Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Elksniņš: Ar nodevu palīdzību nedrīkst ierobežot tiesas pieejamību

Valdošā koalīcija, lemjot paaugstināt valsts nodevas par pieteikumiem par lietas ierosinājumu tiesā, bija aizmirsusi, ka visiem ir jābūt tiesībām uz pieeju tiesai, arī personām ar ierobežotiem finanšu resursiem, norādīja Saeimas deputāts Andrejs Elksniņš (Saskaņas centrs).

Politisko partiju apvienības Saskaņas centrs deputāti ir iesnieguši prasību Satversmes tiesā, lūdzot atcelt Latvijas Republikas Saeimas 2012.gada 1.novembrī pieņēmtos grozījumus Administratīvā procesa likumā, kuri paredz, ka turpmāk par pieteikumiem par lietas ierosināšanu tiesā, būs jāmaksā valsts nodeva 20 latu apmērā, par apelācijas sūdzībām - 40 latu apmērā, par kasācijas sūdzībām - 50 latu apmērā, savukārt par lūgumiem par pagaidu aizsardzību - 10 latu apmērā.

"Grozījumi, kuru rezultātā tika palielinātas valsts nodevas administratīvajā tiesvedībā, neatbilst Latvijas Republikas Satversmes 92.pantā noteiktajām tiesībām uz taisnīgu tiesu," uzsver A.Elksniņš.

"Tiesības uz taisnīgu tiesu nozīmē arī to, ka personai ir pieeja tiesai. Arī Satversmes tiesa jau iepriekš ir norādījusi, ka iztiesāšanas procesa taisnīgumam nebūtu nozīmes, ja netiktu nodrošināta šī procesa pieejamība. Un absolūtajā vairākumā gadījumu administratīvās tiesas procesa dalībnieks ir privātpersona ar ierobežotiem finanšu resursiem, kas tiesājas par sociālajiem pabalstiem, kā arī Valsts ieņēmumu dienesta vai Valsts policijas pieņemtajiem lēmumiem," viņš turpina.

"Der arī atcerēties, ka sākotnēji administratīvā tiesas procesa mērķis bija skatīt lietas vispār bez valsts nodevu maksāšanas," atgādina A.Elksniņš.

"Neviens pat neslēpj, ka ieviesto izmaiņu mērķis bija samazināt pieteikumu skaitu tiesās un to noslogotību, taču šāda rīcība ir aplama un greiza. Saeimai vajadzēja nevis ierobežot tiesas pieejamību, bet stiprināt administratīvo procesu iestādēs. Bija un ir jāievieš precīzāku lēmumu argumentāciju. Jāievieš arī alternatīvo strīdu risināšanas institūtutu – mediāciju, kā arī lēmumu apstrīdēšanu augstākajā iestādē. Ir jāvērtē, kā iespējams uzlabot administratīvo procesu kopumā," pauda Saeimas deputāts.

"Lai izskaustu nepamatotos tiesas pieteikumus ir jārunā par to, lai palielinātu privātpersonām atlīdzināmā kaitējuma summu apmēru, ko valsts maksā par prettiesiskiem lēmumiem. Tas stimulēs iestādes sagatavot kvalitatīvus lēmumus, kas likumsakarīgi izraisīs arī lietu skaita samazinājumu tiesās. Šie būtu reāli soļi situācijas uzlbošanai - nepamatotu pieteikumu skaita un tiesu noslogotības samazināšanai. Šie, nevis nepamatoti un pretrunā ar Satversmi paaugstinātās valsts nodevas," pārliecināts Elksniņš.

"Saeimas valdošā koalīcija lēma par nodevu palielinājumu bez jebkāda sociālekonomiskā pamatojuma, bez argumentācijas un neievērojot samērīguma principu. Kāpēc ir apstiprinātas tieši šādas summas? Nav vērtēta nodevu atbilstība nedz vidējai algai valstī, nedz iztikas minimumam vai vidējai sociālā pabalsta summai. Kā tas var būt, ka strīdoties par 30 latu pabalstu, pieteicējam par lietas ierosināšanu nodevās vien jāsamaksā no 20 līdz 60 latiem?" vaicāja deputāts.

"Iepriekšējos valsts nodevas apmērus – desmit lati par pieteikuma iesniegšanu un pieci lati par apelācijas sūdzības iesniegšanu – Satversmes tiesa atzina par salīdzinoši nelielām summām, kas pieteicējiem bija jāmaksā, taču ar grozījumiem Administratīvā procesa likumā, kas ievērojami palielināja šīs summas, tiesības uz tiesas pieejamību tika ierobežotas pēc būtības," uzsvēra A.Elksniņš.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē