Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Swedbank: Vārgulīgā situācija ES vājinājusi investoru noskaņojumu investēt Latvijā

Latvijas Bankas ceturtdien publicētie dati liecina, ka pērn tekošā konta deficīts samazinājās līdz 0,8% no IKP, 2012.gadā tas sasniedza 2,5%. Deficīts mazinājās lielākoties dēļ uzlabojuma preču un pakalpojumu tirdzniecības bilancē. Preču un pakalpojumu eksports uzrādīja 2,3% izaugsmi, kamēr imports nedaudz nokritās par 0,3%.

Pērn eksporta izaugsme gan ir bijusi galvenokārt dēļ laba kāpuma gada sākumā, tikmēr gada otrajā pusē eksports kritās, daļēji dēļ Liepājas metalurga ietekmes un ļoti augstās graudu ražas 2012.gadā. Tikmēr imports pērn bija ļoti vārgs, kas citu starpā arī signalizē par vājām investīcijām gada garumā.   

Arī ārvalstu tiešo investīciju ieplūde (ĀTI) pērn bijusi vārgāka kā ierasts − ĀTI ieplūde sasniedza vien 2,6% no IKP, pretstatā teju 4% 2012.gadā. Investīcijas sarukušas teju divkārt uz eksportu orientētajās nozarēs, jo īpaši transportā un uzglabāšanā un informācijas un komunikācijas pakalpojumos. Turklāt pērn strauji samazinājās ĀTI ieplūde no ES valstīm, līdz ar to norādot, ka vārgulīgā situācija eirozonā un citās ES valstīs vājinājusi to investoru noskaņojumu investēt. 

Tikām gaidījuši, ka līdz ar situācijas uzlabošanos eirozonā un eiro ieviešanu šogad ārvalstu investīciju ieplūde varētu no jauna pieņemties spēkā, tomēr nesenie notikumi Ukrainā, vaŗētu mazināt investoru apetīti. Līdz ar to ĀTI ieplūde šogad varētu būt zem janvārī prognozētajiem 3,7% no IKP. Notikumi Ukrainā varētu atstāt ietekmi arī uz eksporta un importa izaugsmi, tomēr gaidāms, ka arī šogad tekošā konta deficīts būs neliels un to segs ĀTI ieplūde. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Austrijas neitrālais statuss

Politiskās diskusijas par iespējamo pievienošanos Ziemeļatlantijas aliansei uzliesmojušas vēl vienā apvienotās Eiropas dalībvalstī – ar savu neitralitāti zināmajā Austrijā.

Strādāt, ne spriedelēt

Aizvakar Saeimas deputāts Jānis Vitenbergs (NA) sociālajā vietnē X dalījās ar savām pārdomām par iemesliem, kādēļ Latvijas mazumtirdzniecības veikalu plauktos ir maz vietējās izcelsmes produktu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē