Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Vitenberga solis sašķeļ KPV LV

Daudzu skandālu un domstarpību piemeklētā partija KPV LV saņēmusi jaunu triecienu, ekonomikas ministram Jānim Vitenbergam paziņojot par iestāšanos Nacionālajā apvienībā (NA). Ja viņš saglabā ministra portfeli, partiju pārstāvniecības proporcija valdībā mainās, ko nevēlas pieļaut partijas KPV LV valde, savukārt daļa Saeimas frakcijas paudusi Vitenbergam atbalstu.

Vakar pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Egilu Levitu Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) vairākas reizes žurnālistiem atkārtoja, ka šī ir divu partiju – NA un KPV LV – iekšējā lieta, pamatojot savu viedokli ar to, ka burtiski dienu iepriekš abi politiskie spēki vienojušies par sadarbību ekonomikā un zemkopībā. Tomēr izrādās, ka arī šajā jautājumā gluži viss nav viennozīmīgi uztverams, un KPV LV valdes priekšsēdētāja Ieva Krapāne Dienai uzsver – Nacionālā apvienība, paziņojot, ka pārņem savā pārziņā Ekonomikas ministriju ar visu ministru, to nav saskaņojusi ne ar vienu no koalīcijas partneriem.

Valsts prezidents vakar ieteica abām partijām nepārsteigties un "vienā mierā" noskaidrot domstarpības, neietekmējot valdības darbu kopumā. Kariņš savukārt norādīja, ka valstī esot nepieciešama stabilitāte un prognozējamība un ka valdībai ir daudz nopietnāki darāmie darbi, tāpēc viņš sagaidot, ka NA un KPV LV atrisinās "šķietamās domstarpības". Premjers arī pauda gatavību runāt ar abām iesaistītajām pusēm un ar KPV LV tikās jau vakar, bet ar NA plāno konsultēties šodien. Uz Dienas precizējošo jautājumu, vai tomēr ministra partijas maiņa nevar ietekmēt koalīcijas attiecības kopumā, atceroties diskusijas par Finanšu ministrijas parlamentārā sekretāra amatu, kad Ati Zakatistovu izslēdza no KPV LV, premjers atkārtoja jau iepriekš teikto, ka pagājušajā nedēļā valdība ir izturējusi Saeimas uzticības balsojumu. 

"Jautājumu novirzīt uz divu koalīcijas partneru savstarpēju strīdu neiet cauri," Dienai apgalvoja Jauno konservatīvo Saeimas frakcijas deputāts Gatis Eglītis un norādīja, ka "valdības konstrukcijā radušās pretrunas". Pēc viņa teiktā, KPV LV valdei ir pilnīgas tiesības atsaukt ministru. "Ja pieļaujam izņēmumu Covid-19 dēļ, premjeram būtu jābūt tam, kurš sauc visus kopā," uzskata politiķis.

Nacionālās apvienības līderis Raivis Dzintars attiecībā pret KPV LV valdes lēmumiem ir skeptisks, norādot, ka tā ir "visnotaļ mainīgs veidojums" un, ja savulaik tā brīža valdes lēmums būtu respektēts, visi trīs KPV LV ministri no valdības būtu atsaukti. Tāpat viņš atgādina, ka koalīcijas līgumu no KPV LV puses ir parakstījuši Artuss Kaimiņš un Atis Zakatistovs, kuri abi vairs nav KPV LV partijā un frakcijā. Vērtējot faktu, ka KPV LV frakcijas lēmums, ar kuru tā atbalstīja Vitenberga pāriešanu uz NA, pieņemts ar piecām balsīm no desmit, Dzintars izteicās, ka visiem esot bijusi iespēja piedalīties un, ja kāds būtu gribējis cīnīties, frakcijas sēdē būtu klāt. "Tas nevarēja būt pārsteigums, jo vienošanās starp KPV LV un NA tapa tiešā kontekstā ar Jāņa Vitenberga plāniem," apgalvoja Dzintars. Tāpat politiķis uzskata, ka, pārdalot ietekmi par labu NA, proporcionālais taisnīgums uzlabojas, jo KPV LV ministru portfeļus un amatus Saeimā saņēma atbilstoši sākotnēji ievēlēto deputātu skaitam, kas ir ievērojami sarucis. Dalot portfeļus no jauna atbilstoši pašreizējai situācijai, KPV LV neiegūtu "līdzīgus amatu labumus", uzskata Dzintars. 

Ieva Krapāne tūlīt pēc tikšanās ar premjeru Dienai pauda: "Mēs kā partija paliekam pie sava, ka atsaucam Jāni Vitenbergu no ministra amata, jo aizmuguriska rīcība nav piedodama. Mēs valdību nešūposim un esam gatavi divu dienu laikā nosaukt jaunu ministra kandidātu." Viņa arī norādīja, ka KPV LV frakcijas sēdē, uz kuras atbalstu atsaucas Vitenbergs izplatītajā paziņojumā, piedalījušies pieci frakcijas deputāti, no kuriem viena – Janīna Kursīte – ir izstājusies no partijas. Krapāne saprotot frakcijas vadītāja vietnieka Aivara Geidāna pozīciju, jo gadījumā, ja Vitenbergs atgrieztos Saeimā kā deputāts, tieši Geidāns tā dēvēto mīksto deputāta mandātu zaudētu. "Tā šis deputāts strādā, bet es nevaru viņu par to nosodīt," vērtēja Krapāne.

Partijas valdes priekšsēdētāja arī norāda, ka būtu gaidījusi godīgu sarunu, kad Vitenbergs ar NA atnāktu pie KPV LV vadības, taču tā nav noticis. "Viņš ir nodevis savu partiju un līdz ar to arī Nacionālo apvienību," izteicās Krapāne. 

Politologs Juris Rozenvalds vērtē, ka notikumi atspoguļo haotisko situāciju KPV LV: "Skaidrs ir tas, ka nekas nav skaidrs." Viņaprāt, šai situācijā pirmā roka lēmumu pieņemšanā tomēr ir Saeimas frakcijai, ko viņš uzskata par partijas kodolu. Viņš atzīst, ka KPV LV īsti nevar nosaukt par partiju, bet "atraugu, pateicoties partiju finansēšanas likumam". Politologs arī šaubās, ka kāda valdības partija būtu ieinteresēta valdības šķelšanā. Vienlaikus esot "mazliet gaumes jautājums", vai vajadzētu ministram, paliekot amatā, mainīt partiju. 

Starp citu, aģentūra LETA atspoguļojusi abu pārējo KPV LV ministru reakciju uz Vitenberga rīcību. Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens teicis, ka "Vitenbergs ir labs kolēģis, kurš cenšas", un novēlējis viņam veiksmi, savukārt labklājības ministre Ramona Petraviča teikusi, ka korekti būtu, ja pirms lēmuma paziņošanas ministrs demisionētu, un norādījusi arī, ka "amats neiet līdzi cilvēkam". 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas