Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Elksniņš: Koalīcija vēlas samazināt deputātu skaitu pašvaldībās, tāpat kā EP vēlas samazināt Latvijas eirodeputātu skaitu

“Reformu partijas ministra piedāvātajam un Vienotības Saeimā iesniegtajam likumprojektam par matemātisku deputātu skaita samazināšanu mazajās pašvaldībās ir precīza analoģija ar Eiropas Parlamenta (EP) ierosinājumu samazināt Latvijas eiroparlamentāriešu skaitu”, uzskata Saeimas deputāts Andrejs Elksniņš.

“Valdošā koalīcija savu piedāvājumu pamato apgalvojot, ka nav svarīga deputāta piederība kādai pašvaldības iedzīvotāju grupai, bet ir svarīgi, ka deputāts spēj strādāt visa novada interesēs un deputātu skaitam nav nozīmes. Par šo argumentāciju valdošajiem būtu jāatceras arī tad, kad runa būs par Eiropas Parlamentu. Pēc šīs loģikas sanāk, ka tas, ka par Latvijai svarīgiem jautājumiem lems Horvātijas pārstāvji EP nav nekas īpašs. Jo uz Latviju taču ir jāskatās Eiropas Savienības kopskatā un nav svarīgi, vai mūsu valsts vārdā lems deputāts no Latvijas vai deputāts no Horvātijas”, norāda deputāts. 

“Pēc tā, ka ar valdošās koalīcijas gādību Latvijā tika praktiski iznīdēta jebkādu tautas referendumu iespēja, turpinot vispārējo demokrātijas apkarošanu valstī, tā piedāvā samazināt arī konkrēto pašvaldību iedzīvotāju iespējas virzīt savus pārstāvjus pilsētu un novadu pārvaldībā”, saka A.Elksniņš.

“Piedāvātais likumprojekts ir pilnīgi absurds no juridiskā viedokļa un bezjēdzīgs no visiem pārējiem. Arī Venēcijas komisijas rekomendācijas mūsu koalīcijas pārstāvjiem nav glaimojošas – vēlēšanu reglamentējošos tiesību aktus demokrātiskā valstī jāpārtrauc pārskatīt vismaz gadu pirms paredzētajām vēlēšanām”, tā Saeimas deputāts. 

“Likumprojektā izmantotā pieeja pašvaldību domju deputātu skaita samazināšanai ir matemātiska, tās pamatā nav neviena racionāla argumenta un ar šādu pieeju var nonākt līdz absurdam, piemēram, deputātu skaitu varētu samazināt arī līdz vienam”, uzsver A.Elksniņš.

“Mulsina arī Reformu partijas vadītāja Valda Zatlera paustais, ka aprēķinos ir izmantots Latvijā dzīvojošo skaits, lai gan, visiem zināms, ka nepilsoņiem  ir liegts piedalīties pašvaldību vēlēšanās”, turpina viņš. 

“Nav meklētas likumsakarības deputātu skaita pamatojumam pašvaldībās, nav arī neviena ārvalstu piemēra, kas pamatotu šādu deputātu skaita samazinājumu. Nav pat neviena Latvijas eksperta viedokļa par šādu ierosinājumu. Turklāt, šādai deputātu skaita samazināšanai iebilst pašas pašvaldības”, uzskaita deputāts.

“Pašvaldību deputātu skaita samazinājuma dēļ samazināsies iespēja, ka ikvienai teritoriālā iedalījuma vienībai novadā, ko apdzīvo noteikta iedzīvotāju kopiena, domē ir savs pārstāvis. Turklāt, joprojām nav izvērtēti administratīvi teritoriālās reformas ieguvumi un zaudējumi pašvaldībās, bet jau tiek veikta kārtējā “revolūcija”. Arvien vairāk šķiet, ka vadmotīvs visām šīm valdošās koalīcijas darbībām ir “Aiz mums kaut lai zeme deg”, norāda A.Elksniņš. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Drošība, vide, tehnoloģijas

Latvijā 9. maijā tiek svinēta Eiropas diena. 1950. gadā šajā datumā Francijas toreizējais ārlietu ministrs Robērs Šūmanis nāca klajā ar deklarāciju par nāciju sadarbību, ko mūsdienās simboli...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē