Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Elksniņš: Zinātniskās darbības likuma grozījumi jāskata pēc SAB direktora iecelšanas

Jauni priekšlikumi grozījumiem Zinātniskās darbības likumā Satversmes aizsardzības birojam (SAB) būtu jāvirza pēc jauna direktora iecelšanas, uzskata Saeimas deputāts Andrejs Elksniņš (Saskaņas centrs).

Kā zināms, pirms nedēļas Valsts prezidents Andris Bērziņš atgrieza Saeimai otrreizējai caurlūkošanai grozījumus Zinātniskās darbības likumā, savukārt Nacionālās drošības padome nosauca kandidātu SAB direktora amatam.

"Maizītis šobrīd pilda Valsts prezidenta nacionālās drošības padomnieka pienākumus un pats ir piedalījies šo likuma grozījumu caurskatīšanā un lēmuma par to nosūtīšanu atpakaļ uz Saeimu pieņemšanā. Tāpēc būtu tikai loģiski aktualizēt likumprojektu jau pēc viņa stāšanās SAB direktora amatā," saka deputāts.

Vienlaicīgi, kā Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes doktorantam un lektoram, kandidējot uz SAB direktora amatu Maizītim būtu jāpauž arī viedoklis par to, vai un kādas izmaiņas Zinātniskās darbības likumā ir nepieciešamas, norādīja A.Elksniņš.

"Piemērs ar SAB izstrādātajiem grozījumiem Zinātniskās darbības likumā lieku reizi atgādina, ka līdz šim birojs, nav uzskatījis par nepieciešamu pat mēģināt skaidrot vienu vai otru savu darbību un iejaukšanos dažādos jautājumos, ignorējot Satversmē deklarētos leģitīmos mērķus," uzsvēra A.Elksniņš.

Pēc jaunā direktora iecelšanas SAB būtu konsekventi jāpakļaujas Latvijas Republikas Satversmei un savās nākotnes likumdošanas iniciatīvās jāvadās no pamattiesību un to aizsardzības mehānisma kritērijiem, kas ir kopīgi visām Eiropas tiesību sistēmām. Tas attiecas arī uz nostiprinātām tiesībām uz zinātniskās darbības un uzskatu paušanas brīvību, domā A.Elksniņš.

"Diemžēl, šodien ir jāatzīst, ka SAB darbības raksturs izlūkošanas un pretizlūkošanas darbību jomā, šad tad pabaidot ar spiegiem vai neizmērāmo ārvalstu dienestu aktivitāti, ir ne tikai nepārbaudāms no sabiedrības un arī Saeimas puses, bet brīžiem pat pavisam neizskaidrojams. Reizēm tas rada bažas par to, vai specdienesta iejaukšanās sabiedriskos procesos ir nepieciešama demokrātiskajā sabiedrībā un vai šī iejaukšanās netiek veikta kādu pie varas esošo politiķu interesēs. Pastāv arī zināmi jautājumi par specdienesta politisko neitralitāti un piekopto praksi noslepenot informāciju, izvairoties no kontroles pār to, kā tiek izmantota slepenā vara," norādīja deputāts.

"Jānim Maizītim, piekrītot kandidēt uz SAB direktora amatu, jau tagad ir jāsniedz sabiedrībai skaidras un nepārprotamas atbildes uz jautājumiem par to, vai SAB darbības pamatā ir normatīvā bāze, kura ir pieejama un skaidri definēta, lai varētu paredzēt šīs iestādes darbības iespējamās sekas, vai tiek nodrošināta saprotama un demokrātiskai valstij atbilstoša SAB īstenoto darbību sankcionēšana un uzraudzība, un vai ir izslēgtas darbības, kuru pamatā varētu būt patvaļa, ļaunprātība, provokācijas," vērsa uzmanību A.Elksniņš.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Austrijas neitrālais statuss

Politiskās diskusijas par iespējamo pievienošanos Ziemeļatlantijas aliansei uzliesmojušas vēl vienā apvienotās Eiropas dalībvalstī – ar savu neitralitāti zināmajā Austrijā.

Strādāt, ne spriedelēt

Aizvakar Saeimas deputāts Jānis Vitenbergs (NA) sociālajā vietnē X dalījās ar savām pārdomām par iemesliem, kādēļ Latvijas mazumtirdzniecības veikalu plauktos ir maz vietējās izcelsmes produktu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē