Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Rīdzinieku parādi par siltumu šosezon sarukuši līdz 10,01 miljonam eiro

Pagājušajā apkures sezonā – no 2013.gada oktobra līdz 2014.gada aprīlim – Rīgas siltumapgādes uzņēmums A/S Rīgas siltums (RS) izrakstījis rēķinus par kopējo summu 155,01 miljons eiro, no kuriem nav apmaksāti 6,46% jeb 10,01 miljons eiro. Salīdzinot ar 2012./2013.gada apkures sezonu izrakstīto rēķinu apjoms sarucis par 48,06 miljoniem eiro, bet apmaksas disciplīna uzlabojusies par 6,6 procentpunktiem, žurnālistus ceturtdien informēja RS valdes locekle Birute Krūze. 

2012./2013.gada apkures sezonā klienti neapmaksāja rēķinus 26,52 miljonu eiro apmērā. Tikko kā aizvadītajā apkures sezonā izrakstītie rēķini ir krietni mazāki pateicoties salīdzinoši siltajai ziemai, siltumenerģijas tarifa samazinājumam un veiktajiem energoefektivitātes pasākumiem.

Uzņēmums nosūtījis apsaimniekotājiem 2000 brīdinājuma vēstules saistībā ar neapmaksātiem rēķiniem, tāpat šāda veida vēstules nosūtītas arī 8600 dzīvokļu īpašniekiem, lai arī viņi būtu informēti, ka apsaimniekotājs nav norēķinājies par piegādāto siltumenerģiju.

RS valdes priekšsēdētājs Normunds Talcis žurnālistiem stāstīja, ka pagājušā apkures sezona ir bijusi siltākā RS pastāvēšanas laikā. Vidējā āra gaisa temperatūra bijusi tikai +3,4 grādi un tikai vienā mēnesī – janvārī – vidējā āra gaisa temperatūra noslīdējusi zem 0 grādiem. Aukstākā diena bijusi 30.janvāris, kad āra gaisa temperatūra noslīdēja līdz -14,4 grādiem.

"2012./2013.gada apkures sezona bija ļoti nelabvēlīga musu klientiem. Dabasgāzes cena bija ļoti augsta, līdz ar to mūsu siltumenerģijas tarifs bija augstākais uzņēmuma pastāvēšanas vēsturē. Bet ejot laikam uz priekšu dabasgāzes cena samazinājās, mēs ieviesām jaunas ražošanas jaudas Ziepniekkalnā un Zasulaukā, kā rezultātā pagājušā gada jūlijā siltumenerģijas tarifu samazinājām. Tas izdevās pateicoties dabasgāzes cenas samazinājumam un jaunajām jaudām, kur mēs izmantojam atjaunojamos energoresursus – koksnes šķeldu," viņš teica, norādot, ka pērn Rīgā siltumenerģijas tarifs bija par 9-10% mazāks nekā 2012./2013.gada apkures sezonā. 

RS valdes loceklis Uģis Osis stāstīja, ka uzņēmums joprojām aktīvi strādā pie siltuma zudumu samazināšanas. Rīgā kopējais ārējo siltumtīklu garums ir 900 kilometri (km), tostarp 681 km jeb 75% ir RS īpašumā, bet 25% jeb 219 km ir citu īpašnieku valdījumā. Viņš norādīja, ka nereti īpašnieks par faktu, ka viņam pieder arī siltumtīkli uzzin tikai situācijās, kad tas saplīst. 

RS no savā īpašumā esošajiem siltumtīkliem rekonstruējis jau vairāk nekā pusi – 54% jeb 371 km un turpina pie tā strādāt. Osis atzīmēja, ka lielākās galvassāpes sagādā siltumtīkli, kuri nav uzņēmuma īpašumā, jo nav arī konkrētas informācijas par šo siltumtīklu stāvokli, bet tas, visticamāk, nav labs. Viņš skaidroja, ka siltuma zudumu samazināšanas temps pēdējos gados vairs nav tik liels, kas nozīmē, ka RS īpašumā esošo tīklu stāvoklis nav tik slikts, kā atlikušo 25%. Tāpēc Osis uzdevis veikt visu ārējo siltumtīklu auditu un mēģināt vienoties ar sliktākajā stāvoklī esošo siltumtīklu īpašniekiem par to nodošanu RS, lai uzņēmums tos varētu rekonstruēt. 

Šogad iecerēti četri siltumtīklu rekonstrukcijas projekti, kur kopumā tiks rekonstruētas siltumtrases 8,4 km garumā. Tostarp pa Prūšu ielu – no Rušonu ielas līdz Maskavas ielai, pa A. Čaka ielu, no Pērnavas ielas līdz Alauksta ielai, pa Brīvības gatvi, no Džutas ielas līdz Krustabaznīcas ielai un no Krasta ielas, pa Ogres ielu, līdz Salacas ielai 14.

Osis arī atzīmēja, ka finanšu gada pirmajā pusgadā – no pagājušā gada 1.oktobra, RS centralizētajai siltumapgādei pieslēdzis vairākus jaunus klientus, tostarp jauno Valsts ieņēmumu dienesta biroja ēku Talejas ielā 1, kā arī vairākas jaunas daudzdzīvokļu ēkas.

Diena.lv jau vēstīja, ka pēdējos gados Rīgā, tāpat kā citviet Latvijā, ievērojami pieaudzis biokurināmā (šķeldas) izmantošanas īpatsvars kopējā kurināmā bilancē. RS apņēmies turpināt biokurināmā izmantošanas īpatsvara palielināšanu

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas