Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Zālīte: politiski atbalstu Zatleru

Valsts prezidenta Valda Zatlera solis rosināt Saeimas atlaišanu ir atbalstāms, kaut būs žēl šķirties no aptuveni 40 patlaban parlamentā ievēlētajiem deputātiem, atzina dzejniece un dramaturģe Māra Zālīte.

Vienlaikus gan viņa pauda cerību, ka šie cilvēki Saeimā tiks ievēlēti atkārtoti arī rudenī paredzamajās parlamenta ārkārtas vēlēšanās.

Uz jautājumu, kādēļ pati atbalsta Zatleru, arī uzstājoties viņa atvadu pasākumā Likteņdārzā, dzejniece atbildēja, ka atbalsta prezidenta izšķiršanos rosināt Saeimas atlaišanu, turklāt viņa neredz iemeslu atteikt ielūgumam uz prezidenta atvadu balli, sevišķi, ja tā notiek tik īpašā vietā kā Likteņdārzs, tādējādi atkārtoti atgādinot un popularizējot tā ideju.

"Es atbalstu Valdi Zatleru arī tīri politiski, jo es atbalstu viņa šo drosmīgo soli atlaist Saeimu, tas arī pilnīgi viennozīmīgi," vēl piebilda Zālīte, vienlaikus gan atzīstot, ka ir žēl šķirties no aptuveni 40 pašreizējiem Saeimas deputātiem.

"Ir žēl šķirties, es teiktu, no kādiem 40 deputātiem, kas šai Saeimā bija. Bet es ļoti ceru, ka viņi tiks ievēlēti atkārtoti. Es domāju, ka Zatlers rīkojās pareizi, jo Saeima šādā koalīcijas sastāvā bija Latvijas labā darboties nespējīga. Tā varbūt varēja strādāt noteikta ekonomiska grupējuma labā, bet ne valsts labā. Jo "Vienotības" draudzēšanās ar Zaļo un zemnieku savienību (ZZS), noved pie tā, ka ZZS faktiski torpedēja jebkura lēmuma pieņemšanu," norādīja dzejniece.

Arguments, ka tas darīts stabilitātes labā, viņasprāt, šajā situācijā nav tik būtisks, jo Saeimas atlaišana to neietekmē.

"Ziniet, tādu stabilitāti... Es saprotu [premjeru Valdi] Dombrovska kungu, kurš ir tiešā sajūgā ar starptautiskajiem aizdevējiem, un viņu patiešām droši vien nodarbina rūpes par to, lai netiktu pārtrauktas kādas finanšu plūsmas. Bet ne jau Saeima ar to nodarbojas. Saeimas atlaišana absolūti neietekmē šo procesu. Par to ir izteikušies arī ārzemju eksperti, ka tas nemainīs šo līdzšinējo fiskālo politiku," klāstīja Zalīte.

"Bet es domāju, ka bija ļoti svarīgi, varbūt pat psiholoģiski svarīgi, pārcirst to stagnatīvo noskaņojumu, jo tādā veidā vēl trīs gadus darboties, kad īstenībā nevienu lēmumu nevar pieņemt, jo koalīcijas partijas nav neatkarīgas no ekonomiskajiem grupējumiem, tādā veidā vairs nevarēja. Agri vai vēlu būtu notikusi maiņa. Grūti prognozēt, kas tur bija noticis, bet es domāju, ka tīri no morālas stratēģijas viedokļa tas lēmums bija pareizs, jo tauta uzreiz atdzīvojās, sabiedrības viena liela daļa ļoti atdzīvojās. Uzreiz atkal radās cerību sajūta, pārmaiņu sajūta, ka tomēr var šādus soļus arī spert un ka šis Zatlera solis vedīs mūs uz pozitīvām pārmaiņām," viņa piebilda.

Jau vēstīts, ka pašreizējais Valsts prezidents Valdis Zatlers maija beigās rosināja Saeimas atlaišanu, referendums par šo jautājumu notiks 23.jūlijā. Ja tauta balsojumā atbalstīs prezidenta rosinājumu, parlamenta ārkārtas vēlēšanas, visticamāk, notiks 17.septembrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jaunnedēļ gaidāms mierīgs un silts laiks

Jaunnedēļ Latvijā ieplūst silta gaisa masa, kas noteiks gaisa temperatūras paaugstināšanos, daudzviet termometra stabiņam pakāpjoties līdz +20 grādu atzīmei, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas u...

Pirmdien gaiss vietām iesils līdz +19 grādiem

Agrā pirmdienas rītā Latvijas lielākajā daļā ir daudz mākoņu, saulaināks laiks saglabājas Latgalē, liecina meteoroloģiskā informācija.Pirmdienas pēcpusdienā gaisa temperatūra Latvijā paaugstinā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas