Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Jauniestudējumā atdzims Jāņa Lūsēna un Māras Zālītes mūzikls Neglītais pīlēns

Rudenī jauniestudējumā atdzims Jāņa Lūsēna un Māras Zālītes mūzikls Neglītais pīlēns pēc H.K.Andersena darba motīviem. Režisore Rēzija Kalniņa mūziklu veido jaunā interpretācijā ar citu nosaukumu - GALMS [pa]GALMĀ kā alegoriju pieaugušajiem par varu, indivīdu, citādo.

Iestudējums ir par mums pašiem un par iespēju pacelties spārnos, pat ja mums mēģina iestāstīt pretējo - ka esam putni, kuri nelido. GALMS [pa]GALMĀ ir pašpasludināta vara kādā provincē, kurā “sētas” iemītnieki nav redzējuši “tālāk par savu knābi”. Vieta un laiks - mūsdienas vai pagātne, vai nākotne…

"Kas ir neglītums? Neatbilstība stereotipiem? Neērtums? Kāds Citādais ienāk pagalmā, kurā valda absolūta bezierunu pakļaušanās, izkalpošanās, aklums, kurlums un bezcerība. Verdzība... Un šis Citādais iet cauri savas dzīves krusta ceļam, lai parādītu citiem, ka ir iespējams pretoties, just, lidot un pacelties "spārnos" - brīvībā. Lai līdz tam nokļūtu, ir jānokāpj savā "ellē" un jāsatiek pašam sava ēna," uzsver Rēzija Kalniņa. 

Vairāk nekā pirms 20 gadiem iestudētajā Liepājas teātra izrādē galvenajā – Neglītā pīlēna – lomā redzējām Mariju Naumovu. Jaunajā uzvedumā dziedātāja transformēsies likumsakarīgā ampluā un atveidos Pīļu māti. "Šī izrāde man bija ļoti mīļa un jau toreiz - pirms 23 gadiem es dziļi sevī jutu, ka tā vēlreiz atgriezīsies manā dzīvē. Šī transformācija man ir ļoti dabiska, jo kā pīlēns es esmu izaugusi un kļuvusi par mammu reālajā dzīvē. Savos koncertos vēl aizvien izpildu dziesmu no ainas, kurā Neglītais pīlēns pirmo reizi satiek savu mammu, tādēļ šī loma man ir tuva un svarīga. Būs ļoti interesanti izdzīvot to no jauna skatupunkta," par savu atgriešanos mūziklā priecājas dziedātāja Marija Naumova.

Arī mūzikla libreta autorei Mārai Zālītei šī H.K.Andersena pasaka, kura savulaik izraisīja pretrunīgu reakciju gan autora dzimtenē – Dānijā, gan vēlāku cenzūru krievijā, ir ļoti mīļš un zemtekstiem caurvīts darbs. "Kādā skaistā, vecā dārzā, ko apdzīvo mājputni, Pīļu mātei piedzimst bērns. Viņš nelīdzinās nevienam no putniem. Viņš ir citāds, savādāks, par ko sākumā tiek apsmiets un jūtas vientuļš. Mājputni nebūt nav dumji un aprobežoti radījumi, un Neglītā pīlēna problēma nav, kā tikt prom no šī “pīļu dīķa”. Viņš deg vēlmē palīdzēt putniem atgūt pašapziņu un īsto patiesību. Putni ir iebaidīti un tiek izmantoti. Nebrīve kropļo putnu patieso būtību. Neglītajam pīlēnam, izrādās, piemīt neparastas spējas gūt spēku saskarsmē ar neizdibināmu, mūžīgi saucošu spēku – Skaisto balsi. Saskarsmē ar Neglīto pīlēnu ar putniem notiek neticamas pārvērtības – no padevīgām būtnēm putni kļūst brīvi un pašapzinīgi. Ļaunums iznīcina sevi pats. Bet Pīlēnam, nu jau visu mīlētam, ir jādodas tālāk. Tālā, garā ceļā, kur viņu sauc Skaistā balss. Smeldzīga, gaiša un neapslāpējama. Kā mīlestība, kā mūžīga vēlēšanās pilnveidot sevi un pasauli," saka libreta autore Māra Zālīte.

 GALMS [pa]GALMĀ ir stāsts par mums kā pagalma iemītniekiem - nebrīvē esošiem putniem. Tas ir stāsts par tiem, kuriem ir uzdots mūs pieskatīt un saskaitīt, kā arī par mūsu pašu "neglītumu" -  visu to, kas notur pie zemes pat tad, kad esam sadzirdējuši Skaisto balsi, kas aicina uz ko vairāk,"  norāda režisores asistents Voldemārs Rode.

Neglītā pīlēna lomā dublēsies divas jaunās, daudzsološās solistes - LUKA un Lote Voiska. Pīļu māte būs dziedātāja Marija Naumova, Ļaunā seska ādā iejutīsies dziedātājs Atis Zviedris, Vecā žurka - dziedātāja Alise Kante, Seskabrāļi - Edvards Grieze un Artūrs Biķernieks. Vistiņas Cekulītes lomā aktrise Elīna Bojarkina, Gaili atveidos Emīls Gilučs, Portugāles pīle - Anmary, Zosis - Toms Kalderauskis, Sarma Liede, Austra Elza Kozuliņa, Pērļu vistiņas - Zane Lazdiņa, Beate Megija Baranovska un Karīna Laugale, bet Skaistā balss būs dziedātāja Līga Priede un Laura Erdlāne.

Režisore - Rēzija Kalniņa, režisores asistents - Voldemārs Rode, horeogrāfe – Inga Krasovska, scenogrāfs - Normunds Bērziņš (MAD), kostīmu māksliniece - Dita Enikova, vokālā pedagoģe - Ilze Dzenīte, mūzikas aranžētājs – Jānis Lūsēns jun., producents - Aigars Dinsbergs.

Mūzikla pirmizrāde gaidāma 3.novembrī Vidzemes koncertzālē Cēsis. Šobrīd izziņotas izrādes arī 4. novembrī Latvijas Nacionālajā teātrī, 10.novembrī Liepājā koncertzālē Lielais dzintars, 16. novembrī Latgales vēstniecībā Gors, 23.novembrī Valmieras Kultūras centrā, 24. novembrī Ogres Kultūras centrā, 29.novembrī Slampes Kultūras pilī, 30.novembrī Kultūras centrā Siguldas Devons, 1.decembrī Ventspilī, teātra namā Jūras vārti, 2.decembrī Rīgā, VEF Kultūras pilī un 8.decembrī Jelgavas Kultūras namā. Izrāžu saraksts tiks papildināts.

Biļetes iepriekšpārdošanā – Biļešu paradīzē. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Siguldā notiks pirmie Gaujas plostnieku svētki

Piektdien, 10. maijā, Gaujas krastā pie pilsētas pludmales norisināsies Plostnieku nakts Siguldā. Gaujas plostnieku amata prasmēm ir tikpat sena vēsture kā Gaujas ūdensceļam. Zināms, ka 19. gadsimt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja