim vienoties par kopīgu stratēģiju," sacīja Šlesers.

Vicemērs norādīja, ka uzņēmums ar daudziem līdzīpašniekiem nevarot veiksmīgi darboties. "Līdz šim no pašvaldības puses pār šo uzņēmumu nav bijis pietiekami lielas kontroles."

Šlesers arī atzina, ka neesot īsti pareiza situācija, kad daži cilvēki padarot par ķīlniekiem citus un viņu dēļ visai mājai tiek atslēgta apkure. "Ja pašvaldībai būs skaidra iespēja noteikt politiku "Rīgas siltumā", tad darīsim visu, lai šādas situācijas nepieļautu. Kamēr tā nav, būs grūti," sacīja Šlesers.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas