Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

SVF slavē Latvijas ekonomikas izaugsmi un fiskālo politiku

Latvijas ekonomika turpina pārliecinoši atveseļoties, un valdības veiktā pirmstermiņa aizdevuma atmaksa apliecina, ka valstij ir izdevies atjaunot ticību tās ekonomikai un valdības politikai, Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) jaunākajā ziņojumā norādījusi fonda direktoru padome.

SVF ziņojumā uzsvērts, ka, neskatoties uz recesiju eirozonā, 2012. gada pirmajos trīs ceturkšņos Latvijai ir izdevies saglabāt strauju ekonomikas izaugsmi, kā arī samazināt bezdarba līmeni. Vienlaikus Latvijai ir izdevies arī ierobežot patēriņa cenu kāpumu, kurš 2012. gadā ir sasniedzis vidēji 2,4%. SVF norāda, ka Latvijas ekonomikas izaugsmi pagājušajā gadā virzījis gan iekšzemes, gan ārējais pieprasījums.

Atzinīgu vērtējumu SVF sniedzis arī Latvijas fiskālajai politikai, pievēršot uzmanību būtiskam budžeta deficīta samazinājumam un faktam, ka, par spīti pievienotās vērtības nodokļa likmes samazināšanai 2012. gadā, valdībai ir izdevies samazināt budžeta deficītu līdz 2% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Pēc SVF teiktā, arī Latvijas 2013. gada valsts budžets veiksmīgi turpina līdzšinējo fiskālo politiku un tam būtu jānodrošina Latvijas ekonomisko rādītāju atbilstība Māstrihtas kritērijiem un Eiropas Savienības Stabilitātes un izaugsmes pakta prasībām.

Savā ziņojumā SVF uzsver, ka Latvijas ekonomikas attīstības perspektīvas saglabājas pozitīvas arī nākamajos gados, ko papildus veicinātu arī eiro ieviešana. Tomēr vienlaikus SVF pievērš uzmanību joprojām neskaidrajai situācijai globālajā ekonomikā, kas var ietekmēt ekonomikas izaugsmi, kā arī faktam, ka bezdarba līmenis Latvijā joprojām saglabājas salīdzinoši augsts. SVF arī aicinājis Latviju saglabāt stingru fiskālo politiku, turpināt garantētā minimālā ienākuma līmeņa samazināšanu, vienlaikus ierobežojot krasu attīstības atšķirību veidošanos reģionos un nodrošinot atbalstu sociāli mazāk aizsargātajām sabiedrības grupām. Neviennozīmīgu vērtējumu SVF direktoru padomē izpelnījusies plānotā iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes samazināšana - daļa padomes locekļu prognozējuši, ka nodokļa likmes samazinājums pozitīvi ietekmēs situāciju darba tirgū, savukārt citos bažas raisījusi šī soļa ietekme uz budžetu. SVF direktoru padome arī uzsver, ka Latvijas finansiālajai ilgtspējai nozīmīgas būs strukturālās reformas, kā arī efektīva ES Fiskālās disciplīnas likuma prasību ieviešana.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas