Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Šlesers brīdina par Ukrainu miniatūrā, nelaižot Saskaņu pie varas

Politiķis Ainārs Šlesers, kurš nolēmis piedalīties 12.Saeimas vēlēšanās ar partiju Vienoti Latvijai, intervijā laikrakstam Diena brīdina, ka, nelaižot pie varas ilgstoši reitingu augšgalā esošo Saskaņas centru, tas var izirt un viņu vietā nākt radikāļi.

Šobrīd visas pasaules uzmanība pievērsta notikumiem Ukrainā. Kā tur notiekošais var ietekmēt mūs?

Ukrainas pieredze parāda, ka no vārdiem līdz lodēm ir reāli viens solis. Atliek kādiem ekstrēmistiem pēkšņi sākt rīkoties, un miermīlīgais Maidans pārvēršas par asiņainu placdarmu, kur bojā iet cilvēki no abām pusēm.

Vai mums kas tāds draud? Latvieši ir daudz mierīgāki.

Tad der atgādināt, ka Aigars Štokenbergs, Artis Pabriks un pārējie lietussargu nēsātāji 2009. gada 13. janvārī noorganizēja pasākumu Doma laukumā. It kā miermīlīgais pasākums beidzās ar grautiņiem, kad Saeima tika apmētāta ar bruģakmeņiem, tika dauzītas policijas mašīnas, izlaupīts alkohola veikals, lidoja stikli Vecrīgas logos… Paveicās, ka nelija asinis. Ja kāds būtu nogalināts, neviens nezina, kas notiktu tālāk.

Ko toreiz teica Štokenbergs ar Pabriku? Mūsu mītiņš beidzās, bet viss, kas notika pēc tam, uz mums neattiecās. Piedodiet, dārgie politiķi, ja jūs satracināt cilvēkus, sakot: «Ņemiet varu savās rokās», tad uzņemieties atbildību arī par sekām!

Labi, tas tikai viens piemērs. Ir vēl kāds?

Ar kādiem lozungiem Vienotība gāja uz vēlēšanām? Nevis nacionāļu, bet Vienotības, kura vienmēr runājusi par valstiskumu, līderes Rīgas mēra amatam Sarmītes Ēlertes lozungs bija "Pazaudēsim Rīgu, pazaudēsim Latviju". Viņa bija kļuvusi par radikāli, kas musina tautu. Un, ja viņa mācēja samusināt cilvēkus ņemt rokās lietussargus un bakstīt tos politiķus, kas viņiem tajā brīdī nepatika, tad Sarmītei Ēlertei nebūtu problēmas noorganizēt Maidanu Doma laukumā.

Tātad uz jautājumu, vai tas, kas notika Ukrainā, var notikt arī Latvijā, atbilde ir: jā, var notikt, jo ir ekstrēmisti mūsu valstī. Viņu ir maz, bet atliek radīt kaut kādus apstākļus, un šie ekstrēmisti var strauji "uzpumpēties" un kļūt par vadošajiem, kā tas notika arī Ukrainā.

Kāds ir risinājums?

Skaidrs ir viens: būtu nepieciešams izdarīt visu iespējamo, lai Latvijā izveidotos vienota nācija, lai cilvēki neatkarīgi no etniskās piederības būtu Latvijas cilvēki, nevis Krievijas cilvēki. Latvijas krievi ir Latvijas krievi, tie nav Krievijas krievi.

Kā uz Ukrainas notikumu fona viņus pārliecināt būt vienotiem?

Šodien uz ielas problēmu nav. Problēmas ir starp politiķiem. Ko šodien saka pie varas esošie? Veidosim valdību, un ir tikai viens princips, kas visiem svēts - valdība bez Saskaņas centra. Viņi nerunā par ekonomikas uzplaukumu vai kā atgriezt aizbraukušos tautiešus.

Partijas aizstāv savas intereses.

Ja nākamajās vēlēšanās Saskaņa iegūs vēl vairāk balsu un pārējo partiju attieksme nemainīsies, tad mēs principā varam piedzīvot Ukrainu miniatūrā ļoti ātri.

Kādā veidā?

Paskatīsimies, kāda ir alternatīva. Ja visi vienosies par principu "nelaidīsim Saskaņu pie varas", tad es domāju, ka Saskaņa pēc šīm vēlēšanām varētu pat izjukt...

Daudzi par to tikai priecātos!

Jā, bet kas nāks vietā? Kurš uzņemsies iniciatīvu? Tur parādās Lindermani, Osipovi, Ždanokas un tā tālāk. Apvienosies un parādīs, ka ir īstie. Un ticiet man, tanī brīdī, kad nebūs šīs mērenās Saskaņas un būs īstie radikāļi, daudziem viņi patiks labāk, jo viņi būs atklātāki - pateiks to, ko cilvēki domā, aicinās uz rīcību.

Galēju radikāļu taču ir maz!

Vai tad revolūcijas organizē vairākums? Mazākums! Tas dod impulsu, un pūlis pienāk klāt. Līdz ar to mums jādara viss iespējamais, lai neļautu šo radikālo spēku konsolidāciju. Un es, ejot politikā, atklāti šodien aicinu Saskaņu uz šo nācijas izlīgumu. Mans mērķis būtu izveidot alternatīvu koalīciju esošajai, kurā piedalītos tie, kuri šodien nav pie varas un kuri jau pirms vēlēšanām izveidotu vienotu valdības modeli, ko piedāvātu sabiedrībai ar visiem ministriem, ar visu programmu, un skaidri parakstītos par nācijas izlīguma un ekonomisko programmu. Veidot alternatīvu koalīciju esošajai pseidotiesiskuma koalīcijai. Un lai tie, kas ir pie varas, apvienojas, un otrā pusē apvienojas citi. Lai ir divi lieli spēki kā Amerikā.

Latvieši pret krieviem?

Kāpēc latvieši pret krieviem? Koalīcija, ko es 2009. gadā izveidoju ar Nilu Ušakovu Rīgā, pēc četriem gadiem ieguva 59%. Tur ir ne tikai krievi! Tas parāda, ka rīdzinieki atbalsta šādu nācijas izlīgumu, kur visi strādā kopā.

Tiesiskuma koalīcija ir bankrotējusi. Aivars Lembergs viņu pašreiz stutē un tur pie dzīvības. Skaidrs, ka jāveido jauna valdība. Pēc jauniem principiem. Ir nepieciešama Latvijas nācijas izlīguma valdība, kurā piedalīsies visu tautību pārstāvji. Proti, Saskaņai ir jābūt varā.

Visu interviju lasiet otrdienas, 22.aprīļa, laikrakstā Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas