Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Swedbank: Samazinoties bezdarbam augs spiediens celt algas

Šī gada trešā ceturkšņa darbaspēka apsekojuma dati rāda, ka situācija darba tirgū lielā mērā turpina uzlaboties. Nodarbinātība aug, darba meklētāju īpatsvars zemāks nekā gadu iepriekš, un cilvēku īpatsvars, kas iesaistās darba tirgū, kāpj. 

Trešajā ceturksnī nodarbināto iedzīvotāju skaits pieauga par mēreniem 1,3% salīdzinājumā ar pērnā gada atbilstošo periodu, nodarbinātības kāpuma temps pakāpeniski kļūst lēnāks - otrajā ceturksnī gada kāpums sasniedza 2,6%. Lēnāka darbavietu radīšana bija gaidāma sakarā ar vārgo situāciju Eiropā, kas mudina eksportējošos uzņēmumus saglabāt piesardzību jaunu darbinieku noalgošanā. Kopumā trešajā ceturksnī nodarbinātības kāpumu lielā mērā virzījušas divas nozares, transports un uzglabāšana un būvniecība. Nodarbinātības kāpums būvniecībā saistāms gan ar sezonalitāti, gan ar nozares atkopšanos, tikmēr 10 tūkstošu jaunas darbavietas transporta un uzglabāšanas nozarē šķiet nedaudz pārsteidzošas, ņemot vērā, ka nozare nav piedzīvojusi spēju pieprasījuma kāpumu. Tikmēr finanšu sektorā nodarbinātība samazinājusies par 38% gada griezumā, kas saistāms ar efektivitātes uzlabojumiem, ko veic bankas. 

Pozitīva tendence ir joprojām augošais ekonomiskās aktivitātes līmenis, proti, to cilvēku īpatsvars, kas iesaistās darba tirgū, trešajā ceturksnī 66,9% iedzīvotāju vecumā no 15-74 gadiem vai nu strādāja vai meklēja darbu. Šis rādītājs ir virs ES vidējā, tomēr ievērojami atpaliekam no Zviedrijas un citām Skandināvijas valstīm. Diemžēl to cilvēku īpatsvars, kas ir zaudējuši cerības atrast darbu, trešajā ceturksnī pieauga un sasniedza 7% no ekonomiski neaktīvajiem iedzīvotājiem. 

Trešajā ceturksnī darba meklētāju īpatsvars ir nedaudz pieaudzis līdz 11,8% (no 11,4% otrajā ceturksnī), kas daļēji saistāms ar to, ka vairāk cilvēku ir iesaistījušies darba tirgū. Turklāt darba meklētāju īpatsvars ir krietni zemāks nekā gadu iepriekš, kad darbu meklēja 13,7% no ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem. Situācija darba tirgū turpinās uzlaboties arī nākamgad, kad darba meklētāju īpatsvars samazināsies līdz 10,5%. Tiesa, jāņem vērā, ka tuvāko pāris gadu laikā līdz ar bezdarba samazināšanos darba tirgus pakāpeniski kļūs "siltāks", proti, augs spiediens celt algas, kas bez atbilstoša ražīguma kāpuma var iedragāt konkurētspēju un tādējādi arī mazināt izaugsmes tempus. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē