Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Rosina iemūžināt Martas Staņas vārdu Rīgas ielas nosaukumā

Nekustamā īpašuma attīstītājs Pillar vērsies Rīgas domes Pilsētas attīstības departamentā ar priekšlikumu piešķirt New Hanza teritorijā esošajai ielai bez nosaukuma slavenas rīdzinieces - arhitektes Martas Staņas vārdu.

New Hanza teritorija atrodas blakus Rīgas vēsturiskajam centram, līdzās modernākajai Rīgas apkaimei Skanste. Tās teritorijas robežas iezīmē Pulkveža Brieža, Hanzas, Skanstes un Sporta ielas. New Hanza teritorijas attīstības ietvaros ir izveidots iekšējo ielu tīkls un 2017. gadā pēc Pillar iniciatīvas Rīgas dome piešķīra nosaukumus teritorijā no jauna veidotajām ielām, iemūžinot tādas personības kā Mihails Tāls, Oskars Stroks, Aleksandrs Laime, Gustavs Klucis, Vilhelms Ostvalds un Roberts Hiršs.

Šobrīd visām New Hanza teritorijā esošajām un plānotajām ielām ir piešķirti nosaukumi, izņemot vienai esošai ielai, kas savieno Mihaila Tāla ielu ar Pulkveža Brieža ielu, kurai Pillar rosina piešķirt Martas Staņas vārdu.

Marta Staņa (dzimusi 1913. gada 4. martā, mirusi 1972. gada 17. janvārī) bija latviešu modernisma arhitekte, dizainere un skolotāja. Viņas pazīstamākais darbs ir Dailes teātra ēka, kas iekļauta Latvijas kultūras kanonā. Dzimusi Strenčos, bet ir uzskatāma par rīdzinieci, jo daudzus gadus strādājusi par pasniedzēju gan Rīgas lietišķās mākslas vidusskolā, gan arī Latvijas Mākslas akadēmijā. 

Ar ielu nosaukumiem New Hanza teritorijā iemūžināti tādu rīdzinieku vārdus, kuri atstājuši paliekošu devumu – katrs savā nozarē. Personības, kas ar savu darbu palīdzēja uzcelt Rīgu un Latviju. Viņu dzīvesstāsti sasaucas ar New Hanza ideju par dinamisku un radošu vidi, kurā satiekas bizness un māksla, skan dažādas valodas un tiek veidota nākotne.

Priekšlikums par Martas Staņas vārda piešķiršanu ielai New Hanza teritorijā ir atbalstīts Latvijas Arhitektu savienībā. Lēmumu par ielu nosaukumu piešķiršanu vai maiņu pieņem Rīgas dome.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas