Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Video: Maksims Busels iejūtas pareģa un fotogrāfa Eižena Finka tēlā

Februārī gaidāms Jāņa Lūsēna un Māras Zālītes rokoperas Sfinksa jauniestudējums. Šajā rokoperas versijā Eižena Finka lomā iejutīsies aktieris Maksims Busels. Gaidot pirmizrādi, klausītājiem tiek nodota aktiera versija slavenajam dziedājumam Nē, manis nav no rokoperas Sfinksa.

"Vienmēr esmu gribējis dziedāt latviešu valodā un šī man dotā iespēja ir fantastiska. Esmu izredzēts, no sirds pateicīgs, satraukts un ārkārtīgi laimīgs, ka man ļauts izdzīvot šo abu autoru ģeniālo mākslas darbu. Nevaru sagaidīt, kad rokopera Sfinksa beidzot tiksies ar saviem skatītājiem," sajūtās dalās Maksims Busels.

Savukārt jauniestudējuma režisore Rēzija Kalniņa atklāj: "Šobrīd atrodamies laikmeta griežos, kopš pandēmijas un kara sākuma esam neziņas posmā - kas būs tālāk? Šis darbs šodien “trāpa desmitniekā”, stāstot par katra indivīda izvēlēm, to, kā sistēma un sabiedrība spēj samalt vienu cilvēku kā graudu dzirnakmenī, bet dvēseli, kas Māras Zālītes libretā ir putna simbolā, iznīcināt nav iespējams.”

Jaunuzvedumam savus ceļa vārdus nodevis arī aktieris Ivars Stonins, kurš vairāk nekā pirms 20 gadiem Nacionālajā teātrī spoži un neaizmirstami izdzīvoja Eižena Finka suģestējošo likteni: "Mana personīgā sajūta ir centrāli ap sajūtu “kur esmu es, viens bezgalīgā telpā, kur mūžīgs tukšums vakar, šodien, rīt... Tāds tukšums nepiepildāms, kuru spēj tikai mīlestība piepildīt...” Šī, manuprāt, ir koncentrētākā Finka izpausme uz papīra no Māras Zālītes. Precīzāk to nodefinēt pat nav iespējams. Vientulība – gribēta, negribēta, sevis vai citu radīta – ir burvīgs filtrs visam, ko sevī dziļi turam, perinām vai no sevis atlaižam. Vientulība kā uzticēšanās, ka viss norit tā, kā tam jānorit. Uzticēšanās un paļaušanās. Ļaut sev kā elpai būt, kā elpai eksistēt, kā elpai nodzīvot, kā elpai iztvaikot. Ļaušanās un uzticēšanās, ka caur tevi arī viss pārējais ieelpo un izelpo. Ļauj caur sevi plūst visuma elpai un to neaizturi..." saka Ivars Stonins.

Rokoperas Sfinksa pirmizrāde gaidāma 22.februārī Rīgā, VEF Kultūras pilī. Eižena Finka lomā iejutīsies aktieris Maksims Busels, otrs Eižena Finka lomas atveidotājs būs aktieris un dziedātājs Emīls Kivlenieks. Finka sievas Annas lomā Beāte Zviedre, Finka mīļoto Alisi, Otto Švarca firmas mantinieci atveidos Anmary, Latvijas preses karalienes Emīlijas Benjamiņas lomā Antra Stafecka, Kaupēna mīļotā meitene Vallija - Elīna Bojarkina vai Austra Elza Kozuliņa, Pratinātājs ar četrām sejām – Latvijas drošības policists, vācu virsnieks, krievu čekists un pēckara LPSR milicis būs Atis Zviedris. Rokoperā svarīgās lomās arī Laura Erdlāne, Elizabete Zagorska, Edvards Grieze, Emīls Gilučs, Toms Kalderauskis, Artūrs Biķernieks, Sarma Liede, Zane Lazdiņa, Ralfs Puzāns, Patriks Tabaks un Voldemārs Rode. Pie taustiņiem pats autors Jānis Lūsēns, ģitāra – Aivars Gudrais, sitaminstrumenti – Harijs Gūtmanis, basa ģitāra – Jānis Lūsēns jun. 

Režisore – Rēzija Kalniņa, režisores asistents - Voldemārs Rode, scenogrāfs – Normunds Bērziņš (MAD), kostīmu māksliniece – Beāte Gleima (BeaA), horeogrāfe – Katrīna Liseka (Cat), vokālā pedagoģe – Ilze Dzenīte. Producents - Aigars Dinsbergs (Producentu Grupa 7).

Rokoperas Sfinksa izrādes notiks: 22.02, 01.03, 10.04, 10.05 un 21.05 Rīgā, VEF Kultūras pilī, 24.02 Vidzemes koncertzālē Cēsis, 02.03 Liepājā, koncertzālē Lielais Dzintars, 09.03 Jelgavas kultūras namā, 15.03 Valmieras kultūras centrā, 16.03 kultūras centrā Siguldas Devons, 17.03 Ventspilī, teātra namā Jūras vārti, 23.03 Latgales vēstniecībā Gors, 04.04 un 05.04 Ogres kultūras centrā, 27.04 Limbažu kultūras namā, 28.04 Alūksnes kultūras centrā. Strauji sarūkot biļešu skaitam, vairākās norises vietās izsludinātas papildizrādes. Biļetes nopērkamas Biļešu paradīze kasēs un internetā. Izrādes rīko Producentu grupa 7.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja