Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Eksperti: Tehnoloģiskās attīstības tendences maina arī transporta nozares nākotni

Digitālās tehnoloģijas, 3D printeri, alternatīvie energoresursi un citas tehnoloģiskās attīstības tendences maina arī transporta nozares nākotni, šodien starptautiskajā konferencē "Globālās transporta kustības izaicinājumi" atzina eksperti.

AS "Latvijas dzelzceļš" aģentūrai LETA pavēstīja, ka konferencē futūrists, humānists, The Futures Agency izpilddirektors Gerds Leonhards aicināja sabiedrību un uzņēmējus mācīties domāt no nākotnes perspektīvas, stratēģijas un rīcības plānus izstrādājot nevis balstoties uz šodienas realitāti, bet pamatojoties uz to, kādā būs pasaule pēc pieciem gadiem.

Pēc viņa teiktā, pasaule, kādā dzīvos nākamā paaudze, būs pilnīgi citādāka, un cilvēce nākamo 20 gadu laikā mainīsies vairāk nekā iepriekšējos 300 gados.

Aicinot domāt par nākotni un straujo tehnoloģisko attīstību, Leonhards prognozēja, ka pārskatāmā nākotnē visdažādākās detaļas būs iespējams izgatavot ar 3D printera palīdzību, kas mainīs arī transporta nozares attīstību - būs nepieciešams pārvadāt nevis saražotās detaļas, bet gan printerus to ražošanai vietā, kur tas nepieciešams. Arī loģistikas nozare mainīsies, un galvenais tās dzinējspēks būs dati.

Futūrists aicināja lietot tehnoloģijas gudri, nemazinot cilvēcisko attiecību un prāta lomu sabiedrībā

PricewaterhouseCoopers Advisory Centrālās un Austrumeiropas reģiona nodokļu un juridisko pakalpojumu personāla vadītāja Svetlana Kruglova atzīmēja, ka viena no izteiktākajām tendencēm sabiedrībā ir novecošanās un gados veco cilvēku skaits tuvākajos piecos gados visā pasaulē palielināsies. Tādējādi tehnoloģiju straujā attīstība zināmā sabiedrības daļā raisa bažas par nākotnes izredzēm.

"Cilvēku lielākā vērtība ir radošums, zināšanas un problēmu risināšanas prasmes. Vienlaikus mēs dzīvojam pārmaiņu pilnā pasaulē, tādēļ arī spēja pielāgoties ir ļoti svarīga. Līdz ar to labākā šodienas investīcija jebkurā nozarē ir apmācības un izglītība," uzsvēra eksperte.

Savukārt uzņēmuma Siemens Osakeyhtio Mobility Division direktors Juha Lehtonens, komentējot tehnoloģiju ietekmi uz cilvēku ikdienu, uzsvēra, ka tā neizbēgami liek cilvēkiem kļūt arvien ātrākiem. Tempa pieaugums sagaidāms arī digitalizācijas attīstībā, kas tai skaitā būtiski ietekmēs transporta jomu, uzlabojot tās drošību, elastību un spēju radīt arvien jaunus pakalpojumus.

Vienlaikus nākotnē arvien lielāks potenciāls ir transporta veidiem, kas darbināmi ar elektroenerģiju, lokomotīvēm, kas spēj pavilkt gan kravas, gan pasažieru vagonus, pasažieru autobusiem, lidmašīnām, prāmjiem, prognozēja "Nākotnes mobilitāte ir autonoma, elektriska un digitāli savienota," Lehtonens.

Kā ziņots, šodien Latvijas nacionālajā bibliotēkā notiek ikgadējā starptautiskā konference "Globālās transporta kustības izaicinājumi", kurā Latvijas un ārvalstu transporta nozares eksperti diskutēs par to, kā norises pasaulē - politikā, ekonomikā, zinātnē un sabiedrībā - ietekmē transporta nozari un kā tās izmantot nozares attīstības labā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē