Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Rīgā attālināta mācīšanās būs atļauta arī 5. un 6. klašu skolēniem

Ņemot vērā straujo Covid-19 izplatību galvaspilsētā, Rīgā attālināta mācīšanās līdz 15.novembrim būs atļauta arī 5. un 6. klašu skolēniem, preses konferencē informēja Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (APP).

Kā uzsvēra Staķis, Covid-19 statistika Rīgā nav iepriecinoša un jau divas trešdaļas inficēšanās gadījumu tiek fiksēti galvaspilsētā. Visstraujākā slimības izplatība vērojama izglītības iestādēs un bērnu kolektīvos.

Līdz ar to pašvaldība pieņēmusi lēmumu papildus valdības noteiktajam, ka vecāko klašu skolēni mācības līdz 15.novembrim turpinās attālināti, šo normu rekomendēt piemērot arī 5. un 6. klašu skolēniem. Skolām būs jāizvērtē katrai sava situācija un, saskaņojot ar Izglītības, kultūras un sporta departamentu, būs iespēja noteikt, ka mācības šīm klasēm notiek attālināti.

Savukārt, ja tiks atrasti kādi risinājumi, kā droši organizēt mācības klātienē, tad, arī saskaņojot ar departamentu, 5. un 6. klašu skolēniem mācības varēs organizēt klātienē.

Kā informēja Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļa, lai nodrošinātu vienlīdzīgu pieeju interešu un profesionālās ievirzes izglītības īstenošanā, Izglītības, kultūras un sporta departaments sagatavojis pašvaldības izglītības iestādēm informāciju par nosacījumiem, kas jāievēro nodarbību organizēšanā.

Informatīvajā materiālā noteikts, ka nodarbības klātienē var īstenot viena klase vai pirmsskolas grupa, kas ikdienā kopā darbojas arī obligātajā izglītības procesā. 

Klātienē var notikt arī individuālās nodarbības, piemēram, mūzikas instrumenta apgūšana. 

Savukārt profesionālās un interešu izglītības sporta nodarbības var īstenot klātienē grupā, bet tām jānotiek brīvā dabā, neizmantojot ģērbtuves. Klātienē īstenojamas arī individuālās sporta nodarbības. Interešu un profesionālās ievirzes izglītības procesu var nodrošināt arī attālināti.

Rīgas domes vadība uzskata, ka šajā laikā ir jānodrošina iespēja ikvienam īstenot fiziskās aktivitātes, tāpēc būtiski ir saglabāt atvērtus visus pilsētas āra sporta laukumus un stadionus, radot iespēju rīdziniekiem aktīvi atpūsties svaigā gaisā, taču ievērojot visas epidemioloģiskās drošības prasības.

Staķis norādīja, ka ir iepazinies ar publiski izskanējušo informāciju par notiekošo atsevišķās skolās. Viņaprāt, ir nepieļaujami, ja skolu direktori izturas nenopietni pret esošo epidemioloģisko situāciju.

Ja šādas situācijas atkārtosies, tad iestāsies sekas, teica mērs, uzsverot, ka laikā, kad skolas ir vieni no galvenajiem infekcijas perēkļiem, viņš no skolu vadītājiem sagaida maksimāli izsvērtu un saprātīgu rīcību.

Arī Izglītības, kultūras un sporta komitejas vadītāja Iveta Ratinīka (APP) aicināja izvērtēt situāciju katrā skolā un meklēt risinājumus, piemēram, mainīt stundu sarakstu, varbūt pārcelt mazākās klases uz klasēm, kurās attālinātās mācīšanas laikā nav audzēkņu u.c.

Viņa uzskata, ka skolām jārīkojas proaktīvi un nedrīkst uzskatīt, ka tas, kas nav aizliegts, ir ieteicams.

LETA jau ziņoja, ka Rīgas Teikas vidusskolā pirmdien visām vidusskolas klasēm bijis plānots kopā doties uz izrādi mūzikas namā Daile, vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums Panorāma.

Īsi pirms pusdienlaika pasākums atcelts. Skolas direktore Guna Pudule raidījumam sacīja, ka pasākums atcelts "ārējā spiediena dēļ". "Izglītības kvalitātes valsts dienests - tas bija tas ārējais spiediens. Viņi tādā stingrā tekstā norādīja, ka šobrīd tas neesot pieņemami, ka notiek šādi pasākumi un ka tur vairākas klases kopā. Diemžēl atcēlām. Problēmas nevēlamies," sacīja direktore.

Latvijas Televīzijai arī tapis zināms, ka 22 pedagogiem un viņu ģimenēm rudens brīvlaiks Rīgas Angļu ģimnāzijā noslēdzies ar karantīnu, jo pēc brīvlaikā notikušās klātienes sapulces viens no tās apmeklētājiem veicis Covid-19 testu, kas bijis pozitīvs. Ģimnāzijas direktore Maija Kokare atzīst, ka šī skolai ir "rūgta mācība" un šādas sapulces vairs netiekot organizētas.

Savukārt Rīgas 41.vidusskola savā Facebook kontā aizvadītajā nedēļā bija publiskojusi ierakstu, norādot, ka kamēr skolēni bauda rudens brīvlaiku, skolotāji aktīvi strādā, plāno turpmāko mācību darbu, taču brīvajos brīžos atgūst spēkus nupat iekārtotajā skolotāju telpā. Pievienotajā foto redzami seši cilvēki, kuri atrodas salīdzinoši šaurā telpā, neievēro divu metru distanci un arī nelieto sejas maskas. Vēlāk skola šo ierakstu izdzēsusi.

Vidusskolas direktors Egīls Romanovskis sacīja, ka tā ir vieta, kur pedagogiem ieiet un apsēsties, gaidot nākamo stundu. Norādīts, ka šī telpa ir ļoti šaura, viņš atzina, ka varbūt pedagogi bija neveiksmīgi sanākuši kopā.

Izglītības kvalitātes valsts dienests par pārkāpumiem skolās uzzinot gan no vecākiem, gan no pašu skolu publicētās informācijas internetā.

pievienota 6.-9.rindkopa

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas