Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Ziedotāji Amerika partijai saņēmuši izdevīgu ilgtermiņa līgumu

A/S _Ceļu pārvalde _vadītāju ģimenes ziedo Rīgas domes (RD) priekšsēdētāja vietnieka Andra Amerika partijai Gods kalpot Rīgai. Tikmēr ar uzņēmumu noslēgtais piecu gadu līgums pašvaldībai neļauj izvēlēties lētākos ceļu būvniekus, vēsta TV3 raidījums Nekā personīga.

Uzņēmums kopš 1994.gada nodarbojas ar ceļu būvēšanu, bedrīšu lāpīšanu un arī sniega izvešanu. Pirms RD pārdeva Ceļu pārvaldi, tās vadībā tika likti partiju cilvēki, kas vēlāk ziedojumu veidā par to "pateicās". Nu arī jaunie uzņēmuma īpašnieki sākuši Rīgā vadošajām partijām teikt "paldies", norāda raidījums. Partiju līderi gan noliedz, ka tas būtu par iemeslu, lai firmas saņemtu draudzīgākus noteikumus iepirkumu konkursos nekā citi.

Šā gada pavasarī Ceļu pārvaldes akcijas par 6,2 miljoniem latu no RD nopirka Adigjozalam Mamedovam piederošā a/s Rīgas Sanitārā transporta autobāze. Šī firma uz vairākiem gadiem noslēgusi līgumu ar valsti par ātrās palīdzības automašānu nomu.

Laikā pirms un pēc Ceļu pārvaldes akciju pirkšanas gan Mamedova, gan viņa biznesa partneru ģimenes ziedojuši Andra Amerika Gods kalpot Rīgai. Kā liecina Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) partiju ziedojumu datu bāze, Mamedovs partiju atbalstījis ar 2000 latiem, kāda Darja Mamedova divos maksājumos pārskaitījusi 4000 latu, bet 1000 latu ziedojis arī Rīgas Sanitārās transporta autobāzes valdes loceklis Akpers Rzajevs. 500 latu partijai pārskaitījis arī 20 gadīgais Ruslans Rzajevs.

Partijas vadītajs par ziedotāju dāsnumu ir priecīgs un noliedz īpašu domes labvēlību firmai, ko no pilsētas iegādājusies viņa partijas biedra ģimene. "Es varu pateikt tikai vienu – nevajag meklēt melnu kaķi melnā istabā, ja viņa tur nav. Jo šodien ir ļoti maz cilvēku, kas ir gatavi iesaistīties politikā, un viens no tiem cilvēkiem, kurš ir iesaistījies ir Eldānijs Mamedovs, kurš ir Gods kalpot Rīgai dibinātājs, viņš ir gribējis būt politikā, un, ja šodien viņš maksā biedru naudu vai viņa ģimenes locekļi izsaka vēlmi pabalstīt konkrēti Gods kalpot Rīgai partiju, tas nekādā veidā neatsaucas uz šo viņu iegādi," uzsver Ameriks.

Amerika partijas biedra Mamedova tēvs Adigjozals atbildēs neizplūst – Amerikam ziedojis, jo patīkot dzīvot Rīgā. Ceļu pārvaldi pircis, jo gribējis paplašināt biznesu. Aizdomas par iespējamo domnieku labvēlību pret savu partijas biedru uzņēmumu viņš sauc par muļķīgām iedomām.

Savukārt mērs Nils Ušakovs (Saskaņas centrs) uzskata, ka visu savās vietās noliek konkurence, tāpēc par Ceļu pārvaldes nonākšanu Amerika partijas biedra rokās nesatraucas. "Mums ir tik sīva konkurence šajā jomā, ja mēs runājam par būvniecību, par jebkuru būvniecību, ja mēs runājam par jebkādiem ceļu uzturēšanas darbiem, ka jebkurš konkurss tiek apstrīdēts vismaz divas reizes. Līdz ar to neviens nevar nevienam uzņēmumam piedāvāt kaut ko ārpus tā, kas ir noteikts likuma normās. Nē," klāsta Ušakovs.

Raidījums gan uzsver, ka sīvā konkurence Ceļu pārvaldes sadarbību ar domi vēl pāris gadus neapdraud. 2010.gadā RD Satiksmes departaments atlasīja četras firmas, ar kurām noslēgts līgums par ceļu remontu un apkalpošanas darbiem. Līguma darbības termiņš – pieci gadi, līdz pat 2015.gadam. Starp firmām ir arī Ceļu pārvalde un tās meitas kompānija. Tām arī pienākas lauvas tiesa no visiem darbiem, kas nozīmē - ja kāda cita firma sniega izvešanu vai bedrīšu lāpīšanu varētu paveikt par zemāku cenu, domei vēl turpmākos divus gadus jāpērk pakalpojumi tikai no šīm dažām firmām.

Šogad ielu, tiltu un pārvadu uzturēšanai dome piešķīrusi 9,8 miljonus latu. Pirms gada finansējums bija 9,2 miljoni latu. No tās Ceļu pārvaldes meitas kompānija – CP Serviss saņēma 4 815 918 latus, Ceļu pārvalde - 1 548 823 latus. Par tiltu stāvokli atbildīgā firma Rīgas Tilti pirms gada saņēma 1 685 152 latus. SIA Roadex, kur puse pastarpināti pieder ar Gunti Rāvi saistītām firmām, saņēma pasūtījumu 1 174 637 latu apjomā.

Konkrēts piemērs, kur Rīgas dome par darbiem maksāja dārgi, bija nesenie remonti uz Vanšu tilta. Tilta margu attīrīšanai no rūsas un krāsošanai pilsēta tērēja 100 tūkstošus latu. 

Iepriekš līdzīgu ilgtermiņa vienošanos ar degvielas piegādātājiem mediji atklāja Rīgas satiksmē. Izpētot raidījuma rīcībā nonākušās pavadzīmes, žurnālisti secināja, ka pašvaldības uzņēmums pircis dārgāku degvielu, nekā tā maksājusi pie citiem vairumtirgotājiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas