Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pirmās instances tiesa apmierina partijas Alternative prasību un pārceļ Rīgas domes vēlēšanas

Administratīvās rajona tiesas Rīgas tiesu nams šodien apmierinājis partijas Alternative pieteikumu un noteicis, ka Rīgas domes vēlēšanām jānotiek šī gada 2.maijā, nevis sākotnēji plānotajā 25.aprīlī, liecina aģentūras LETA rīcībā esošais tiesas spriedums.

Ar šo spriedumu Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK) uzdots mainīt Rīgas domes vēlēšanu nolikumu, nosakot jauno datumu.

Tāpat tiesas spriedums paredz grozīt CVK noteikto Rīgas domes vēlēšanu kandidātu sarakstu pieņemšanas termiņu, nosakot, ka kandidātu sarakstu pieņemšana uzsākama 27.martā. Saskaņā ar tiesas spriedumu pēdējā sarakstu iesniegšanas un pieņemšanas diena būs 2.aprīlis.

Tiesas spriedums ir izpildāms nekavējoties.

Spriedumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā mēneša laikā no pilna sprieduma sastādīšanas dienas, iesniedzot apelācijas sūdzību Administratīvās rajona tiesas Rīgas tiesu namā. 

Pilns spriedums tiks sastādīts 18.martā un būs pieejams tiesas kancelejā pēc plkst.16.

Pieteikumu tiesā iesniedza partijas Alternative valdes locekļi Vadims Baraņņiks un Aleksandrs Mirskis.

CVK pārstāve Laura Zaharova aģentūrai LETA sacīja, ka par sprieduma pārsūdzēšanu tiks lemts pēc pilna tiesas sprieduma saņemšanas un iepazīšanās ar tiesas argumentāciju.

CVK nepiekrīt tiesas lēmumam. Zaharova skaidroja, ka Rīgas domes atlaišanas likums ir speciālais likums, kam ir augstāks spēks nekā Administratīvā procesa likumam. Rīgas domes atlaišanas likums nosaka, ka vēlēšanām jānotiek pirmajā sestdienā pēc diviem mēnešiem no šī likuma spēkā stāšanās dienas. CVK pārstāve norādīja, ka tā kā likums stājās spēkā 25.februārī, likumā noteiktā pirmā sestdiena ir 25.aprīlis. 

Jau vēstīts, ka pieteicēji uzskata, ka vēlēšanām ir jānotiek nevis 25.aprīli, bet gan nedēļu vēlāk - 2.maijā.

Pieteicēji savu viedokli ir argumentējuši ar to, ka atbilstoši Rīgas domes atlaišanas likuma 5.panta 1.daļas noteikumiem, Rīgas domes vēlēšanām ir jānotiek pirmajā sestdienā pēc diviem mēnešiem no likuma spēkā stāšanās dienas.

Savukārt atbilstoši Administratīvā procesa likuma 42.panta 1.daļas noteikumiem, procesuālais termiņš, kas aprēķināms gados, mēnešos vai dienās, sākas nākamajā dienā pēc datuma vai pēc notikuma, kurš nosaka tā sākumu.

Proti, politiķi secinājuši, ka Rīgas domes atlaišanas likumā minētais procesuālais termiņš sākas nākamajā dienā pēc likuma stāšanas spēkā, kas ir 26.februāris.

Attiecīgi, ārkārtas vēlēšanām būtu jānotiek ne agrāk, kā 26.aprīlī, taču tā kā domes atlaišanas likumā noteikts, ka tām jānotiek pirmajā sestdienā pēc diviem mēnešiem no likuma spēkā stāšanās dienas - šis termiņš ir 2.maijs.

(papildināta visa ziņa)

Top komentāri

Latvju puika
L
Jo vēlāk , jo labāk. Nekādas vēlēšanas civilokupantu pārpludinātā pilsētā nav iespējamas. Tagad ir labākais variants, valdība ieceļ mēru un divus vietniekus. Pašlaik Rīgas Dome ir brīva no krievu okupācijas režīma pārvaldes !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona, debesis klās mākoņi un teritorijas lielākajā daļā palaikam līs, bet pēcpusdienā no dienvidrietumiem debesis sāks skaidroties un arī nokrišņi mitēsies,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas