Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Atklāta vēstule par sociālo iemaksu ieturēšanu no autoratlīdzībām

Arodbiedrības valde piekrīt Finanšu ministrijas iecerei ieviest valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSAOI) no autoratlīdzībām.

Valde atzīst, ka pašreizējā situācija mediju darbinieku sociālās aizsardzības jomā ir nepieņemama. Liela daļa darba devēju, it īpaši ekonomiskās krīzes gados, ir izvēlējušies izmantot Darba likuma neprecizitātes, lai izvairītos no sociālo iemaksu veikšanas. Piemēram, žurnālistiem samaksa pārsvarā tik noformēta nevis kā darba alga, bet kā autoratlīdzība. Tam ir vismaz divkārt nepatīkamas sekas. No ētiskā viedokļa - žurnālisti no darba devēju puses tiek mudināti saskatīt līdzīgas problēmas citās jomās, bet pievērt acis uz to, kas notiek pašu vidē. No materiālā viedokļa – žurnālisti paliek gandrīz bez sociālajām garantijām, ar minimālām māmiņu algām, slimības pabalstiem, pensijām utt.

Uzskatot, ka nedrīkstam būt izņēmums VSAOI iemaksu veikšanā, arodbiedrības biedri jau iepriekš ir mudinājuši valsts amatpersonas iesaistīties darba tiesisko attiecību sakārtošanā mediju nozarē. Saprotot arī, ka daļa mediju joprojām dzīvo krīzes apstākļos un Finanšu ministrijas prognozētais iemaksu apjoms – vairāk nekā 30% no 2014.gada tiem nozīmētu bankrotu, aicinām jauno modeli ieviest pakāpeniski. Tas nozīmētu no 2014.gada VSAOI noteikt ap 10% apmērā, triju gadu laikā sasniedzot plānoto likmi un sadalot iemaksas starp darba devēju un darba ņēmēju atbilstoši tam, kā tas notiek citās nozarēs (patlaban tie ir 11% darba ņēmējam un 24,09% darba devējam). Līdztekus tam ierosinām Darba likumā precizēt terminus "darba alga" un "autoratlīdzība" tā, lai aizsargātu žurnālistu tiesības savā pastāvīgajā darba vietā redakcijā saņemt algu un dotu iespējas darba devējiem saglabāt arī samaksas formu autoratlīdzību veidā, bet tikai tad, ja atsevišķu publikāciju sagatavošanai tiek piesaistīti tā sauktie ārštata autori.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē