Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Čepāne: Parakstu skaita palielināšana jāskata kontekstā ar pārējām izmaiņām likumā

Noteikumi par parakstu skaita palielināšanu referendumu rosināšanai līdz aptuveni 150 000 ir jāskata kontekstā ar pārējām izmaiņām referendumu rosināšanas kārtībā, portālam Diena.lv norādīja Saeimas deputāte Ilma Čepāne (Vienotība). 

"Neuzskatu, ka tas ir daudz. Vai jūs domājat, ka 0,6 procenti iedzīvotāju ir tiesīgi prasīt, lai par visu nodokļu maksātāju naudu tiktu rīkoti referendumi?", vaicāja Čepāne, norādot, ka turpmāk parakstīšanās būs daudz pieejamāka. To varēs darīt gan bāriņtiesās, gan virknē citu iestāžu, tikšot ieviesta arī elektroniskā parakstīšanās.

Čepāne uzsvēra, ka, ņemot vērā, ka parakstīties turpmāk būs daudz vieglāk, līdz šim referenduma ierosināšanai nepieciešamos 10 000 parakstu teju jebkurš varētu savākt pāris dienu laikā. Tāpēc prasība pēc 10% vēlētāju parakstiem ir pamatota.

"Jaunie noteikumi arī paredz konkrētās interešu grupas identifikāciju un turpmāk vairs nevarēs būt situācija, kad jebkurš var sākt parakstu vākšanu referenduma ierosināšanai. Turpmāk iniciatīvu grupas varēs iesniegt savus likumprojektus, Centrālā vēlēšanu komisija tos izskatīs un reģistrēs, vai arī noteiks termiņu trūkumu novēršanai, jo Satversme paredz, ka likumprojektiem jābūt pienācīgi izstrādātiem. Ja likumprojekts tiks noraidīts, varēs pieprasīt paskaidrojumus un ekspertu slēdzienus", sacīja deputāte.

Viņa arī neizslēdza iespēju, ka, mainoties politisko spēku sadalījumam nākamajā Saeimā, deputāti var atgriezties pie vecā regulējuma. 

Atgādinām, ka Saeima 8.novembrī atbalstīja priekšlikumu no 2015.gada palielināt referendumu ierosināšanai nepieciešamo iedzīvotāju parakstu skaitu  no pašreizējiem 10 000 līdz 150 000.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Izglītība ļauj justies drošāk

Pamazām tuvojas mācību gada noslēgums, un, kā jau parasti maijā, aktualizējas temats par to, vai ir vērts doties studēt un kāda ir augstskolas diploma vērtība darba tirgū.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē